Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Sprti UM in ŠOUM

16. april 2008 ob 18:06 | Vesna Lovrec |

Napetosti med Univerzo v Mariboru in mariborsko študentsko organizacijo je v mestu ob Dravi čutiti že dolgo. Znano je, da tej napetosti botrujejo predvsem karakterne lastnosti posameznikov, tako iz ene kot tudi iz druge strani.
V javnosti je dva dni nazaj odjeknila vest, da je Univerza v Mariboru z zaprtjem vrat Univerzitetnega športnega centra Leona Štuklja študentom mariborske univerze onemogočila rekreacijo, ki se je študenti udeležujejo v okviru Univerzitetne športne zveze Maribor . Glavni razlog za zaprtje vrat bi naj tičal v neplačani najemnini za uporabo športnega centra, ki je v lasti univerze. Univerzitetni športni center, ki izvaja obštudijsko interesno dejavnost v obliki športa (nosilka programa obštudijskih interesnih dejavnosti je Študentska organizacija Maribor) naj ne bi plačal najemnine. Na UŠZM pravijo, da so poravnali vse obveznosti iz naslova izstavljenih računov s strani univerze, da pa je tudi res, da UM UŠZM računa za najem ni izstavila.

Leta 2000 je bil med UM, ŠOUM in UŠZM sklenjen Sporazum o sodelovanju na področju obštudijskih interesnih športnih dejavnostih, ki potekajo v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja. UM je na podlagi sklepa, sklenjenega na 17. redni seji Študentskega sveta UM (16.1.2008) od sporazuma odstopila in je v mesecu marcu pozvala UŠZM k podpisu Pogodbe o uporabi prostorov v Univerzitetnem športnem centru. Univerza je želela podpisati pogodbo, ki bi bila zgolj dvopartitna in ne tropartitna, kot je bilo to v primeru že omenjenega sporazuma iz leta 2000. Na univerzi vztrajajo, da želijo podpisati pogodbo zgolj z uporabniki prostorov in ne s ŠOUM. UŠZM pa si kot uporabnik prostorov samostojno ne upa podpisati pogodbe. Želijo si, da bi bila k podpisu pogodbe pozvana tudi ŠOUM, ki je do sedaj UŠZM namenjala denarna sredstva za uporabo prostorov športnega centra. Na argument, da UŠZM ni financirana iz sistemskih denarnih sredstev in da prav ŠOUM prejema sredstva namenjena za obštudijske dejavnosti , pa univerza komentira v smeri, da naj te relacije ŠOUM in UŠZM uredita medsebojno.

Klemen Tasič
, predsednik UŠZM in dr. Boštjan Brumen, glavni tajnik UM:

o

Univerza v Mariboru je že včeraj ponovno odprla vrata Univerzitetnega športnega centra in študentom sporočila, da se lahko rekreirajo brezplačno. Vendar, kot je razvidno iz pogovora zabeleženega na video posnetku, bo tako zgolj do konca semestra. Jeseni pa spet plačljiva zgodba, katere, vsaj tako se zdi, univerza ne bo zaupala UŠZM, ker s ŠOUM pogodbe ne namerava podpisati.

Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj