Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Princesa na obisku

23. april 2008 ob 17:58 | Maja Andlovic |

Danes so v Ljubljani obeležili evropski teden cepljenja, ki se mu je v treh letih pridružilo že 33 evropskih držav, od Irske do Tadžikistana, med njimi tudi Slovenija. Ob tej priložnosti je Slovenijo obiskala častna pokroviteljica regionalnega urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo danska princesa Mary, ki si je v družbi predsednikove soproge Barbare Miklič Türk in drugih najprej ogledala Inštitut za varovanje zdravja RS, kar je iz naše strani izgledalo takole.

Princesa si je nato s spremstvom ogledala Zdravstveni dom Šiška in kasneje Ljubljanski grad, kjer je potekala okrogla miza, na kateri so govorili predvsem o pomembnosti cepljenja v boju proti nalezljivim boleznim. Generalna direktorica direktorata za zdravje Marija Seljak in direktor regionalnega urada WHO za Evropo Marc Danzon sta se strinjala, da je cepljenje varen ukrep, čigar koristi močno presegajo možna tveganja.

“Kot povsod so tveganja. Tveganje cepljenja ni nič v primerjavi s tveganjem, če pustimo bolezni, da se razvije. Danes bi bilo dramatično, če ne bi izkoristili vseh sredstev, ki jih imamo. Evropski teden cepljenja je namenjen opominjanju, da moramo nadaljevati s cepljenjem, da to ni staromoden način zaščite, ampak eden izmed zelo pomembnih. Upamo, da bodo vse vlade, strokovnjaki in nenazadnje vsak državljan sodelalovali pri tem. Rad bi končal z zahvalo naši pokroviteljici danski princesi Mary. Ko jaz govorim, vsi slišijo strokovnjaka, ki naj ne bi bil povezan z resničnostjo, ko pa vi govorite, slišijo mater, ki ne more imeti slabih namenov. Zato se vam zelo zahvaljujem, da ta teden sodelujete z nami.”

Princesin govor.

“Cepljenje rešuje življenja. Doslej še noben drug ukrep, poleg preskrbe s pitno vodo, ni v tolikšni meri prispeval k zmanjšanju števila nalezljivih bolezni. Noben otrok ne bi smel trpeti zaradi bolezni, invalidnosti ali smrti zaradi bolezni, ki jih lahko preprečimo s cepljenjem. Cepljenih je približno 90 odstotkov otrok v tej regiji, vendar lahko še vedno najdemo veliko necepljenih otrok. Te ranljive ali težko dosegljive skupine moramo doseči s cepivi, ki rešujejo življenja. Pravica vsakega otroka je, da odrašča kot zdrav in cepljen proti tistim boleznim, ki so tako lahko obvladljive. Upam, da bodo države v regiji ukrepale hitro in učinkovito za zagotavljanje dostopa do cepljenja in osnovnih medicinskih storitev otrokom in odraslim, še posebej ranljivim in težko dosegljivim skupinam. Ne smemo podcenjevati pomembnosti cepljenja. Želim vam in državam članicam uspeh v doseganju povečanega obsega cepljenja.”

Maja Andlovic

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj