Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Teden knjige

21. april 2008 ob 21:13 | Denis Sarkić |

V Parku Zvezda je predsednik države Danilo Türk s slavnostnim nagovorom odprl 13. slovenske dneve knjige. Türk verjame v slovensko knjigo, ki zagotavlja kvaliteto “našega razmišljanja, intelektualnega ustvarjanja in razvoja”. Umetniški del programa so oblikovali Godalni kvartet Enzo Fabiani, Diego Barrios Ross in Milan Dekleva.

Otvoritev z govori:

Slovenski dnevi knjige sodijo med pomembnejše kulturne akcije na Slovenskem in tudi med tiste, ki so vir našega ponosa, je opozoril predsednik države. “V Sloveniji imamo do knjige odgovoren in resen odnos, izdamo veliko knjig, smo med narodi, ki gojijo do knjige odnos, ki je spoštljiv, kot tudi tržno inovativen,” je še povedal predsednik. Po predsednikovih besedah je bila v zadnjem stoletju knjiga osrednje sredstvo kulturnega razvoja slovenskega naroda in duhovnega vzpona. Tako bo tudi v prihodnje, “ničesar nas ne sme biti strah, ne smemo se bati niti tujih vplivov niti elektronskih in vizualnih medijev”.

Minister za kulturo Vasko Simoniti se je osredotočil na moto letošnje prireditve: Jezik je svet. Simoniti sintagmo razume na več načinov: do tega, da nam je svet dostopen šele v jeziku, da je jezik gradivo, iz katerega se dela ali nastaja literatura, ali pa da je jezik izjemna vrednota, ki jo je potrebno brezpogojno spoštovati in varovati, torej “nepogrešljiva svetinja za naše življenje”. Simoniti je opozoril tudi na pomembnost višje bralne kulture, ki je ni mogoče dosegati brez kontinuiranega dela. Na ministrstvu za kulturo si prizadevajo za dvig bralne kulture, v ta namen podpirajo vrsto dejavnosti, med drugim so ustanovili tudi Javno agencijo za knjigo RS, ki je dober obet za bralce, avtorje in kupce knjig.

Svoje zasluge na področju knjige je pridal ljubljanski župan Zoran Janković, saj so v enem letu v Ljubljani odprli dve knjižnici, medtem ko je predsednik Strokovnega združenje založnikov in knjigotržcev Slovenije Mitja Zupančič obnovil želje izpred leta dni, med drugim, da bi agencija za knjigo začela delovati ter da bi številčno stanje založnikov in knjigotržcev naraslo v prid slednjih. Slovenski jezik naj bo zdrav in šegav, zapisan ter govorjen z odliko, je sklenil Zupančič.

Predsednik Danilo Türk s knjigami in priložnostnim fotografiranjem:

Predsednik Društva slovenskih pisateljev Slavko Pregl, ki je organizator Slovenskih dnevov knjige, je predsedniku države zaželel, da še naprej ostane tako dober bralec in ljubitelj knjig, saj je to zagotovilo za njegovo polno razumevanje ustvarjalnega loka od pisateljev do bralcev. Ministru za kulturo je Pregl zaželel veliko uspehov pri delu z agencijo za knjigo, ljubljanskega župana pa podpira ob kandidaturi Ljubljane za svetovno prestolnico knjige. Vsem zbranim ljubiteljem knjig in branja pa je veljala zadnja Preglova želja, ki jo je ubesedil kot prijetno intimno dvojino ob druženju s knjigo.

Nagrade in glasba:

Na odprtju Slovenskih dnevov knjige so podelili dve nagradi. Na natečaju DSP in revije Sodobnost za kratko zgodbo je zmagal Mitja Šegina s Prepisovalko sreče. Žirant Igor Bratož je sicer ocenil, da je bilo veliko zgodb, ki so prispele na natečaj “na prvo žogo”, brez razvidnega truda avtorjev po prepričljivi literarni obdelavi teme. Šegina, ki je prejel 1000 evrov, je izstopal z učinkovito enostavnostjo, pogledom in zasukom. Nagrada za najboljši esej, prav tako v vrednosti 1000 evrov, je pripadla Mihi Pintariču, ki je napisal esej, “refleksijo z izrazitim osebnim pečatom”, z naslovom Gledališče in etika.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. Nadek pravi:

    Zanimivo ozadje - od začetka:

    Član kabineta prišepne članici, naj gre po knjigo, da je ne bo predsednik nosil, ona to ubogljivo stori, ampak - glej ga zlomka - predsednik knjige ne da iz rok… Seveda ne - jo bomo odvili, začeli listati in - ne smemo pozabiti preveriti, če novinarji snemajo; da? da, snemajo, vse je OK, lahko začnemo…

    Ne razumem, kako lahko ima še višjo podporo kot Kučan in Drnovšek…

Komentiraj