Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

“Trst je naš!”

9. april 2008 ob 16:38 | Maja Andlovic |

Zgodovinar Jože Pirjevec je danes predstavil knjigo “Trst je naš!”, Boj Slovencev za morje (1848-1954 ), v kateri govori o vlogi Trsta znotraj slovenskega političnega življenja v obdobju med marčno revolucijo in sklenitvijo Londonskega memoranduma.

“Sem izbral ta naslov, ki je očitno nekoliko provokativen, tudi zaradi tega, ker sem želel poudarjati legitimnost slovenskega nacionalizma ob italijanskem v Trstu.”

Urednik knjige Gorazd Bajc je predlagal, da bi bilo lepo, če bi imeli sodobnejše geslo “Trst je tudi naš”, oporekal pa mu je tržaški športni novinar Saša Rudolf.

Maja Andlovic

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Trst je naš, Savudrijska vala pa hrvaška!

  2. dahvor pravi:

    Najboljša izjava - Veltroni - imel je enkratno priložnost, da bi bil tiho in Berlusconitu je samo sapo vzelo…lepo je to na tv videti, da tak velik igralec, za zrakom hlasta … ja, še vedno te imajo v Avstriji zelo radi, če imaš tablico TS in po tej logiki, prisotnosti in legitimnosti je tudi Reka, Pula naša in njihova in od unih, vsi skupaj pa od Kitajcev, čez nekaj let bodo ti rekli, zdej je pa vse naše…in Vnučki bodo knjige brali, kar sem jih videl, sem takoj ugotovil, da so 99% genjalci in samo 1% možnosti, da so avtisti…mi, ki smo bili od mesta odrezani, pa nas praktično ni več, smo samo še stari in uni u mestu so tudi samo bl ostareli ostali … bodo Vnuki imeli čas in voljo brati, kaj so njihovi Nonoti ga srali, mislim, da ne … a ni prof. Tuma se za prvo Slovensko Univerzo v Trstu boril in izgubil bitko, z Ljubljano…in Slovenci iz Trsta bi morali bolj mutit po Trstu in manj po Ljubljani in ugled ne bi bil vprašljiv, kot v resnici nikoli ni bil - vedno smo za Pridne Ljudi veljali - povsod, Kraševci posebno … hehehe.
    Res ni treba, da se kdo na novo registrira,da mene kaj vpraša…samo zato, ker kaj opazi in potem prosi, da vam,kaj povem, kar je pravilno, množina, ker jaz od začetka vem, da, če enemu povem, celemu Svetu rečem…
    Sicer sem prav 5 minut razmišljal, kdaj sem tazadnje bil u Trstu - pismo rosno se ne spomnim … razen, da ima Kitajsko četrt, po novo, tudi nič drugega nisem slišal, o Trstu in kava seveda me skozi Illy spremla.
    Sem pa glih z enim Avstricem na cesti govoru, glih iz Avstrije dobro prišel, tako vem,da Ljubezen do Trsta Avstricev še živi.

  3. dahvor pravi:

    Mislim še, da živimo v času, da se Trst lahko kupi in kakor Vlada trdi, kako dobro vlada, naj samo pohiti in ga kupi, magari s krediti … in bo.
    Valda razumemo globalizacijo, svobodno trgovino, Europo brez meja, sobivanje različnih Kultur, nazorov in pogledov, ter substanc in esenc…u glavnem Svobodo - Svobodno tržišče.
    Maya indijanci so vedli kakšni, časi nas čakajo danes, v svojem času, mi danes vemo, kar vemo, kaj nas čaka, rast ali padec na borzi … tle se več ali manj vse konča … Vesolju je za delnice čist vse eno, nima borze in veljajo druga pravila ali pa ne vse je zbalansirano in vse posledično…
    Soje golobi se ne dotaknejo-tudi, če so lačni … današnje moderne, koruzo so se že privadili, tisto pokovko…živali morajo lačne ostat, da se lahko Ljudje nahranijo in to še vedno ne vsi … in, če bi zdej še vpletel predavanje še Azteka Indijanca zakaj ne more Španije Mama imenovat … smo spet pri buržoaznih navadah, željah, potrebah … in časti.
    Slovenci smo lahko samo Srečni, da sploh smo še in bomo, Ve se kateri tip Slovenca je vse krize preživel in vedno znova vse začel.

  4. dahvor pravi:

    Sicer jaz osebno nimam nič proti soji, ki jo golobi ne jedo, saj ni niti njim namenjena … za golobe se druga hrana dobi, v trgovini, v tovarni narejena … jaz razumem logiko, totalne specialzacije, vsak proizvod je točno za določeno namenjen, vse lepo na embalaži piše, zakaj in kako sev rabi … ja, samo tako se vsesplošna zaposlenost lahko doseže … žparanje raznih kozarcev, škatlic, vrečk k je tko lepa, za še enkratno uporablnje,…to se meni skozi smejijo in me zajebavjo … jaz v vsemu vidim možnost, da bo še kdaj za kej se druzga rablo … če pa prov vneto začneš zbirat in zlagat je že nevarnost, da te na lokalni tv za umenika proglasijo…umetniško inštalacijo, sam ar trakcu zraven obesiš, da jih veter nosi in malo farb okoli razliješ…že lahko karte za ogled kasirš.

  5. 1tastar pravi:

    Dahvor, še četrto nadaljevanje, prosim!

  6. tomazh pravi:

    Triestini mezzo ladri mezzo assasini(Tržačani so pol tatovi pol morilci), pravijo pri nas. Pirjevec pa pozablja na Gorico, ki je še bolj naša in ki je igrala vsaj tako pomembno vlogo v slovenskem narodnem prostoru kot Trst. Vidmar jo je imenoval slovenske Atene.Sedaj je pozabljena, tako kot Nova Gorica, ki je bila od komunistov zgrajena, da bi prevzela vlogo branitelja slovenstva na zahodni meji.

  7. 1tastar pravi:

    Reka, Trst, Gorica,

    Mussolini je prasica!

    TIGR

  8. marjeto pravi:

    reka in izola
    pa sta mu rit lizala !
    ? ?
    1tastar pa ti si pesnik
    TRST JE NAŠ !
    kje je že to ?

  9. Maks pravi:

    Moja mama pa pravi: “Trst je naš, pa Zorinovčeva njiva!”

  10. Q pravi:

    …bdw. Trst je bil nekoč tako “naš”, da je socialdemokratska stranka na začetku stoletja tja preselila svoj sedeš. To je tista stranka, ki ji je pripadal Cankar in na tradicijo katere se še pred kratkim skliceval ĐĐ.

  11. princeska pravi:

    parola “trst je naš” zveni danes kot plagiat lopovičevega plagiata. nej rajši vsak pri sebi razmisli kako vse poti vodijo v rim, medtem ko sedimo doma in se čudimo lastni pameti in ne vemo, kdo je naš sosed, pa naj bo to v gorici, dravogradu ali vinici. v glavnem so nam od vseh najbolj znani “najboljši sosedi”. zdej pa z laškim pirom, al pa ta rdečim, čakajmo na olimpijske igre.

Komentiraj