Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Glasovanje 22. junija

17. april 2008 ob 20:23 | Denis Sarkić |

Koalicija je v DZ vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o pokrajinah. Ta bi potekal po vsej državi hkrati, na območju vsake od predlaganih 13 pokrajin pa bi se prebivalci opredeljevali o tem, ali se s predvideno pokrajino, v katero naj bi sodili, strinjajo. Koalicija predlaga, da bi referendum izvedli 22. junija. Predlog so, v premajhni in neprezračeni sobi 117 Državnega zbora, na današnji novinarski konferenci z ministrom za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivanom Žagarjem predstavili vodje poslanskih skupin SDS, SLS in NSi Jože Tanko, Jakob Presečnik in Jožef Horvat.

Po ministrovih besedah so se odločili za predlog 12 plus eno pokrajino, kar pomeni, da bi dobili 12 pokrajin in mesto Ljubljana s posebnim statusom oziroma bi Mestna občina Ljubljana prevzela izvajanja pokrajinskih nalog na tem območju. V vsaki od predlaganih 13 pokrajin naj bi ljudi povprašali, ali se strinjajo z ustanovitvijo pokrajine, v katero naj bi sodilo območje, kjer živijo. Kjer obstajajo dileme glede imen pokrajin, pa bi se opredeljevali tudi o imenu. Žagar je poudaril, da so se odločili ravnati podobno kot pri občinah, saj tudi pri vprašanju občin ne sprašujejo celotne Slovenije, ali se strinja, da bi določeno območje sodilo v eno ali drugo občino. Kot je dodal, pa se zaveda, da idealne rešitve, ki bi ustrezala vsem 210 občinam, ni.

Vodje poslanskih skupin koalicije o referendumu za pokrajine (krajši del):

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. simpatikus komunalis pravi:

    JA na referendumu nas hočjo nategnat za preveč pokrajin.Ja vsak bo glasoval za svojo-ampak za druge pa ne ker jih je preveč.Samo gospodje bojo pa rekl sej ste bili za pokrajine.naj dajo vprašanje če smo za vsih 13,pa bomo potem videli rezultat???spet bi se eni in isti bohomurčkal na naš račun.
    DOLENJSKA,GORENJSKA,PRIMORSKA,ŠTAJERSKA,KOROŠKA,PREKMURJE,PA ENDE.Ne pa ustanavljat nove škofije.

  2. 1tastar pravi:

    Namesto Ljubljane hočem, da status posebne pokrajine dobi moje dvorišče!

  3. simpatikus komunalis pravi:

    Bo še en velik kreg!!;Spodnje grušovlje-Zgornje grušovlje pa Gornji kašelj pa Spodnji kašelj pa pa pa velik je še takšnih

  4. princeska pravi:

    to je nekaj takega kot lopovičev referendum za šolo. problem je bil v številu šol, glasovalo pa se je ali naj se šola gradi ali ne. evo, zdaj pa že streha pušča.
    hvala 63,3%. (to je bila najbrž provizija)

  5. amnik pravi:

    V SLO sta dve pokrajini. Ljubljana in Ostanek.

Komentiraj