Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Za pošteno obdavčitev

17. april 2008 ob 20:10 | Denis Sarkić |

Poslanci SD so danes vložili predlog novele zakona o dohodnini, po kateri bi subvencije obdavčili le tistim lastnikom zemljišč, ki so subvencije res prejeli. Tako bi uredili, kot pravijo, “nepošteno in nepravično” obdavčitev, spremembe bi veljale že za lani, pri čemer pa se obdavčitev prejemnikov subvencij ne bi spremenila. Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal prvopodpisani pod predlog Janko Veber, želijo z novelo urediti nepošteno in nepravično obdavčitev lastnikov kmetijskih in gozdnih zemljišč ter čebelarjev. Po predlogu bi se katastrski dohodek povečal za povprečni znesek subvencij na hektar kmetijskega oz. gozdnega zemljišča le tistim lastnikom zemljišč, ki so subvencije dejansko prejeli. Po veljavnem zakonu se katastrski dohodek vsem poveča za pavšalni znesek subvencij na hektar oz. na panj. Gre za obdavčitev tistih lastnikov, ki nikoli niso prejeli subvencij, čebelarji pa niso imeli niti možnosti se prijaviti za dodelitev subvencij, je opozoril Veber.

Janko Veber o tem, če novele vloženega zakona ne podprejo poslanci koalicije:

Novela ne predvideva sistemskih sprememb, ker je za pripravo tako zahtevnih in obsežnih sprememb premalo časa, je dejal Veber. Želijo namreč ujeti rok, od katerega bodo dohodninske odločbe postale pravnomočne, za kar je čas okoli mesec dni, tako da bi spremembe veljale za dohodnino 2007. “Če v tem roku ne pripravimo in v DZ ne sprejmemo ustrezne zakonske rešitve, se lahko zgodi, da bo minister za finance lahko le ugotovil, da nima več zakonskih možnosti za spreminjanje obdavčitev zavezancev za leto 2007,” pravi Veber. Priliv iz naslova obdavčitve katastrskega dohodka naj bi bil okoli 12 milijonov evrov, pri čemer po oceni SD obdavčitev tistih, ki subvencij niso prejeli, znaša med šest do sedem milijonov evrov. Predlog novele nikomur ne nalaga dodatnih obveznosti; obveznosti prejemnikov subvencij bi po tem predlogu ostale nespremenjene.

Ostali odgovori poslanca Vebra na novinarska vprašanja:

Po Vebrovih besedah bi s to novelo dali zakonsko podlago za izvršitev sklepa odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z 10. aprila. Člani odbora so med drugim sprejeli sklep, v katerem kmetijsko in finančno ministrstvo pozivajo, naj zagotovita takšno izvajanje 154. člena zakona o dohodnini, da bo dohodnina od povprečnih subvencij po določbah tega člena obračunana le tistim davčnim zavezancem, ki so subvencije uveljavili. V SD pričakujejo, da bo koalicija predlog novele podprla; gre namreč za pravno podlago za uveljavitev sklepa odbora, meni Veber. Ministrstvo za finance bi moralo od seje odbora do danes že določiti rešitev, kako bo izvedlo sklep odbora, je dejal Veber in dodal, da glede na to, da tega še ni storilo, “lahko sklepamo, da ministrstvo ne najde pravne podlage za to, kar je odbor sklenil”.

V SD menijo, da je sklep odbora bistveno premalo za rešitev problema. Po več vloženih pobudah za presojo ustavnosti zakona o dohodnini, med drugimi s strani kmetijsko gozdarske zbornice, v SD sicer svoje pobude ne nameravajo vložiti. Z novelo bi spremenili le obdavčitev tistih, ki subvencij niso prejeli, da pa bi odpravili vse neenakosti bi bile potrebne sistemske spremembe. V SD pričakujejo, da bo s spremembo zakona o katastrskem dohodku to storjeno za naslednja leta. “Treba je priti do zakona o katastrskem dohodku, ki bo primerljiv s sosednjimi državami, predvsem Avstrijo in Italijo. Pričakujemo, da bodo imeli tudi naši kmetje primerljive obremenitve glede dohodkov, ki jih ustvarjajo na svojih zemljiščih,” je povedal Veber.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. 1tastar pravi:

    Ampak jaz bi pa Kočevarjem nabil poseben davek za financiranje ciganskih naselij, zlasti v Rojah!

Komentiraj