Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Virantova hvalnica

11. april 2008 ob 0:27 | Denis Sarkić |

Vlada je sprejela poročili ministrstva za javno upravo o realizaciji programa za odpravo administrativnih ovir za leti 2006 in 2007 ter pripravila novelo zakona o splošnem upravnem postopku, ki ukinja obveznost opravljanja strokovnega izpita iz upravnega postopka za vodenje in odločanje v enostavnih in manj pomembnih upravnih zadevah. Po seji vlade je na novinarski konferenci minister za javno upravo Gregor Virant pojasnil, da je vlada z “antibirokratskim” programom začela v letu 2005, prvi korak pa je bila odprava avtomobilskih nalepk.

Odtlej stalno in sistematično zbirajo predloge za poenostavitve postopkov, vsako leto pa pripravijo program za odpravo administrativnih ovir, h kateremu so zavezani vsi ministri. Vlada je sprejela tudi poročilo o realizacija programa za leto 2007 ter dopolnjeno poročilo o realizaciji programa za leto 2006. V letu 2006 je bilo realiziranih 90 odstotkov ukrepov iz programa, v letu 2007 pa 53 odstotkov, ostali pa so v fazi realizacije, je pojasnil Virant.

Minister za javno upravo je navedel nekatere realizirane ukrepe in izpostavil, da gre pri večini tudi za prihranke. Uvedba sistema Vse na enem mestu za gospodarske družbe je tako prinesla 10,66 milijona evrov prihranka na letni ravni, odprava dohodninske napovedi 22,3 milijona evrov, spremembe zakona o varstvu osebnih podatkov za mala in srednja podjetja pa 36 milijonov evrov. Med ukrepi, ki so prispevali k prihrankom, je Virant naštel še deregulacijo na področju obrtnih dejavnosti, poenostavitev postopkov za pridobitev delovnih dovoljenj za tujce, prijavo prebivališča prek spleta, ukinitev obvezne objave preklica potnih listov in osebnih izkaznic ter poenostavitev uveljavljanja pravic iz starševskega varstva in družinskih prejemkov.

Zaradi izteka mandata aktualne vlade večjih načrtov po Virantovih besedah nima smisla delati, je pa v fazi priprave program e-fotograf. Program, ki naj bi zaživel v začetku junija, bo omogočil pošiljanje slik za osebne dokumente v elektronski obliki, kar bo po Virantovih napovedih skrajšalo čas za opravljanje teh storitev za 80 odstotkov. Vlada je danes pripravila tudi novelo zakona o splošnem upravnem postopku, ki ukinja obveznost opravljanja strokovnega izpita iz upravnega postopka za vodenje in odločanje v enostavnih in manj pomembnih upravnih zadevah, je še pojasnil Virant.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. medek pravi:

    Potencial za kontrolorja letenja :)

  2. amnik pravi:

    Nalepi si to nalepko nekam!

  3. 1tastar pravi:

    Ali nismo tega nekoč že slišali? Takrat se je to imenoval boj proti tehnokraciji!

    Virant - revolucionar. Revolucija, ki traja!

  4. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    DOL Z GNILIMI BIROKRATI !

    zdravniškimi, itd., itd.

    +++++++++++++++.

  5. Johanes pravi:

    A ni Virant uvedel nagrado “Birokrat meseca”? Parkrat jo je Drnovšek podelil nič hudega slutečim uslužbenkam UE, potem pa je zadeva zamrla. Kam pa je šel njegov prijatelj Perenič? Tisti, ki je menda nadlegoval svoje podrejenke…? Pa sobotno delo se menda tudi ni obneslo….

    cccccc…

Komentiraj