Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Forum 21 o Srbiji

16. april 2008 ob 1:55 | Denis Sarkić |

Predčasne parlamentarne volitve v Srbiji 11. maja so ključne in bodo dolgoročno vplivale na usodo te države. Srbija se je namreč znašla na razpotju: ali se bo vrnila v Evropo ali pa bo zaplula v nasprotno smer, je danes na omizju z naslovom Srbija pred volitvami in njene evropske perspektive poudaril srbski profesor Vladimir Goati.

Uvod v posvet od Milana Kučana prek Boruta Šukljeta do Vladimirja Goatija:

Kot je dejal Goati, na srbskem strankarskem prizorišču vladajo precej čudne razmere. Po njegovih besedah se v Srbiji lahko v 24 urah zgodi toliko, kot se nekje ne zgodi v 24 mesecih ali celo v 24 letih. Če se je v 90. letih prejšnjega stoletja dogajalo, da so volivci na enih volitvah volili socialiste, na naslednjih radikalce, na tretjih neko tretjo stranko, sta se pred tokratnimi volitvami oblikovala dva bloka - Srbska radikalna stranka (SRS) Tomislava Nikolića, ki je vase posrkala male nacionalistične stranke, in Demokratska stranka (DS) predsednika Boris Tadića, ki je pobrala glasove drugih manjših strank, je dejal Goati. Po njegovih besedah je politični sistem v Srbiji zdaj bolj podoben dvoinpolstrankarskemu sistemu kot večstrankarskemu, saj bosta dve največji stranki na volitvah verjetno zbrali več kot tri četrtine glasov, jeziček na tehtnici pa bo odigrala ena od manjših strank, ki se bodo uvrstile v parlament. Nedvomno bo tudi prihodnja srbska vlada koalicijska, poudarja Goati, na tem mestu pa se zastavlja vprašanje, katera od manjših strank ima največji “koalicijski potencial” - sposobnost oblikovanja koalicije z eno od dveh velikih strank.

To je bila do zdaj Demokratska stranka Srbije (DSS) premiera Vojislava Koštunice, ki je lahko sodelovala tako z DS, kot kaže, pa je pripravljena iti v koalicijo tudi z radikalci, možno pa je, da bo to vlogo prevzela tudi katera druga stranka. Ta stranka bo morda prejela le pet odstotkov glasov, vendar bo prevesila tehtnico na eno ali drugo stran, je dejal srbski profesor, ki predava na univerzah v Beogradu, Podgorici, Bordeauxu in Ljubljani. Kot je poudaril, ključna dilema tokratnih volitev za razliko od drugih držav niso na primer socialna vprašanja, temveč vprašanje Kosova. Na eni strani so radikalci, ki menijo, da se je svet s priznanjem neodvisnosti Kosova zarotil proti Srbiji, nadaljnje približevanje evroatlantskim integracijam pa pogojujejo z reintegracijo Kosova. Če zmaga ta opcija, Srbija po mnenju Goatija ne bo nikoli vstopila v Evropsko unijo. Tadićeva Demokratska stranka in druge stranke proevropskega bloka na drugi strani zagovarjajo stališče, da se Srbija za Kosovo lahko bori le, če bo gospodarsko močna, to pa bo postala le z vstopom v mednarodne integracije ter privabljanjem kapitala in tujih investicij. Goati je na omizju, ki ga je pripravil Forum 21, še poudaril, da je težko napovedati izid majskih volitev, večje možnosti za zmago pa glede na trenutne razmere daje radikalcem.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. Tibor Jablonsky pravi:

    Se kar strinjam z njim. Radikalci bodo verjetno dobili, za mišji kurac.

  2. joze pravi:

    Zmagovalci bodo po mojem mnenju Tadićevi demokrati, ki pa pa bodo zelo težko tvorili koalicijo … Tokrat ne bo odločilen Koštunica, ampak socialisti, ki trdijo, da lahko sodelujejo tudi s Tadićem.

  3. 1tastar pravi:

    Srbom bo treba vzeti še Vojvodino, pa Sandžak in okolico Bujanovca. Skratka zbiti jih na bivši Beogradski pašaluk. Šele takrat bodo (MOGOČE) spoznali, da gre zares in da Srbija ni središče sveta, ker da jih je skupaj z Rusi 200 milijonov!

  4. Igor Đukanović pravi:

    Jaz sem zelo frustriran, ko se pogovarjam s privrženci radikalov. Tudi v Sloveniji jih poznam. :( Čeprav je javno mnenje in moje osebno prepričanje, da se takšna politična opredelitev bolj poda nekomu, ki nikoli v življenju ni videl Slovenije, ali človeka, ki govori nemško. In se mu izraz nemščina zdi samoumevno dober za jezik teh nemih germanov, ki ne znajo po naše. Ne vem, kaj se da narediti, razen biti razočaran in še enkrat ponoviti svoja stališča in čakati, da enkrat spregledajo. Takrat se bojim, da ima 1tastar prav. In bo s tem tempom ostal samo še pašaluk, ali še to ne. Pa ljudje še vedno ne vidijo in ne vidijo. Isti politiki, ki so se najbolj odločno borili za nacionalistična stališča in zavračali “amputacijo” Srbije na Kosovu, se zdaj borijo za drobtine in še teh ne bodo dobili. Za Srbijo je edina perspektiva, da se čobani vrnejo na pašnike, v beograjski parlament pa pridejo razgledani in široki ljudje.

  5. Tibor Jablonsky pravi:

    Če zmaga Tadić ima dovolj možnosti za sestavo koalicije z Čedo Jovanovićem in kakšnimi G17…

  6. joze pravi:

    Jovanović (LDP) in G17 plus še zdaleč ne bosta dovolj za sestavo koalicije, ker je vprašanje če bodo sploh prestopili skupščinski prag.

  7. Tibor Jablonsky pravi:

    Mislim, da ima Jovanović celo boljši rejting od Kštunice, kar pa sicer ni težko…

Komentiraj