Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Stanovnikov govor

12. april 2008 ob 18:00 | Urh Maček |

V četrtek je bila predstavitev zbornika z naslovom Škof Rožman v zgodovini. Tam smo posneli razmišljanje Janeza Stanovnika o tem delu.

Janez Stanovnik: “Ta zbornik ,ki je prvenstveno zbornik dokumentov ne pa interpretacij. Tu imate zbrano fotografsko gradivo, dokumentarno gradivo prav tako kot tudi arhivsko relevantno gradivo, ki prepušča potem bralcu ,da si na osnovi originalnih dokumentov napravi lastno sodbo.”

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 17 x komentirano
  1. tomazh pravi:

    Še eden od naših velikih ljudi, oče naroda v pravem pomenu besede. Ponosem sem naj!

  2. Nick pravi:

    čeprav se mi zdi bedno, da se oče naroda ukvarja z nekim verskim blaznežem

  3. 1tastar pravi:

    Jebemti! Nehajte že kar naprej snemati Stanovnika! Če ne bo imel reklame, bo hitro nehal govoriti oslarije.

    Mislim, da si zasluži največ toliko javne pozornosti kot kakšen predsednik društva dupleških mlekarjev!

  4. Nick pravi:

    1tastar, če si ti za ta bele, še ne pomeni, da si v večini.

  5. Rado pravi:

    Nick bravo,
    dobro si zatolkel tastarega! Tastari, zakaj se raje ne ukvarjaš s trgovsko tematiko? Ti bolje leži. :-)

  6. janez pravi:

    A ni Stanovnik govoril kako so komunisti pobijali ljudi po vojni in res en primer je Štrigova več na
    www.ssn.si

  7. feri pravi:

    A se je temu krvniku spet oglasila vest ki ga bo požrla,ali ga je Potrč spet nasral naj pametuje zdaj ko se zlsd pogreza!

  8. konec pravi:

    Stanovnik se bi moral prej ali potem zavedati, da je Slovenija v Eu–ju in torej ni pretirano dobro “braniti” fašiste ali komuniste, ker so zelo podobni, posebno v tem , da poskušajo vedno po svoje interpretirat zgodovino, čeprav vedno “zelo nepristransko”.
    Rožman je “politično” popolnoma zabredel, čeprav je bil prepričan, da dela prav.
    Za slovensko cerkev je naredil veliko napak, ker pač ni dobro razumel, da sta komunizem in fašizem enako nevarna in torej bi naredil bolje , če bi pragmatično kot Churchill prej “povezal” z komunisti proti fašistom in potem se “žrtvoval” (ker ga bi itak komunisti iztrebili - kajti Jugoslavija je bila na Vzhodu) za svobodo.

    Konec koncev pa to napako plačuje z obrestmi, medtem ko so nekateri komunisti, ki so res morili kot živali imeli od takega početja ogromno koristi, tudi sodnih.

  9. Simon pravi:

    Če ne bi bilo škofa Rožmana, bi bilo Stanovniku dolg čas. Tudi če bo stokrat privlekel na dan Rožmana, komunistične morije med in po drugi svetovni vojni z Rožmanovimi medvojnimi grehi ne more zakriti. Preveč je kosti, ki lezejo na dan. S tem ko kritizira Rožmana, si najbrž želi olajšati vest, češ, saj so tudi ta črni klali. Na žalost pa “ta črnih” sedaj ni med živimi, ker so jih prej preveč pospravili, da bi se sedaj lahko Stanovniku opravičili za usmrtitve.

  10. 007 pravi:

    @konec,@simon,@1tastar

    kdaj vam bo vesoljna cerkev dala dovoljenje oz. kdaj bo papež spet izdal encikliko s katero bo dovolil PRIZNANJE za vse zlo, ki ga je cerkev storila nasprotnikom v zadnjih 2000 letih? (požiganje knjig, čarovnic, inkvizicija, sodelovanje s fašisti ter nacisti zavojevalci slovenske zemlje in pa krivda za nastanek vseh dosedanjih svetovnih vojn) Žrtve iz Kočevskega Roga za katere je storilce Stanovnik obsodil javno (kar za vas črnuhe nisem še nikjer in nikoli slišal, da bi storili kaj podobnega) so kaplja v morje napram vsem žrtvam, ki so padle na račun cerkve. Pa še eno vprašanje za vas stručkoti: kako to, da med pobitimi v Rogu ni njihovih kolovodij in ali mislite, da za nastanek BE-GA ter domobrancev ter seveda posledično njihovega množičnega poboja ni nič kriva ,,vesoljna slovenska cerkev,, Ajde palamudžije odgovorte na svoj način, da se bomo lohk spet smejali. A ne vidte, da se vam smeje cela Evropa, zaslepljenci s sijom Velikega Vodje alias Mesije s Kaščakovga hriba. SRAMOTA ste bili in boste za Slovenijo zaradi svoje izdajalske drže in to mnogo bolj kot pa komunisti, ki so dali pobit cca.5000 domobrancev.

  11. Ipse Dixit pravi:

    No, no, Simon, nikar tako.

    Kot je že Dante lepo razložil v prvem krogu pekla pristanejo vsi, ki niso krščeni in jim tam ni hudega. Nižje kot greš, hujši so grehe in bolj je vroče: v sedmem krogu so geji, osmi krog je namenjen politikom, deveti pa izdajalcem.

    Dvojni izdajalci (ker samo kolaboracija ni dovolj, se kasneje, ko ugotoviš, da se ti računi niso izšli, odločiš da zapustiš svojo čredo in blodiš naokoli kot novi Epialtes) sodijo še globlje.

  12. Nadek pravi:

    Neverjetno, koliko sovraštva… Berite na Vesti o pastirskem pismu škofa Vovka 1946, kjer je slovenska RKC katarzično opravila s svojo vlogo v medvojnem času (po Spomenki Hribar (SP, 12. 4. 2008). Strinjam se z avtorico, da je sedaj na vrsti Stanovnikova ZZB. Če bo treba, bom še kake linke poslal, sam zdaj ne utegnem…

  13. Rado pravi:

    Cerkev ni nikoli

    katarzično opravila s svojo medvojno vlogo. Tos e danes vidi na vsakem koraku.
    Očitno pa je, da je glede tega bil škof Volk svetla izjema.

    P.S.
    Kako se katarzično opravi s svojo krivdo je vzoren primer Nemčija, ki še danes brez vsakih zadržkov priznava in se zaveda genicida nad Judi.

  14. Rado pravi:

    Čemu naj se ZB opraviči?

    Za povojne poboje?
    Za kaj takega je treba zadolžiti takratno komunistično vodstvo. Borcem NOB, oz. iz nje nastali slovenski vojski so namreč takoj po vojni vzeli suvereniteto. Pa še poveljnika vojske so nam likvidirali.
    Zato prosim, ne posploševat!

  15. Nadek pravi:

    Ja, saj to je problem… Kar naenkrat se nihče več ne spomni, pa nihče ni kriv. Niso bili partizani, ampak komunisti. Komunisti se ne spomnijo. Mogoče pa niso bili komunisti, ampak ožje vodstvo OF… Mogoče pa niti oni ne, kaj pa če je bil Kocbek… In tako v neskončnost… Priče in sorodniki žrtev pa seveda umirajo.

    Da me ne bo kdo narobe razumel - sam se identificiram z Vovkovim stališčem v pismu.

  16. Nadek pravi:

    Sobotna priloga:

    http://www.delo.si/index.php?sv_path=43,49&so=Sobotna+priloga&da=20080412&ed=&pa=14&ar=d601bbf352ac8fabb41475606866ccc104&fromsearch=1

  17. Nadek pravi:

    Še del pastirskega pisma:

    http://www.delo.si/index.php?sv_path=43,49&so=Delo&da=20080408&ed=0&pa=13&ar=9eb47d3f0e864819b453a714e1f5ddb104&fromsearch=1

    Če to ni zelo objektivna avtorefleksija…

Komentiraj