Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Škof Rožman in NOB

10. april 2008 ob 21:04 | Urh Maček |

Društvo piscev zgodovine NOB Slovenije je na pobudo in ob pomoči predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije izdalo knjigo Škof Rožman v zgodovini. Knjiga ponuja zgodovinski, dokumentiran pogled na vlogo in ravnanja škofa Rožmana, zato njen pomen občutno presega trenutno zanimanje ali usihanje pozornosti za medvojne dogodke v takratni ljubljanski pokrajini. Napisana in urejena je po načelu, naj se sliši tudi druga stran, opremljena je z zadostno količino dokumentov, sodelujejo kvalificirani avtorji. Ti so Ljubo Bavcon, Spomenka Hribar, Marjan Žnidarič, Janez Kos in Janko Pleterski. Delo je namenjeno vsem, ki jih zanima dejanska zgodovinska vloga ljubljanskega knezoškofa dr. Gregorija Rožmana med okupacijo v letih druge svetovne vojne 1941-1945.

Janez Stanovnik o pastirskem pismu škofa Antona Vovka:

Janko Pleterski o knjigi:

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. južnoštajerski pero v mariboru pravi:

    Kvalificirani avtorji he he he

  2. fidel pravi:

    dobro dokumentirana knjiga o rabotah Robottijevega robota Rožmana - še papež je vedel, zakaj ga po vojni nikoli ni hotel sprejeti…

  3. Nadek pravi:

    Daj no, Urh, mislim, da res ni primerno pisat osebnih mnenj (”kvalificirani avtorji”)? Vzemi si za zgled Denisa: samo orsi, mnenje pa naj si ustvari vsak sam. Če hočeš komentirat (tega imam že malo poln kufr v vseh drugih medijih, in če - pol Vest ne bo nič drugačna od ostalih…), dodajte kako novo rubriko, al pa se vključi v uredniške komentarje… Moje mnenje…

  4. Nadek pravi:

    Oris… Se opravičujem!

  5. G7 pravi:

    @Nadek. Kvalificiran je poklicna oznaka, ne osebno mnenje-torej niso zdravniki ali mesarji, vrednostna oznaka bi bila če bi napisal da so ugledni pa še tukaj je večina članov SAZU, ampak to pri nas tako ne šteje ničesar več, odkar imamo preročišče v Delfiju skoncentrirano v JJ.

  6. Georg pravi:

    Društvo piscev zgodovine NOB so sami težki bivši komunisti, ki so se sedaj prelevili v največje in najbolj goreče zagovornike človekovih pravic.
    Kako je lahko človek tako sprevržen?
    Med NOB so ljudi maltretirali , po vojni pa so jih brez sodnih postopkov klali in metali v jarke in jame.
    Bolje bi bilo, da so tiho. Vzamejo naj v roke rožni venec in molijo ter se tako pripravijo na svojo srečno zadnjo uro. Vest bo pekla, če jo sploh imajo.

  7. Nadek pravi:

    G7, Meni oznaka “kvalificirani” pomeni komentar ali osebno mnenje, morda še bolj kot “ugledni”. Lahko bi samo napisal npr: “sodelujejo. zgodovinar ta in ta, publicistka ta in ta, itd.”

  8. konec pravi:

    Ne verjamem v zgodovino fašistov in prav tako v vodeno zgodovino komunistov.
    Shame on you

  9. 1tastar pravi:

    Nadučitelj Stanovnik že ve!

  10. 007 pravi:

    @1tastar, @konec in @georg

    srečo imamo, da živimo v deželi potomcev črnuhov in smo kot taki poznani ter priznani po svetu. Slovenija res temelji na čvrstih temeljih krščanstva in inkvizicije. Res smo lohk ponosni.

  11. doajen pravi:

    kvalificirani avtorji ..ne moreš :) , ma ne moreš verjet. G. novinar dej se malo že enkrat pusti podučiti, da ne moreš v svojih tekstih podajajti subjektivnih ocen in lastnih prepričanj!

  12. 1tastar pravi:

    Kako že gre tista basen: “Bolni zdravega nosi!”

    Res smo ponosni, da morilci morilcem očitajo politično usmerjenost!

  13. Simon pravi:

    Iz Slovarja tujk:

    kvalificiran - z določeno (strokovno) usposobljenostjo; usposobljen, izučen, strokovno sposoben.

    Novinar je samo uporabil pridevnik kvalificiran v pravem pomenu besede. To pomeni, da so avtorji strokovno usposobljeni.

  14. Proteus pravi:

    Slovenija na novi poti. Od nacifašizma do domobranstva. Od prešuštva do izdajalstva SLOVENSKEGA NARODA. DOMOBRANSKA PRISEGA - Prisegam pri vsemogočnem bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi bog pomagaj.

    V imenu vere za slovensko domovino in veliko Nemčijo so ugrabljene partizane kmalu po prisegi s sekiro razkosali (kar potrjujejo slike domobranske policije), obglavili in trofeje razstavili. Domobranske legije smrti, ki so bile na plačilni listi okupatorske vojske, so poniževale Slovence, masovno pobijali in za to dobivali odlikovanja s strani okupatorske vojske. Zgodovina Slovenije, ki je na novi poti se ponavlja. Ali se res nismo ničesar naučili? Te besede so posvečene vsem padlim junakom in udeležencem NOB, ki so dali svoja življenja za to kar imamo danes: Svobodno Slovenijo

    Zame so zadnja 4 leta Janševe vlade grozno vlačenje zgodovine in obujanja izdajalskih časov. Postavljanja spomenikov domobrancem v čast je neverjetno žaljenje tistih, ki so se v vojnih časih temu upirali. Dejstvo je da so partizani morali pobiti toliko domobranskih družin iz razloga, ker so domobranci prvi na najbolj ponižujoč način pričeli pobijati naše borce za svobodo. Upam, da kmalu pride tisti zlati vek, ko bodo borci za svobodo žareli v vsem svojem sijaju…

Komentiraj