Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Oda davčni reformi

9. april 2008 ob 21:10 | Denis Sarkić |

Davčna reforma, ki je začela veljati z letom 2007, je po besedah vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka prinesla velike pozitivne posredne in neposredne učinke, ki so izjemni. “Ocenjujemo, da bo neposrednih učinkov blizu milijarde evrov,” je dejal Tanko. “Samo na področju zmanjšanja davkov iz plač bo prihranek gospodarstva blizu 600 milijonov evrov. Zelo veliko je znižanj tudi na področju dohodnine in ostalih področjih,” je Tanko povedal na svoji novinarski konferenci v Državnem zboru. Davčna reforma je bila, kot je opisal, zelo obsežen in velik projekt koalicije. “S to spremembo se je prvič zgodilo, da se je sočasno poseglo v spremembe davčne zakonodaje tako na področju gospodarstva kot dohodnine,” je spomnil in poudaril, da se je to zgodilo na način, da so se davčne obremenitve pri obeh delih znižale. “Razbremenitev gospodarstva je avtomatično pomenila, da so gospodarske družbe lahko bistveno več vlagale v razvoj in investicije. Razbremenitev v dohodninskem delu pa so se prelile v osebni standard in v osebno potrošnjo,” je povzel Tanko.

Jože Tanko odgovarja na vprašanja o dohodnini, tudi o svoji dohodninski odločbi:

Tanko je med drugim spomnil, da se je znižalo število davčnih razredov, da so se bistveno znižale davčne obremenitve, da so bistveno povečali splošno olajšavo, ki so jo letos januarja za tiste z najnižjimi dohodki med drugim povečali še za 2000 evrov, povečali so olajšave za vzdrževane družinske člane oz. otroke. Kot je dodal, se je bistveno izboljšal tudi položaj samostojnih podjetnikov.

Hvalnica davčni reformi vlade Janeza Janše:

Na področju kmetijstva so tistim, ki dosegajo katastrski dohodek skupaj s subvencijami nižji od 200 evrov, v celoti oprostili plačilo katastrskega dohodka. “Gre za pomembne olajšave in oprostitve,” je ocenil. Glede pripomb, ki se v zadnjem času nanašajo na področje kmetijstva, je Tanko spomnil, da so bil ta pristop dogovorjen na skupnih sestankih finančnega in kmetijskega ministrstva ter predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. “Zavedamo se, da bo treba izvajanje davčne zakonodaje spremljati in narediti določene analize. Če se bo pokazalo, da so potrebni popravki, bomo zagotovo to tudi realizirali,” je obljubil. Kot je še dejal, skoraj ni države, ki bi si upala v tako kratkem času narediti tako radikalno spremembo na področju obdavčitev. “Vse to pa kompenzirati na način, da ni trpelo izvajanje nobene javne funkcije; ne na področju šolstva, zdravstva, sodstva ne na drugih področjih. In ob tem, da smo ob tako veliki davčni spremembi celo uspeli znižati primanjkljaj v proračunu v nekaj malega presežka,” je sklenil Tanko.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. mr_m pravi:

    “Hvalnica”? Naj pove, zakaj pa ne?

    Na Libertarcu so naredili nazoren povzetek bistvenih sprememb.

  2. amnik pravi:

    O-neee spet on!

  3. medek pravi:

    http://news.goldseek.com/InternationalForecaster/1207807500.php

  4. 1tastar pravi:

    O, DA bi bilo vse res tako zlato!

  5. iberžnik pravi:

    EDS EDS EDS!!!

  6. Carlos Contreras pravi:

    Ah, Bučko z lučko spet nastopa!

  7. Q pravi:

    …uau, v Slo nekdo celo ve, kdo je Jeremy Scahill. Kant beliv it.

Komentiraj