Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Tržnice ne dajo

17. april 2008 ob 16:09 | Nejc Jemec |

Civilna iniciativa Tržnice ne damo je na novinarski konferenci predstavila stališča o razstavljenih rešitvah za ureditev širšega območja ljubljanske tržnice. Predstavnica iniciative Marinka Kurilić je poudarila, da ima vsak državljan pravico živeti in uživati v narodni dediščini, kar je treba zagotoviti tudi prihodnjim rodovom, in da med slovensko kulturno dediščino sodi tudi območje ljubljanske tržnice.

Kurilićeva, razočarana in užaljena zaradi odnosa ljubljanskega župana Zorana Jankovića, je kot možnost nadaljnih prizadevanj iniciative zopet omenila referendum, možnosti njenega ukrepanja zoper župana pa, kot je povedala, proučuje njen odvetnik. Razlog za slednje je, kot je povedal mestni svetnik Miha Jazbinšek, županovo žaljenje z neresnicami in zavajanje javnosti.

Svoje mnenje so predstavili tudi arhitekti Živa Deu, Fedja Košir, Janko Rožič in Janez Suhadolc, ki so bili kritični do izbranih rešitev, razpis pa označili za slabo pripravljen in nepotreben. Suhadolc je za Mesarski most izpostavil Plečnikovo rešitev, ki ji natečajniki po njegovem ne morejo konkurirati. Košir je dodal, da ljubljanska mestna oblast daje prednost kvantiteti namesto kvaliteti in da bi lahko bila tržnica, zaradi načrtovane gradnje garažne hiše, neuporabna tudi deset let, potem pa se na to območje ne bi nikoli več vrnila.

Mihael Jarc, mestni svetnik Liste za čisto pitno vodo, je povedal, da župan Janković zavaja javnost, ko pravi, da bi bila gradnja garažne hiše v grajskem griču — kakor predlaga iniciativa — trikrat dražja.

Uvodne besede Marinke Kurilić, v nadaljevanju pa Fedja Košir s svojim mnenjem.

Fedja Košir: “To tukaj je, prav s tega funkcionalnega stališča, to je čista neumnost, kar so izbrali, mi je prav žal.”

Janez Suhadolc in Živa Deu.

Janez Suhadolc: “Ta natečaj je dokazal, da potenca slovenskih arhitektov pač Plečniku ne seže, ne bom povedal do kam, torej zelo malo.”

Mihael Jarc trdi, da župan Zoran Janković zavaja javnost s primerjavo gradnje hiše pod tržnico in v grajskem griču.

Mihael Jarc: “… dobesedno so vrtali tunel, če tako čisto po domače povem, v en kup pire krompirja …”

Odgovori na vprašanja novinarjev, Kurelićeva tudi o užaljenosti in ukrepanju.

Marinka Kurelić: “Mi vseeno mislimo, da bo mestna oblast se spametovala in odstopila od tega projekta …”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 15 x komentirano
  1. G7 pravi:

    Kurelićeva naj raje v rodnem Bihaću organizira iniciativo “Spasimo baščaršiju”. Stolar in Feđja pa jo lahko prijzano pospremita.

  2. zimb pravi:

    bravo! stara arhitekta imata več energije, humorja in nenazadnje pameti, kot vsi mladostniki reklamni arhitekti skupaj.
    trge, ki jih radi uporabljamo v mestih so običajno gradili izkušenejši arhitekti, pri nas pa zna to vsak diplomant, ki je ravnokar prilezel iz faksa ocenjujejo jih pa isto stari in izbirajo na natečajih. malo samokritike ne bi blo slabo.

  3. Štrigon pravi:

    Civilna inicijativa “ALL TOGETHER NOW”.
    Eeee… se vidi kako ste razvajeni in zdolgočaseni.
    A sedaj bo morala cela država kar naprej poslušati te vaše epohalne težave z
    ureditvijo tržnice.
    Hvala bogu, da imate Jankoviča za župana.
    Vi to ne veste, ampak je bil demokratično izvoljen veste !
    Vi pa kar naprej tancate na mestu.
    Spomnim se tega gospoda Jazbinška kakšen urnebes je zganjal proti izgradnji marine v Izoli.
    Nooo kje so končale vse tiste njegove katastrofalne napovedi.

    Pojdite delat kaj bolj pametnega.

  4. civilno pravi:

    Oh ja no kot da živimo v dobi veličastnega JANKOVIČA! Pa bo tudi ta padel kot vsi ostali pred in po njem. Mene bolj zanima to koliko potegnejo vsi tisti ki so poleg in se delajo čistune. Zakaj nihče ne spregovori kako čudno naključje je da na razpisih sodelujeta le dva in da točno en pravo ceno oz željeno? So v vlogi privatna stanovanja, kdo bo v tem mandatu dobival in prejemal odkupnine, ki so jih preje nekateri tako očitali Danici in ostalim??? Zakaj se nekateri v ozki ekipi župana Jankoviča tako sprenevedajo dan za dnem skupaj z njim. Pa njemu niti ne gre zameriti saj je bil od nekdaj vrli PODJETNIK in nikakor ne POLITIK. Za dobrega politika mu manjka splošne razgledanosti in veliko le te. Le v razmislek ker me nakupovanje na tržnici sprošča se mi ne zdi prav da bo imel kak kvazi kulturnik ANDERLIČ ali pa kdorkoli drug spet poln žep za razmetavanje cekinov podložnikom!

  5. ARHITEKT pravi:

    DRAGI FEDJA KOŠIR

    ČE SMO ŽE PRI KUHARSKIH DEBATAH IN SLOVENSKEM MINIMALIZMU. KAKO SE TI PA KAJ ZDI ZAŽGANA TORTA OB BLEJSKEM JEZERU PO KATERI SE TI KOLCA SE NEKAJ DNI.

    BREZ DESERTA PROSIM!

    lp

  6. amnik pravi:

    Tržnica je blagovna znamka Ljubljane in zato kar previdno z njeno prenovo!

  7. Ajdowc pravi:

    Žalostno…od izvolitve naprej se ve kam hočejo Ljubljančani (vsaj tista potrebna večina) in kje so. Na dnu z zavestjo o sebi in svoji dediščini. Pustimo, da se zgradi zadeva, da se že enkrat zadušijo v tem svojem meglenem ozračju malodušja in izpraznjenosti. O t.i. arhitektih in njihovem podmladku pa se mi zdi škoda izgubljati besede.
    Vsa podpora iniciativi in ljudem, ki jim je še kaj mar kar se dogaja okrog njih in da se to dela s pravo mero občutljivosti.
    Pa čeprav nisem iz Ljubljane…

  8. miro pravi:

    Ekonomski podvig in računska gimnastika Fedje Koširja:

    http://www.mladina.si/tednik/200112/clanek/m-sola/

  9. G7 pravi:

    @zimb Kakšna pamet neki? Gre za dlakocepljenje in obešanje na županovo pavšalno trditev o 500 arhitektih (pa tudi če je pravilna ali ne) ne pa pamet. Povrh so zaradi te poštevanke še tako užaljeni da celo razmišljajo o kazenskem pregonu, kar povsem realno priča o mentalni razsežnosti te gospode. Naslednja epizoda: Boj za oslovo senco. Štala je polna kot vidimo.

  10. Rock pravi:

    Kaj so to za eni sralci? Fedja je zgleda našel nišo, kjer se bo delal pametnega.

  11. 1tastar pravi:

    Jazzby se bo raztrgal od vneme PROTI! Pa še NUK, Emonika. Komaj čakam na projekte za nove umetniške akademije na Roški. To bo imel za povedati!

  12. Rock pravi:

    Joj pogledal sem vse tri videe, očitno gre za osamljene osebke, ki so našli v svoji iniciativi smisel za druženje, kazanje po medijih in kazanje svojih intelektualnih izpadov, tistih, ki jih niso uspeli v življenju plasirati. To je njihov zadnji poizkus, predno pomrejo po naravni smrti.

    Najbolj otročja je tista o 500 arhitektih, da bodo župana tožili, ker je to izjavil, hehe. Se pravi nimajo nič drugega kot takšne pavšalne izjave, ki vsi vemo, da so malo pretirane.

    Skratka, bolj so tukaj zaradi osebnih stisk kot karkoli drugega, tako zgledajo tile pacienti, posebej tale Kuriličeva coprnica, a nima nobenega vnuka, ki bi jo malo zaposlil, namesto, da teži po medijih poštenim ljudem?

    Enostavno ignorirat.

  13. cro_hot pravi:

    Namesto tržnice bi morali Ljubljančani dobiti prostor za drstenje desničarskih meduz v CENTRU in STARI LJUBLJANI.

  14. kurent pravi:

    kva tale mirinka neki teži
    ljublano je treba prekopat in prebetonirat,
    sej tko ni ničemur poodbna.
    a smo na vasi al kva?

    kr pejte u route, ve kmetjje!
    tuki je mest in mamo radi betonaž & asfaltaž

    ko jebe grobove pod tržnico in unga čudaškega arhitekta izpred sto let!

    napredk je edino, kar šteje, brito socialni produkt, profit, gnar!

    gnar sveta vladar

    uni bebci k tega ne štekajo pa nej jokajo kokr čjo

    gdo sploh rab to tržnco?

    sej majo u leklerku pa u merkatorju vse stokrat bol napreden in itak boljš,

    nej omenim sam pakunge!
    sej na tržnci sploh nimajo nubenih pakung!
    kr neke škrnicle, k se zmočjo pa strgajo - čiz brez veze

    budale treba da se gazi!

    bravo mestna oblast!
    gremo dalje!

  15. medo pravi:

    Pa ja, gremo dalje, možgani so že napol betonirani pa nimajo več občutka zakaj gre. Bagerji pa beton, to je vse kar zna nova oblast. Mehkega znanja, ki pa daje srce in kulturo mestu, pa nima. Škoda. Zato, bravo samoorganizirani meščani/nke, med katerimi je več in boljših strokovnjakov , kot jih ima oblast.

Komentiraj