Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Nove paradigme

25. april 2008 ob 17:08 | Urh Maček |

V okviru programa slovenskega predsedovanja EU bo v Ljubljani 13. in 14. maja potekala mednarodna konferenca Nove paradigme, novi modeli - kultura v zunanjih odnosih EU. Dan pred začetkom konference bodo potekale tudi tri delavnice, ki bodo ponudile vsebine za nadaljnje pogovore. Kot je na predstavitvi povedala vodja sektorja za mednarodne odnose v kulturi na ministrstvu za zunanje zadeve Helena Drnovšek Zorko, je konferenca nadaljevanje sorodnih dogodkov, katerih osrednja tema je bil premislek o kulturi v globaliziranem svetu. Konferenca, ki jo slovensko ministrstvo za zunanje zadeve pripravlja v sodelovanju z Evropsko komisijo, Evropsko kulturno fundacijo ter avstrijskim in nizozemskim zunanjim ministrstvom, sloni na sporočilu Evropske komisije o evropski agendi za kulturo v svetu globalizacije, v katerem je kultura na strateški ravni poudarjena kot zelo pomembna sestavina zunanjih odnosov EU.

Helena Drnovšek Zorko uvodno o Novi paradigmah:

Kot je povedala Drnovšek Zorkova, bodo številni domači in tuji udeleženci iz EU in sosednjih regij Zahodnega Balkana, Sredozemlja in Vzhodne Evrope na konferenci poskušali odgovoriti na vprašanje, kako bi lahko kulturo uspešno vključili v zunanje odnose EU. Svoje izkušnje bodo podali umetniki, raziskovalci, uradniki iz evropskih institucij in ministrstev za zunanje zadeve. Drnovšek Zorkova je opomnila na tri delavnice, ki bodo potekale že 12. maja: Intelektualna diaspora z Zahodnega Balkana, Na razpotju kulturnih politik: Zahodni Balkan in še ena, na kateri bodo sodelujoči premišljevali o stanju kulture leta 2018. Med spremljevalne dogodke sodi projekt Marije Mojce Pungerčar Bratstvo in enotnost, ki bo predstavljen v galeriji Vžigalica. Umetnico zanima usoda delavcev z Balkana v Sloveniji oziroma kako se je njihov status spremenil po razpadu nekdaj skupne države Jugoslavije.

Helena Drnovšek Zorko o podrobnostih delavnic:

Drnovšek Zorkova je napovedala številne visoke goste, ki bodo sodelovali na konferenci: od ministra za zunanje zadeve Dimitrija Rupla, predsednika Evropskega parlamenta Hansa-Gerta Pötteringa, evropskega komisarja za izobraževanje, usposabljanje, kulturo in mlade Jana Figla, evropskega komisarja za znanost in raziskave Janeza Potočnika do različnih umetnikov, intelektualcev in predstavnikov kulturnih organizacij. Konferenca naj bi po napovedih Drnovšek Zorkove med drugim odpirala teme, kot so vse pomembnejše sodelovanje civilne družbe s politiko, mobilnost in financiranje kulture iz evropskih skladov. Odgovorila naj bi tudi vprašanja, ali je slednje dolgoročno utemeljeno, kako sistem financiranja vpliva na delovanje kulturnih organizacij, ali morajo te prilagajati programe in podobno. Na konferenci bodo predstavili tudi Ljubljansko deklaracijo, ki so jo sprejeli v začetku aprila in je posvečena razvoju sodelovanja med civilno družbo, vladami in evropskimi institucijami.

In še končno opozorilo: konferenca bo potekala v Austria Trend Hotelu v angleščini, ki bo za vse prisotne “tuj jezik”, in ne bo odprta za javnost.

Urh Maček, montaža: Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. KINTA pravi:

    Mati božja.

  2. nastojte nakladat pravi:

    sramota! civilna družba naj sodeluje s politiko????????? ja gospa, kaj pa referendumi o lizbonski pogodbi? a na tem vprašanju politika ne želi sodelovanja civilne družbe, ki je vsebolj kritična?

    potem pa še prebereš, da bo zaprta za javnost tale konferenca o odprtosti… ma che mone!

  3. zlatažila.com pravi:

    Ma doro folk kej morste zmiri sue skritizirat.
    Poste Helencu pr miri k wana že wie kej diela.

    za nastojte nakladat: mona pej sej se lohko akreditiraš! še dvie imeni ti je powiedla km kliči!

    adijo

Komentiraj