Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zamejci pri Ruplu

24. april 2008 ob 22:44 | Urh Maček |

Zunanji minister Dimitrij Rupel se je danes v na sedežu ministrstva sestal z novoizvoljenimi predstavniki slovenske manjšine v italijanski senat in deželno skupščino Furlanije - Julijske krajine. Novoizvoljena senatorka slovenskega rodu je senatorka Tamara Blažina, deželna svetnika pa Igorja Kocijančič in Igorja Gabrovec. Zamejski sogovorniki so mnenja, da velikih korakov nazaj ne sme biti, saj je zakon za zaščito slovenske manjšine sprejet tako na deželni, kot tudi državni ravni. Minister pa je povedal, da je govoril s predvidenim kandidatom za zunanjega ministra Italije Francom Frattinijem in ta mu je zagotovil dobre odnose tudi vnaprej.

Sprejem in kratek pogovor z Igorjem Gabrovcem:

Razmišljanje ministra po pogovorih:

Vtisi senatorke:

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. medek pravi:

    http://www.fpif.org/fpiftxt/5180

  2. konec pravi:

    Še vedno popolni monopol “rdečih” (Blažina se je vpisal v komunistično partijo pred 40 leti in je v parlamentu po poznanstvih - ne zato ker so jo volivci volili, Kocijančič je pristaš komunizma in tretji prihaja iz levičarske organizacije) in torej naj se propad in izginotje nadaljuje.
    Vsak svoje sreče kovač, komunisti niso pustili za sabo še nikoli nič dobrega in torej …..

  3. konec pravi:

    Pa še to, če se ne motim, ker so tam bolj zaradi “klientelizma” in poznavanj in ne zaradi njihovih sposobnosti , seveda ne potrebujejo univerzitetne izobrazbe, ker je itak ne bi uspeli dokončati , ampak imajo prav gotovo dokončano osnovno šolo, kar je za ideološko “zvestobo” čisto dovolj.

  4. Carlos Contreras pravi:

    Ja seveda, konec, monopol “rdečih”. Vsi vemo, koliko so za slovensko manjšino naredili “črni”, ki so bili v Italiji na oblast petinštirideset let. Da sploh ne omenjamo Natovih podtalnih omrežij in vloge, ki so jo odigrala v Beneški Sloveniji.

  5. konec pravi:

    Carlos Contreras: “Vsi vemo, koliko so za slovensko manjšino naredili “črni”, ki so bili v Italiji na oblast petinštirideset let.” ?????? Nepoznavanje ali zavajanje??

  6. Carlos Contreras pravi:

    Vlade s Krščansko demokracijo v glavni vlogi od 1948 do 1992. Od De Gasperija do tretje vlade Andreottija z izjemo Spadolinija in Craxija sami krščanskodemokratski ministrski predsedniki. Volilni rezultati DC: leta 1948 48,5% (poslanska zbornica) in 48,1% glasov (senat), leta 1953 40,1% in 39,9%, leta 1958 42,3% in 41,2%, leta 1963 38,3% in 36,5%, leta 1968 39,12% in 38,34%, leta 1972 38,66% in 38,08%, leta 1976 38,71% in 39,27%, leta 1979 38,30% in 38,34%, leta 1983 32,93% in 32,42%, leta 1987 34,31% in 33,62%, leta 1992 29,66% in 27,30%. Komunistov v italijanskih vladah ni bilo od maja 1947. Dopuščam pa seveda možnost, da so za konca tudi krščanski demokrati premalo črni.

  7. konec pravi:

    De Gasperi črn?
    Andreotti črn?
    Spadolini črn?
    Krščanski demokrati črni?
    Večina od teh se je borila proti “ta črnim” in nekateri so bili celo zaprti med fašizmom in torej na zavajaj.
    Najbrž tvoja zgodovinska vzgoja je zelo ideološko pogojevana in celo EU vidiš kot vlado “črnuhov”.
    De Gasperi je bil eden od pobudnikov nove Evrope, ki se je skušala preboleti diktature in seveda so se dobro zavedali nevarnosti komunistične diktature in zato se se zoperstavili tistim, ki so bili zagovorniki te ideologije (med katerimi veliko Slovencev, ki seveda so bili prej komunisti kot Slovenci, kajti so jih prepričali, da na svetu ne bo več narodov, ver, in bodo samo delavci -kako naivno, če že ne kaj drugega- in seveda komunistična internacionala, ki bo “počistila” z vsemi, ki ne mislijo kakor zahteva partija, ti Slovenci pa so dokazali, da niso še pripravljeni za demokracijo, kar pa ni nič čudnega.
    Tako, da je vse jasno glede tvoje vzgoje in tvojega zornega kota.
    Fašisti so vsi tisti, ki niso komunisti in seveda komunisti so edini “napredni” (ogabno) in “dobri”.

  8. konec pravi:

    Eno stvar pa ti zagotovim, da je bila tržaškim Slovencem dolgoročno veliko bolj škodljiva komunistična “kultura” kot fašizem, zato, ker nevarnosti, krutosti, agresivnosti, neumnosti, divjine fašizma so se ga vsi zavedali in so se mu na različne načine zoperstavili in uprli, komunizma pa ne. Komunističen fanatizem pa je popolnoma zasenčil razum tržaških Slovencem , tako, da je Kominform v nekaj letih “poitalijančil” neprimerno več Slovencev kot 20-letna diktatura Mussolinija , o tem pa je med tržaškimi Slovenci prepovedano govoriti , še dandanes (in rečeno, po pravici je prav tako, ker svoboda zahteva odgovornost in torej če je nisi kos času, ki ga živiš in ga ne razumeš ter odločiš, da živiš v laži, je zgodovinsko dokazano in moralno pravilno, da te čas, zgodovina in “egoizem” “pokopajo” in odpravijo).
    pa lp
    Spoštujem tvoj nazor in rad se s teboj primerjam in ker živimo v demokraciji, lahko, brez strahu, imamo vsak svoj pogled.
    Moj je ta, čeprav ga ti preziraš in sodiš zviška.

  9. Carlos Contreras pravi:

    Aha, torej v tem grmu tiči zajec! Le kje sem zatrdil, da uporabljam besedo “črn” v smislu fašizma? Ne samo to, postavil sem jo celo v narekovaje. Dobro mi je poznano, da se nikakor vsi italijanski katoliki niti v času fašistične vladavine z njo niso identificirali in da je don Sturzo obsojal kolaboracijo “klerofašistov” (izraz je njegov) z Mussolinijevo diktaturo. Stališče Vatikana v tem času je bilo seveda drugačno, zato so Sturza odrinili na obrobje. In bog ne daj, da bi De Gasperija primerjal s sramotnimi kolaboranti iz Ljubljanske pokrajine.
    Čakam na odgovor na naslednji vprašanji: kaj so vlade Krščanske demokracije v Italiji v petinštiridesetih letih gospodovanja naredile za slovensko manjšino? In kakšna je bila vloga operacije Gladio pri poitalijančevanju beneških Slovencev?

  10. konec pravi:

    1. znatno izboljšale življenski standard, ekonomsko je manjšina od povojnega razvoja veliko pridobila
    2. delovna mesta
    3. poskusi ideološkega razbremenjevanja, ki pa ga manjšina (predvsem vodstvo) ni razumela, na žalost, tako, da je najbrž po letu 1991 najbolj “jugonostalgična” skupina na svetu.

    Problem ni bilo vodstvo Krščanske demokracije ampak lokalno, predvsem tržaško, vodstvo in tržaško nerazumevanje slovenskega vprašanja. O tem pa kdaj drugič.
    Gladijo pa je zares žalostno vprašanje, ampak tu gre za taktat “višje” interese, trd, podzemni boj dveh polov - zahodnega sveta in komunistične internacionale, najbolj pa so bili oškodovani prav beneški Slovenci.

Komentiraj