Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

20 let sprememb

7. maj 2008 ob 9:01 | Denis Sarkić |

V Mestnem muzeju Ljubljana so odprli razstavo fotografij Toneta Stojka Sporočilo za javnost … 1988-2008 ob dvajseti obletnici ustanovitve Odbora za varstvo človekovih pravic. Še pred uradno otvoritvijo razstave je bila v konferenčni dvorani muzeja okrogla miza z naslovom Ali lahko fotografija, zvok in beseda zrušijo režim, ki jo je vodil publicist in novinar Ali Žerdin.

Avtor razstave in kustos Mestnega muzeja Ljubljana Blaž Vurnik je uvodoma povedal, da 20-letnica Odbora za varstvo človekovih pravic predstavlja poseben mejnik, ki ga je vredno predstaviti tudi v muzeju. Kot je pojasnil, razstava prikazuje pot in razvoj odbora od dne njegovega nastanka pa do najbolj odmevnih dogodkov v povezavi z njim - dogodkov pred Metelkovo ulico, kjer so bili vojaški zapori, pred Roško ulico, kjer je potekalo sojenje četverici, na Kongresnem trgu in na Trgu Republike. Opisuje preko poti četverice v Beograd, kjer so jo spremljali tudi člani odbora. Zgodba pa se konča z zborovanjem 8. maja 1989 s tako imenovano razširjeno sejo zveze socialistične mladine Slovenije, kjer je Tone Pavček prebral majniško deklaracijo, ki je potem odprla čisto novo poglavja v demokratizaciji Slovenije in hotenj slovenskega naroda, je dejal Vurnik.

Ob kasnejši otvoritvi razstave je spregovoril tudi predsednik omenjenega odbora Igor Bavčar. Po njegovem mnenju je razstava pomemben dokument, ki priča o raznovrstnosti, ideološki raznobarvnosti gibanja. Poudaril pa je tudi pomen prve fotografije v razstavi - posnetka aretacije Janeza Janše, ki je imel velik “subverzivni naboj”, ki je razkrila, da so aretacijo izvedli pripadniki tajne policije. Afera JBTZ je sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja pospešila prizadevanja za demokratizacijo, politični pluralizem in spoštovanje človekovih pravic v Sloveniji. Odbor za varstvo človekovih pravic je bil s prvotnim imenom Odbor za zaščito pravic Janeza Janše ustanovljen 3. junija 1988, četrti dan po aretaciji tedanjega sodelavca revije Mladina Janše.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. 007 pravi:

    Fajn bi blo povabit na to otvoritev razstave tistega fanta z lesenimi grabljami na Kongresnem trgu. Gre za po domače Ribiča iz vasice Globel - (sosed od Drobnič Janeza ex.ministra) in ga povprašat isto kot recmo Miheljaka,Bavčarja,Dežmana itd.

  2. arnela pravi:

    Tone je fajn dec…fotke so pa še boljš.

Komentiraj