Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kaj bo s Fištravcem?

29. april 2008 ob 20:20 | Vesna Lovrec |

Zgodba, katere glavna akterja sta Univerza v Mariboru (UM) in dr. Andrej Fištravec, ki ga Senat UM ni ponovno izvolil v naziv docenta, še ni dobila epiloga. Nazadnje smo poročali o nameri vodstva UM, vezani na izredno odpoved delovnega razmerja dr. Andreju Fištravcu, ker naj bi — tako UM — s tem, ko so študenti pri njem opravljali del ustnega zagovora pri predmetu sociologija mladine, prekoračil svoja pooblastila in s tem kršil pogodbene obveznosti. Univerza je na podlagi slednjega Fištravca dne 22. 4. 2008 obdolžila suma storitve kaznivega dejanja. Dan kasneje je Fištravec od univerze prejel pisanje, na podlagi katerega je bil obveščen o obdolžitvi, ter pojasnilo, da ima pravico do zagovora.

Se je pa vse skupaj odvilo s svetlobno hitrostjo, saj je bil zagovor danes. Kar pomeni, da od dneva obdolžitve pa do datuma zagovora ni preteklo niti osem dni, kar je po zakonu določen rok, v času katerega lahko poda svoje mnenje tudi sindikat.

Današnji postopek je vodil pooblaščenec rektorja UM odv. Rajko Vrečar. Fištravca pa je zagovarjal njegov pooblaščenec odv. Albin Ploj:

Albin Ploj komentira tudi neizvolitev dr. Andreja Fištravca v ponovni naziv docenta:

Preko telefona smo stopili v kontakt tudi s koordinatorjem sindikalnih zaupnikov SVIZ na Univerzi v Mariboru, dr. Danilom Koržetom. Zanimalo nas je, ali ima sindikat namen podati kakšno mnenje. Slednji je odgovoril, da bo sindikat v zakonskem roku podal svoje mnenje in izvedeli smo, da mnenje sindikata govori v prid Fištravcu. Na vprašanje, kako on komentira, da je odločitev o imenovanju v naziv docenta volilna odločitev, pa je odgovoril, da se statut na UM spreminja precej hitro. V prejšnjem statutu je namreč v členu, ki govori o izvolitvah, namesto volilna odločitev, pisalo, da je to odločitev po prostem preudarku. Izvedeli pa smo tudi, da so na Univerzi v Mariboru bili primeri, ko je Senat UM v naziv docenta izvolil posameznike, ki niso imeli pogojev za imenovanje.

Kdaj bo znana usoda dr. Andreja Fištravca, nam pooblaščenec rektorja ni znal povedati, kljub dejstvu, da je odločanje v njegovih rokah. In tudi tega, ali bo Fištravec dobil izredno odpoved delovnega razmerja, redno odpoved iz krivdnih razlogov ali samo opomin, nam odv. Rajko Vrečar ni zaupal.

Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. Sirota Jerica pravi:

    Grozljivi posnetki Vesna.

  2. peter pravi:

    Se vam ne zdi, da bi potrebovali varuha študentskih pravic? Če odpustijo Fištravca, lahko kar ukinejo katedro za sociologijo na Filozofski v Mariboru. Saj ostanejo ja sami nesposobni in …
    Tole UM bi bilo treba razpustit in na novo postavit.

Komentiraj