Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Nadomestitev Kosa?

7. maj 2008 ob 0:48 | Denis Sarkić |

Referendumsko vprašanje v predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o komisiji za preprečevanje korupcije je sugestivno in nejasno zastavljeno, meni poslanec SDS Dimitrij Kovačič. Opozoril je še, da vladni zakon o omejitvah in prepovedih za nosilce javnih funkcij ne ukinja protikorupcijske komisije, ampak jo nadomešča z računskim sodiščem. Kovačič je na novinarski konferenci dejal, da je predlog za posvetovalni referendum o t.i. Kosovi komisiji, ki so ga vložile poslanske skupine SD, LDS, Zares, Lipa in DeSUS, vložen površno in ne dovolj pripravljeno, da bi se lahko referendum izvedel 22. junija. “Poslovnik namreč določa, da mora biti predlog za razpis posvetovalnega referenduma vložen 30 dni pred naslednjo sejo,” je pojasnil poslanec SDS in opozoril, da se majska seja začne šele 19. maja. Kovačič je povedal, da ima zakonodajno-pravno služba pomisleke glede naslova odloka, saj predlog preveč sugerira voljo predlagateljev, torej ohranitev komisije za preprečevanje korupcije. “Vprašanje mora biti jasno zastavljeno in ne sme vzbujati dvomov s strani DZ in volivcev,” je dodal.

Po Kovačičevih besedah se komisija za preprečevanje korupcije ne ukinja, ampak nadomešča z računskim sodiščem, ki bi prevzelo okrog 90 odstotkov pristojnosti komisije za preprečevanje korupcije. Prepričan je tudi, da je računsko sodišče bolj neodvisno od t.i. Kosove komisije in da ima bolj strokovne reference. Dodal je še, da protikorupcijska komisija zaradi delovanja njenega predsednika Draga Kosa ni ohranila zaupanja, ki ga je imela ob svoji ustanovitvi. Pri tem je Kovačič spomnil na pravnomočno sodbo vrhovnega sodišča, da je pri izpisu telefonskih klicev nekdanjega novinarja TV Slovenija Tomaža Ranca, ki jih je kot kriminalist leta 1999 pridobil Kos, prišlo do posega v človekove pravice.

Poslanec SDS tudi meni, da je Kos načelna mnenje komisije za preprečevanje korupcije uporabljal za obravnavanje konkretnih dogodkov in za obračunavanja s konkretnimi ljudmi. “To ni načelno mnenje,” je poudaril. Na vprašanje, kdaj bo tretja obravnava zakona o omejitvah in prepovedih za nosilce javnih funkcij, je Kovačič odgovoril, da tega ne ve. “Trdno stališče SDS pa je, da je ta zakon izredno potreben,” je zatrdil. Dodal je, da vladni zakon upošteva voljo ustavnega sodišča. Po Kovačičevem mnenju je samo v eni od 27 držav EU podobna protikorupcijska komisija kot v Sloveniji. Drugje takšne komisije ne poznajo, je pojasnil. Glede stališča DeSUS, da bo njihova poslanska skupina umaknila podpise za referendum o pokrajinah, je Kovačič dejal, da ga ta odločitev čudi. Po njegovem mnenju gre pri pokrajinah za projekt, ki je zelo pomemben za Slovenijo.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. lacko pravi:

    So politiki, ki v tisto, kar pravijo, res verjamejo. So pa tudi takšni, ki v tisto, kar pravijo, ne verjamejo. Prvi so nevarnejši in med tiste žal spadate prav VI.

  2. 1tastar pravi:

    Tale Kos je pa dragocen. 2 milijona evrov za njegov referendum!

  3. Mirjana pravi:

    tale Kos je res dragocen,…a to razložiti tebi tastar je iluzorno. Kdor je bil navajen r**tko nastavljati celo življenje, si je nabral gnev…in z njim mora živeti, …če pa se le da okužiti še druge ….kaj čmo, lepo ni, greh pa tud ne.
    Bi pa me zanimalo, kako je končala Kovačičeva komisija razvpitega problema Kučan-udbomafija….a je komu kaj znano?
    Po toliko časa, bi človek pričakoval rezultat …še posebej od tako kritične osebe do drugih:)

  4. medek pravi:

    Ja Udbomafija je bila velik problem, zombiji pa te scene.

  5. Rak pravi:

    Pa smo spet pri človeku, ne pri problemu. Osebno menim, da naj bo komisija neodvisna institucija, ki bdi in opozarja na sistemske pomanjkljivosti zakonodaje, kar omogoča zlorabe v koruprivne namene. Konkretne zadeve spadajo v organe pregona in sodne sfere.
    Kar se pa tiče človeka, kar nekaj je primerov, ki dajo misliti….

Komentiraj