Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Nismo odgovorni

9. april 2008 ob 14:58 | Urh Maček |

SLS si želi sistemske rešitve glede obdavčitve lastnikov kmetijskih zemljišč. V stranki ne sprejemajo odgovornosti za pavšalno obdavčitev preko katastrskega dohodka, saj so poslanci SLS zakon o dohodnini podprli na podlagi obljube finančnega ministrstva, da bo hkrati sprejet tudi zakon o katastrskem dohodku, kar pa se ni zgodilo. Janez Kramberger (SLS) je dejal, da stranka podpira ustavno presojo in zadržanje izvajanja zakona v delu. ki se nanaša na obdavčitve kmetijskih zemljišč.

Oris sprejemanja zakona o dohodnini:

Janez Kramberger: “… podprli smo pa zakon zato ,ker smo pač dobili obljubo, saj smo konec koncev koalicija, da pač bodo to pripravili in se bo zadeva sistemsko uredila in to se ni zgodilo.”

O problemih katastrskega dohodka:

Igor Hrovatič: “… da so ta obvestila, pravzaprav na terenu med lastniki kmetijskih zemljišč, ki pa jih je po nekaterih podatkih preko 500.000, dvignila kar veliko prahu oziroma kar veliko jeze.”

Vrhunec razprave:

Janez Kramberger: “… ker je rekel Širclj, pa Bajuk so rekli: “”Mi bomo pripravili zakon o katastrskem dohodku, kjer bomo te stvari, to naredili.”"

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. SL pravi:

    Zdej se pa vlečejo iz ….. No saj bodo tako ali tako kmalu podobo na ogled (oceno) postavili.

  2. 1tastar pravi:

    Se že pripravljajo na volitve. V koalicijo magari z Jelinčičem!

  3. miki pravi:

    Ta vlada je postala do kraja zbegana in dela neumnost za neumnostjo (levica strga pri tem korenček…). Dobila je afront stotisoč kmetov zaradi pavšalne obdavčitve subvencij; afront šolnikov, sodnikov, zdravnikov, policistov in še katerih zaradi plač; afront univerzitetnih struktur zaradi tajkunizacije visokega šolstva; vznikajo nove in nove (mini)afere, ki končajo sicer v pesku, čeprav samo dokazujejo, da je obstoječa opcija prav tako, če ne še bolj “krvava pod kožo” od prejšnje. Ali bo to dovolj za izbiro druge opcije na volitvah, bi težko rekli. Strategija politične alternative se zaenkrat gradi le na napakah sedanje opcije, skoraj nič pa na tem, kako “pa bomo mi zastavili sanacijo razmer v teh in teh segmentih družbe, ko (če) pridemo na oblast.

    No, morda pa bo do tega prišlo v naslednjih mesecih volivne kampanje, ki bo, glede na prej povedano, skrajno umazana…!

  4. mali Šrot pravi:

    za sls je najvažneje da šrotov CPM dela sanacije na avtocestah in posesa čimveč davkoplačevalskega denarja, da likvidira brez javnega vtikanja nosov novinarjev NGR Prevent in nategne preostale upnike, da zasede vse položaje v mariboru in pripravi štajersko na odcepitev!

    Z lipo in Kanglo naprej !

  5. medek pravi:

    So pa neodgovorni tile pajaci iz SLS.

  6. Kolk pravi:

    Sam te obdavčitve so res problem. Briga me kdo je kriv, če je problem ga je treba rešit, ne pa glavo v pesek tiščat. Če je ta koalicija to zasrala, je boljš popravt zadevo, kot pa trdit, da je super, samo zato, da ne bi priznal napake. Zaenkrat so tile iz SLS edini, ki povejo po resnic, kako je do tega pršlo.

  7. markopigac pravi:

    Kramberger je član SLS in ne NSi.

  8. Nadek pravi:

    Hja, pač SLS. Tipično. 3 leta so zraven, pol so pa kar naenkrat “neodgovorni” za vse vladne odločitve. In vsi drugi so jih “s prevaro” “prisilili” v neke odločitve. Dejstvo je, da zavajajo - kronologija je nekako takšna:
    Janez Kramberger je na današnji novinarski konferenci dejal, da v »stranki ne sprejemajo odgovornosti za pavšalno obdavčitev prek katastrskega dohodka, saj je SLS zakon o dohodnini podprla zgolj zaradi obljube finančnega ministrstva, da bo hkrati sprejet tudi zakon o katastrskem dohodku, kar pa se ni zgodilo« in da je »ministrstvo za finance s figo v žepu speljalo zakon o dohodnini skozi parlamentarni postopek.« Poleg tega je poslanec izjavil, da je ministrstvo za finance v tretji obravnavi v zakon vneslo dopolnilo, ki določa obdavčitev povprečnega zneska subvencij« in da je ob obljubah ministrstva, da bo pripravilo novelo zakona o katastrskem dohodku, ki bi bil primerljiv in kompatibilen z zakonom o dohodnini, SLS zakon z omenjenim določilom podprla. V SLS so dejali tudi, da si želijo, da »bi bila slovenska davčna zakonodaja primerljiva z drugimi evropskimi, še posebej pa primerljiva z zakonodajami v sosednjih državah.«

    Navedbe Slovenske ljudske stranke ne držijo. Ministrstvo za finance je pripravilo predlog zakona o dohodnini, v katerem je bilo v zvezi z obdavčitvijo dohodkov iz kmetijske dejavnosti predlagana določitev praga za opredelitev kmečkega gospodinjstva: najmanj 200 EUR katastrskega dohodka (KD) ali 10 panjev v uporabi, ali prejemanje subvencij; obdavčitev subvencij pri dejanskem prejemniku in kmetije z več kot 25.000 EUR skupnega dohodka (KD + subvencije) na dejanskem prihodku in normiranih ali dejanskih stroških. Vlada je potrdila predlog zakona z enako vsebino, le da je bilo število panjev z 10 povečano na 40.

    Ob tem naj opozorimo, da vlada amandmajev ni vlagala, saj skladno s Poslovnikom državnega zbora (129. člen) vlada lahko predlaga amandmaje le, če ni predlagateljica zakona.

    Na drugi obravnavi je bila sprejeta politična usmeritev, da se korenito spremeni sistem obdavčitve subvencij. Na podlagi te določitve so bili pripravljeni amandmaji k vsem členom, ki urejajo obdavčitev dohodkov kmetijstva, ki so bili ti vloženi kot amandmaji koalicije.

    Treba je pogledati širše in ne samo eno stran. Seveda pa bo potrebno še marsikatero zadevo izboljšati in urediti, da tisti, ki nič ne plačajo, ne bodo dobivali nobenih obvestil ali izračunov, čeprav bi bili le informativni. Ljudi ni potrebno vznemirjati…

  9. Q pravi:

    …ne kmetje, kmetavzarji.

Komentiraj