Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Aprilski politbarometer

23. april 2008 ob 18:14 | Nejc Jemec |

Med 14. in 17. aprilom opravljena raziskava javnega mnenja Politbarometer je pokazala na povečanje deleža neopredeljenih volivcev v primerjavi s februarsko raziskavo. Delež neopredeljenih znaša skoraj 40 odstotkov. Sodeč po strankarskih preferencah bi, če bi bile parlamentarne volitve v nedeljo, največ anketirancev, 18 odstotkov, podprlo Socialne demokrate. Sledita Slovenska demokratska stranka (16) in Slovenska nacionalna stranka (7). Šest odstotkov glasov bi prejeli stranki Zares in Liberalna demokracija Slovenije, tri odstotke DeSUS, po dva odstotka pa Nova Slovenija in Slovenska ljudska stranka. Podporo vladi Janeza Janše je izrazilo 32% vprašanih, 59% pa vlade ne podpira. Med institucijami največ zaupanja uživa predsednik republike Danilo Türk, za katerim so se zvrstili valuta evro, šolstvo, Banka Slovenije, vojska idr.

(www.vest.si) Tabela aprilskega Politbarometra 23-04-08

Predstojnik Centra za raziskovanje javnega mnenja Niko Toš je izpostavil kritično oceno socialnega položaja delavcev, pojavov korupcije in klientelizma, poseganje politike v gospodarstvo ter urejanja odnosov s sosednjo Hrvaško. Da je socialni položaj tri leta po volitvah slabši, meni 69% vprašanih, da je danes slabše stanje na področju urejanja odnosov s Hrvaško, pa meni 63% sodelujočih v raziskavi. Kot zadnje je raziskovalce zanimalo, katero izmed strank bodo vprašani na jesenskih volitvah najverjetneje podprli, poleg imen strank pa so izpostavili še predsednike le-teh. SD Boruta Pahorja je tako prejela 21 odstotkov, Janševa SDS pa 16.

Niko Toš: “Jeseni imamo volitve, tu je seznam devetih strank z liderji, povejte za katero boste glasovali.”

Niko Toš je pojasnil še dvoodtsotno izmerjeno podporo Novi Sloveniji. Ta sicer rezultatom javnomnenjskih anket pogosto ne daje velikega pomena, saj da so jim podobne rezultate napovedovali že v preteklosti, pa so na volitvah vseeno uspeli.

Niko Toš: “Tudi mene tare, ne samo predsednika Bajuka …”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. peter_na_veter pravi:

    eno mošo za tošo

  2. Nadek pravi:

    Končno je Toš razložil kaj se dogaja… Na videz strokovno, ampak je ustrelil mimo. On pravi, da so NAJstarejši (!), NAJMANJ izobraženi (!), NAJBOLJ podeželski(!) podreprezentirani v telefonskih raziskavah. Med vrsticami pove, da so le-ti volivci Nove Slovenije.

    Torej, volivci Nove Slovenije ste/smo: tik pred smrtjo, zarukani (še osnovne šole nimamo) in živimo v leseni brunarici brez elektrike nekje sredi Kočevskih gozdov…

    Hvala, gospod Toš, da ste nas razsvetlili!

  3. edini pravi:

    Zares (ZARES) smo vsi čakali, da velespoštovani strokovnjak za javno mnenje (beri propagando) z mednarodnimi referencami in dolgoletnimi neprimerljivimi izkušnjami (morda bi mu Goebbels zlezel do popka) pove, v čem se motijo ankete.

    Sploh pa je njegova anketa tako dobra, da je neprimerljiva z vsemi ostalimi anketami. Edini je, ki strankarske preference preverja z vprašanjem: “Ali bi volili Zares z Gregorjem Golobičem?” s čimer se zmeša popularnost predsednika in preferenca do volilnih strank. To je isto kakor, da pijete kokakolo szi smetano.

  4. antikomunist pravi:

    Mrkaić lepo razloži, da Toš in podobni kvazi “strokovnjaki” nimajo pojma, kako se delajo ankete:
    http://www.nsi.si/node/211

    Zato pa Nsi vedno na volitvah dobi vsaj trikrat več, kot pa ji pokažejo ankete.

Komentiraj