Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Metalurgija v stečaju

26. april 2008 ob 11:30 | Vesna Lovrec |

Zaposleni v podjetju TDR Metalurgija Ruše so včeraj, potem ko že od meseca marca niso prejeli plač (v številnih primerih je prišlo tudi do izpada januarske plače), na protestnem shodu v jedilnici podjetja od odgovornih zahtevali obrazložitev. Ko je poleg direktorja podjetja Alojza Cajnka na shod prišel tudi stečajni upravitelj, je bilo zbranim jasno, da je sodišče že sprožilo stečajni postopek podjetja.

Kot je znano, je podjetje Holding slovenske elektrarne d.o.o. (HSE) skupaj s Kadom, Slovenskimi železnicami ter Tovarno dušika Ruše v likvidaciji večinski delež družbe prodalo podjetju W&P Profil - Solarvalue Holding d.o.o., katerega lastnik je Alojz Cajnko. Že od pričetka novega leta pa proizvodnja v TDR Metalurgiji Ruše stoji, vzrok pa je v nelikvidnosti podjetja. Vodstvo slednjega tako ni bilo sposobno plačati elektrike, kot tudi ne nabaviti materiala za proizvodnjo.

Uvodoma pojasnjujejo Boris Obrovnik, predsednik sveta delavcev, Alojz Cajnko, direktor TDR Metalurgije Ruše ter eden od dveh direktorjev HSE, Damjan Koletnik:

Dialog med Alojzom Cajnkom in Damjanom Koletnikom iz katerega so prisotni lahko zaključili, da podjetje HSE ne bo pristalo na sprostitev 3.3 milijonov evrov bančnih garancij, potrebnih za nadaljevanje proizvodnje:

Župan Ruš Vili Rezman očita HSE, direktorja HSE Damjan Koletnika pa čudi, kako da se ničesar ne očita direktorju TDR Metalurgije, Alojzu Cajnku, ki je iz podjetja TDR Metalurgije podjetju W&P Profil, katerega direktor je tudi Alojz Canjko, posodil 2 milijona evrov. Delavci Cajnku očitajo, da je denar posodil samemu sebi in od njega zahtevajo pojasnila:

Delavci so zahtevali preproste odgovore, kaj bo z njimi, kdaj naj pridejo po delavske knjižice in ali naj še hodijo v službo. Odgovoril jim je Dušan Marin, ki ga je Okrožno sodišče v Mariboru včeraj imenovalo za stečajnega upravitelja:

Za Vest in Žurnal24 odgovarjata Damjan Koletnik in Alojz Cajnko:

Zadnje vprašanje je bilo postavljeno zaradi delavcev, ki so jim upravičeno popuščali živci, nekateri so v izogib temu, da bi jim pobegnila roka, raje zapustili jedilnico. Ujeli smo enega izmed njih, medtem, ko si je odzunaj hladil živce:

»Upniki TDR Metalurgije Ruše, med katerimi so tudi delavci, morajo svoje terjatve prijaviti v dveh mesecih, prvi narok za preizkus vseh terjatev pa bo 16. oktobra«, je ob zaključku shoda povedal stečajni upravitelj Dušan Marin.

Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj