Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Plače zdravnikov

10. april 2008 ob 18:33 | Maja Andlovic |

Podpredsednik Liberalne demokracije (LDS) Slovenije Slavko Ziherl je danes dejal, da v LDS podpirajo dvig zdravniških plač, a se jim zdi njihovo pavšalno povišanje za 30 odstotkov nerealno. Predlagajo tako plačno reformo, ki bo upoštevala razlike v kakovosti in storilnosti zdravnikov ter zagotovila povišanje plač po objektivnih kriterijih učinkovitosti, kot so količina dela, kakovost opravljenega dela in zadovoljstvo pacientov.

Predlagajo, da bi se z vsemi zdravniki sklenilo individualne pogodbe, v katerih bi se natančno določilo višino fiksnega plačila za posameznega zdravnika ter njegov variabilni del, ki bi si ga pridobili s kakovostjo in količino svojega dela. Poudaril je tudi, da zaradi plačne uravnilovke dobri in storilni zdravniki zapuščajo javne zdravstvene zavode, kjer ostajajo slabši in manj storilni.

“Ta variabilni del bi bil lahko vezan na tisti fiksni del plače, ki je že zdaj predmet pogajanja in ki ga je vlada že nekako določila na maksimum 13,5 % povečanja.”

Ziherl natančneje o plačni reformi in objektivnih kriterijih učinkovitosti.

“Ker če mi ostanemo pri tej uravnilovki 13,5 %, v bistvu Fides ni zadovoljen s tako povišico, mi pa tudi ne v LDS, ker mislimo, da je to popolnoma napačna smer uravnanja.”

Maja Andlovic, video Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. veli pravi:

    Gospodje iz LDS, ali se sploh zavedate v čem je problem !?. Vsak zdravnik je priden kolikor je priden.
    Če se bojo ta slabši spridili je to avtomatično več dela in več stane, kar ta družba ne prenese. Zakaj se ne zmanjšuje čakalna doba ? Samo zaradi tega, ker takoj za tem sledi vprašanje “kdor bo to plačal ?”

  2. amnik pravi:

    Ker jih je malo, jih bo treba dobro plačati. Zakon ponudbe in povpraševanja pač.

  3. Q_ pravi:

    ….nekdo še ni slišal za koncept javnega servisa.

  4. Magnezzium pravi:

    Zdravnikov ni pomotoma tako malo. Lahko bi jih vpisovali več, samo potem bi bla pa tudi konkurenca in “zakon ponudbe in povpraševanja”.

  5. 1tastar pravi:

    Nezdružljivost funkcij in klientelizem! Ziherl kot zdravnik se ne bi smel vtikati v politiko zdravniških plač!

  6. Nadek pravi:

    Kar nekaj predhodnikov ima prav! Nekateri pač znajo “skrbeti”, da ni prevelikega priliva v stroko, da se ne pokvari ekskluzivnost… Potem pa lahko zahtevaš višje plače kar naprej.

Komentiraj