Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Revščina za premiera

8. maj 2008 ob 23:56 | Denis Sarkić |

Člani poslanske skupine Lipa so danes v vladno vložišče predali škatlo, v kateri je, po besedah vodje poslanske skupine Lipa Barbare Žgajner Tavš, okoli 170 pisem državljanov, ki so jih zbrali v treh dneh. Pretežno so to pisma z opisom življenjskih zgodb, pa tudi pokojninski odrezki in fotokopije položnic, je pojasnila Žgajner Tavševa.

Na novinarsko vprašanje, ali so med predanimi pismi tudi položnice dveh upokojenk, ki jih je omenila v poslanskem vprašanju predsedniku vlade Janezu Janši, je Žgajner Tavševa odvrnila, “da je eno od teh pisem priloženo, ker je ena upokojenka pristala na to, druga upokojenka pa tega noče, ker je dejala, da noče miloščine”. “V veliki meri so roki na položnicah že pretečeni,” je dejala vodja poslanske skupine Lipa in dodala, da je med položnicama tudi ena, ki je datirana z decembrom 2007.

Kot je še povedala, so na pokojninskih odrezkih, ki so jih zbrali, navedeni mesečni zneski pokojnin v višini od 164 do 380 evrov.

Žgajner Tavševa je tudi dejala, da bodo, v primeru, da predsednik vlade ne bo pomagal ljudem, ki so se obrnili na pomoč, “nedvomno pomagali v okviru poslanske skupine”. “Moram pa priznati, da so ti stroški, ki so jih ljudje navedli v okviru položnic previsoki,” je dejala in dodala, da bi bilo pošteno, če bi priskočili na pomoč vsi poslanci v DZ. V kolikor bi vsak poslanec dal 200 evrov, bi zbrali 18.000 evrov, je prepričana vodja poslanske skupine Lipa. “Ta znesek bi nedvomno zadoščal za poravnavo vseh položnic, ki so se zbrale v tej akciji,” je še dejala.

Tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak je na novinarski konferenci po seji vlade povedal, da vodja poslanske skupine Lipa Barbara Žgajner Tavš še vedno ni izpolnila obljube in položnic oseb, ki ju je omenjala v poslanskem vprašanju, ni predala premieru Janezu Janši. Izrazil je dvom, da upokojenki obstajata. Povedal je, da je bil predsednik vlade Janša v času predaje približno 170 pisem državljanov, ki jih je Lipa prejela v treh dneh, na seji vlade, zato ni mogel sprejeti vodje poslanske skupine Lipa Žgajner Tavševe. Hajdinjak je poudaril, da Žgajner Tavševa še vedno ni izpolnila obljube in položnic oseb, ki ju je omenjala v poslanskem vprašanju 25. aprila, ni predala premieru Janši. Tavševa si je po besedah Hajdinjaka to preprosto “izmislila”. Poslankino sklicevanje na varstvo osebnih podatkov pa je označil za izgovor za neusresničene obljube. Kabinet predsednika vlade namreč osebnih podatkov obeh upokojenk po njegovih besedah ni nameraval javno objaviti.

Hajdinjak je še povedal, da je premier Janša v preteklosti že velikokrat pomagal ljudem, ki so se znašli v socialni stiski. To ni nikoli medijsko izpostavljal ali izrabljal za potrebe politične kampanje, medtem ko nedavno ravnanje poslanke Lipe vzbuja ravno takšen vtis, je dejal Hajdinjak.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 12 x komentirano
  1. medek pravi:

    Ja, pa sj jih je JJ & Bajuk corporacija pahnila v stisko, ko sta neoliberalna trebuharja sistem prilagodila svojim požrešnim vampom.

    Čaščenje miloščine je pravi izraz, tko po južnoameriški fridmanščini. Ekonomist leta, pha banda svetovna skozlana.

  2. miro pravi:

    Hajdinjak(glede na način vladanja pozicije so bila to Janševa navodila) se je obesil na položnice dveh oseb, ni mu pa mar za stisko ostalih 108.000 upokojencev ki prejemajo bornih 350 evrov mesečno. Cinizem brez primere.

  3. janez pravi:

    A so ti upokojenci imeli v času Ropove vlade 600 evrov pokojnine?

  4. 1tastar pravi:

    Glej jih populiste! Pa so jih res predali, pa čeprav nepooblaščeni osebi.

    Zdaj mi je pa žal, da svoje položnice za lizing nisem vtaknil vmes!

  5. Nadek pravi:

    Kekci, kekci. LIPA - lepi in pametni… ;-)

  6. 1tastar pravi:

    Lipeti!….

  7. tado pravi:

    družbeni odpad!

  8. Filip pravi:

    Žgajnerjeva in ostali pri Lipi se gredo čisti populizen, o katerem ni vredno govoriti. Ni čudno, da jih je Jelinčič dal na čevelj. Upam, da bodo na jesenskih državnozborskih volitvah pogoreli. Jeličič bo zelo užival, saj izdajalcev in odpadnikov nihšče ne mara. Mi smo volili SNS, Žgajnarjevo pa je kupil kapitalist Šrot z namenom, da hlini socialo in vganja dvojno moralo.

  9. Fonzi pravi:

    Lipeti ribarijo v ribniku kjer je veliko ribičev…

  10. rozinko pravi:

    res ne vem, ali ste vsi pozabili, kakšno je zganjala opozicija, ko je ta vlada predlagala in tudi sprejeto je bilo, da se naj pokojne ugodnejše usklajujejo s plačami delavcev ??
    Vsi so vpili, da bo vse propadlo. Sedaj isti primitivni Lipovcanci in tudi ostali, kričijo o krivici do upokojencev. Idiotizem prve vrste. Je pa res, da je sramota za vso državo,da so tako nizke penzije in pa tudi plače nekaterih. Da delavka ali delavec dobi še ne 400 evrov plače je res sramota. Ne pozabit, kar sem nekoč že dejal. Temelji so slabi.Kdo pa jih je gradil? Tovariši, ki sedaj najbolj kričijo.

  11. miro pravi:

    Lipeti so populisti in se borijo za preživetje stranke, se strinjam. Definitivno jih po volitvah ni več. Vendar se mi zdi opozarjanje na prenizke dohodke slovenskega prebivalstva še kako primerno in nujno potrebno.
    @janez
    V času Ropove vlade so bile cene krepko nižje, pa ne samo hrane, pač pa tudi stanarina, elektrika… Če bi danes hotel upokojenec živeti tako kot tedaj, bi moral prejemati kakih 450 evrov pokojnine. Se pravi, da jih danes dobi 100 evrov premalo. Ravno tako bi delavci,ki imajo danes 500 evrov plače (velika večina), morali prejemati vsaj 650 evrov plače, če bi hoteli dosegati standard pod Ropovo vlado.
    Težava je v temu, da se z 350 evri danes ne da več prživeti. Čisto malo manjka do lakote. Se tebi zdi to normalno? V Evropi?
    Vladi pa zamerim v nebo vpijujoč cinizem in neukrepanje. Gladko se jim “jebe” za lasten narod.
    @rozinko
    Temelji so dovolj dobri. Slovenija je že od leta ‘65 dalje ustvarila ogromno premoženja. Potrebno je samo nekoliko bolj obdavčiti pretirane dobičke in zagotoviti socialne transferje.

  12. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    BLA - BLA - BLA - BLAginja _ _ _

Komentiraj