Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Berlusconi/Veltroni

14. april 2008 ob 21:05 | Denis Sarkić |

Poleg parlamentarnih volitev so v včeraj in danes pri naših zahodnih sosedih v Italiji potekale tudi delne lokalne volitve, in sicer v treh deželah (Furlaniji - Julijski krajini, Aosti in na Siciliji) ter 13 pokrajinah in 500 občinah. Glasovnice za te organe bodo začeli preštevati šele v torek ob 14. uri, izjema je le Sicilija, kjer bodo glasove začeli šteti takoj po končanem štetju glasov za senat in poslansko zbornico. Volitve so v glavnem potekale gladko, pri čemer pa velja omeniti, da pristojni organi preiskujejo izginotje okrog 100 neoznačenih glasovnic na volišču v Palermu.

Italija, znana po pogostem menjavanju vlad, bo s tem dobila že 62. povojno vlado. Tokrat je do volitev prišlo le dve leti potem, ko je vladno krmilo prevzel dosedanji levosredinski premier Romano Prodi. Ta je bil 24. januarja prisiljen v odstop, potem ko je iz vlade izstopila katoliška stranka Udeur nekdanjega pravosodnega ministra Clementeja Mastelle.

V Trstu je Vest opravila manjšo anketo med zamejskimi Slovenci in sicer pred gledališko predstavo v stalnem Slovenskem gledališču. Nekaj odgovorov so prispevali naključni obiskovalci, malo daljši pogovor pa smo opravili z ravnateljem gledališča Tomažem Banom.

Ravnatelj gledališča Tomaž Ban za Vest:

Za pokušino še italijanski video na YouTube-u, ki bo v verjetno nekaj dneh postal hit:

Denis Sarkić

P.S. Po zadnjih podatkih je najverjetnejši zmagovalec volitev Silvio Berlusconi pred Walterjem Veltronijem.

Berlusconijev tabor naj bi si na volitvah v poslansko zbornico priboril 42 odstotkov glasov, v senatu pa 42,5 odstotka glasov, kažejo projekcije volilnih rezultatov, ki jih je objavila italijanska televizija Sky TG24. Pri tem naj bi Berlusconijevo Ljudstvo svobode (PDL) na volitvah za poslansko zbornico prejelo 34 odstotkov, Severna liga Umberta Bossija sedem odstotkov, Gibanje za avtonomijo pa odstotek glasov. Pri glasovih za mesta v senatu naj bi PDL prejela 34,5 odstotka, Severna liga sedem odstotkov, Gibanje za avtonomijo pa odstotek.

Tabor 52-letnega levosredinskega vodje Walterja Veltronija naj bi po podatkih vzporednih volitev na volitvah za spodnji dom parlamenta prejel 40 odstotkov glasov. Pri tem naj bi Veltronijeva Demokratska stranka (PD) prispevala 35 odstotkov glasov, Italija vrednot pa pet odstotkov. Za zgornji dom parlamenta naj bi PD prejela 35 odstotkov, Italija vrednot pa 4,5 odstotka. Po podatkih vzporednih voplitev, ki jih je na svojih straneh objavila italijanska državna televizija RAI, je Berlusconijev tabor tako v poslanski zbornici kot v senatu prejel od 40,5 do 44,5 odstotka glasov, Veltronijev pa od 37,5 do 41,5 odstotka.

Za Berlusconijevo in Veltronijevo listo se je na volitvah uvrstila Demokrščanska unija (UDC) Pier Ferdinanda Casinija, ki se je ločil od 71-letnega Berlusconija. Za poslansko zbornico je prejela 5,5 odstotka glasov, za senat prav toliko. Mavrična levica, ki združuje Zelene in dve komunistični stranki, naj bi za poslansko zbornico prejela 4,5 odstotka, za senat pa pet odstotkov glasov.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. doajen pravi:

    Mojster, dobro si to naredil, luštna reportaža!!!

  2. coop pravi:

    Bo še kar toplo v Italiji. Kljub zmagi “ljudstva svobode” bo to malo manj samopašno vladalo, kot zgleda po rezultatih, saj bo Demokrščanska unija odločala o biti in ne biti vlade tega davčnega ubežnika….
    Mogoče bo pa nekoč svitnilo Italijanom, da plačujejo, davke za razne Berlusconije malo predolgo……

Komentiraj