Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Izvedenec z napako

23. april 2008 ob 22:48 | Denis Sarkić |

Sklep, da Ivan Prebil pripravi izvedensko mnenje o nakupu oklepnikov, “je bil napaka”, je na novinarski konferenci povedal podpredsednik komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov in poslanec SDS Robert Hrovat. Kot je dejal, se bodo morali tisti, ki so sprejeli takšen sklep, soočiti s posledicami.

Uvod in nekaj odgovorov Roberta Hrovata:

Po besedah podpredsednika komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8×8, Roberta Hrovata (SDS), je bilo Prebilovo imenovanje napaka zato, ker se je Prebil kot član uprave Viator & Vektor, ki je lastnica Sistemske tehnike, ob pripravi izvedenskega mnenja seznanil z vsemi tehničnimi rešitvami Patrie, ki je konkurenčno podjetje Sistemski tehniki. Glede na to bi lahko šlo po njegovem mnenju v navedenem primeru tudi za industrijsko špijonažo.

Robert Hrovat odgovarja - drugič:

Po Hrovatovih besedah se je Prebil ob pripravi izvedenskega mnenja seznanil z vso dokumentacijo, povezano z nakupom oklepnikov 8×8 “skupaj s cenami, pogodbami in vsemi tehničnimi rešitvami”. Predsednik komisije Milan Martin Cvikl je bil po njegovih besedah ob določitvi Prebila opozorjen na morebitno kolizijo interesov, “vendar tega očitno ni upošteval”. “Tako smo se znašli v položaju, da se Republiki Sloveniji očita sum kraje intelektualne lastnine,” je dejal.

Robert Hrovat odgovarja - tretjič:

Po mnenju poslanca postaja predsednik komisije v zadnjem čas vse bolj “sam sebi kontradiktoren”, saj vsakodnevno spreminja svoje izjave. Predstavnika Patrie, ki sta se v torek v državnem zboru srečala s Cviklom, na srečanju po Hrovatovih besedah nista problematizirala smiselnosti preiskovalne komisije ali izvedenskega mnenja, ampak jih je zanimalo predvsem to, ali se je član konkurenčnega podjetja seznanil z vsebino, ki jo je Patria označila za poslovno skrivnost: “To so vprašanja, o katerih terjajo odgovore”.

Na vprašanje, ali se mu zdi smiselno, da so podatki o nakupu, ki je bil opravljen iz javnih sredstev, vojaška skrivnost, Hrovat odgovarja, da zakon takšno ravnanje dopušča. Kljub temu meni, da bi bilo smiselno, da bi se iz nekaterih dokumentov umaknila oznaka interno, če je to mogoče. Kot je dejal, namreč Patria zahteva, da se nekateri podatki ne smejo razkriti javnosti. Poslanec Robert Hrovat je sicer tudi po pregledu dokumentacije, ki nosi oznako interno, mnenja, da je bil nakup izveden transparentno.

Denis Sarkić, montaža: Miran Bratuš

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. Pepino pravi:

    Bedak tale Hrovat. On nima pojma, kaj je industrijska špijonaža, kaj je kraja intelektualne lastnine in kaj je izvedenec res videl. To so že parkrat povedali in če je to to, tu absolutno ne ne gre za nobene tehnične podrobnosti in tak bul šit.
    Gre za to, da je tale Hrovat navaden koalicijski zvočnik, preko katerega se navija propaganda vladajočega lobija, ki si je zrihtal dober biznis v škodo davkopalčevalcev. Sedaj je treba rajo strašiti, da bi preprečili, da bi prišlo v javnost, za koliko milijonov so se pri nabavi izbrani oklepniki res podražili. Tu gre za isti trik, kt ga pri cestnih in drugih poslih uporablja SCT. najprej najnižja ponudba potem pa podražitve na sto načinov.

  2. simpatikus komunalis pravi:

    Ja pa kje so pa zdaj tega najdl-o marička pa to ni res,JJ ma pa res same izvedenske ase okrog sebe:Tanko,Grims,tale pa še oni ko je bil včeraj na odmevih zraven;kva je že??eh ti so Finsko pred severnim jelenim najdl.

Komentiraj