Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Red izrednih zaslug

24. april 2008 ob 20:28 | Denis Sarkić |

Predsednik države Danilo Türk je z redom za izredne zasluge odlikoval Franceta Bučarja. Kot je ob predaji odlikovanja povedal Türk, se je Bučar izkazal kot mož, ki izjemno ceni resnico in jo neumorno tudi išče. “Njegov odnos do resnice je bil vselej temeljna etična zapoved, ki ga je vodila skozi življenje in ki ga je naredila velikega,” je dejal. Predsednik države se je Bučarja spomni še iz časov, ko je bil študent prava, Bučar pa profesor na pravni fakulteti. Spomnil je, da so študentje v svojem lastnem prizadevanju za resnico “požirali” njegov knjige.

Podelitev odlikovanja in Zdravljica:

Ugledni slovenski pravnik, 85-letni Bučar je bil predsednik slovenske skupščine v mandatu 1990 - 1992, prvem po demokratičnih parlamentarnih volitvah. Dejavno je sodeloval v procesu nastanka samostojne slovenske države ter pri pisanju slovenske ustave, znan je po svojem političnem ter tudi po svojem publicističnem delovanju. Lansko leto je izšla Bučarjeva knjiga Rojstvo države - Izpred praga narodove smrti v lastno odgovornost.

Govor Franceta Bučarja po prejemu odlikovanja:

France Bučar je po prejemu odlikovanja poudaril pomen miselne osvoboditve in svobode duha. Ta je po njegovem izjemnega pomena tudi danes. Spomnil je, da problem današnje dvostrankarske ali dvopolne usmerjenosti naše družbe ni toliko vprašanje pritiska preteklosti, ampak vprašanje naše mentalne osvoboditve. “Svet namreč ni samo črno bel, svet ni samo levi in desni, ampak je veliko bolj pester in mnogostranski. Šele, ko smo osvobodili sebe, šele potem smo lahko dejansko zagledali svet v vsej njegovi lepoti in dejanski razsežnosti,” je dejal.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. medek pravi:

    A Janševikov pa ni bilo?

  2. B.G. pravi:

    Če pa komu privoščim, pa to Bučku. Sam sem njegova občudovalec že leta in leta. Naj si ga zdajšnja-i politika-i vzame-jo za vzor.

  3. 007 pravi:

    Bravo Turk in bravo spoštovani gospod France Bučar. Globok poklon obema, še posebej dr.Bučarju. Pokončen mož ni kaj, katerih je v Sloveniji zadnje čase bolj malo.

  4. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    ČESTITAM !

  5. Fonzi pravi:

    Prebral sem Bučkotovo knjigo in sem bil globoko razočaran. Teža let se mu krepko pozna, knjiga je zaradi konfuzije strašno težko berljiva, avtor se često zapleta sam s sabo. 30 let prepozno, če mene vprašate.

Komentiraj