Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Borba za nižje sloje

8. april 2008 ob 23:25 | Denis Sarkić |

Nova davčna zakonodaja davčne zavezance z najvišjimi dohodki spravlja v boljši položaj, kar pa financirata nižji in srednji sloj. Takšna ureditev je neprimerna, zato bo SD predlagala spremembo davčne zakonodaje, tudi z morebitno vnovično uvedbo stanovanjskih olajšav, je dejal poslanec SD-ja Milan Martin Cvikl. Poslanec Cvikl je razložil, da je finančni minister Andrej Bajuk pred uvedbo nove davčne zakonodaje dejal, da nihče ne bo plačeval več kot je naprimer lani. Z ukinitvijo olajšav pa plačujejo več tisti z do 950 evrov bruto mesečnega dohodka in tisti med 2500 in 6500 evrov bruto mesečnih dohodkov. “Darilo” v višini približno 4500 evrov pa so dobili tisti z najvišjimi dohodki, je poudaril Cvikl. Ob tem je opozoril, da vlada ni povedala, da se bodo obremenitve za približno 104.000 zavezancev, ki so še lani lahko uveljavljali stanovanjske olajšave, povečale. Cvikl je ponazoril tudi primere poštarja, učiteljice in državne uslužbenke, ki bodo z letnimi plačami v višini 15.000 evrov, 18.000 evrov in 30.000 evrov namesto vračila dohodnine to letos doplačevali.

Cviklov povzetek in nekaj naših vprašanj:

Poslanec SD Janko Veber pa se je znova ustavil pri obdavčitvi kmetijskih subvencij. Kot je dejal, na podlagi zdajšnje davčne zakonodaje majhni zavezanci - do 200 evrov katastrskega dohodka - plačujejo pavšalne davke za subvencije, ki jih niso dobili. Tudi tu se dogaja, da mali zavezanci sofinancirajo tiste, ki dobijo precejšnje subvencije. V SD zato predlagajo, da vlada spremeni davčno zakonodajo na način, da tisti, ki subvencij ne prejemajo, ne plačujejo pavšalnega davka. Poleg tega v SD predlagajo, da so za leto 2007 tisti, ki niso prejeli subvencij, davka oproščeni.

Milan Martin Cvikl uvodno:

Cvikl in Veber odgovarjata novinarjem:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. medek pravi:

    Suvereno.

  2. bla pravi:

    Živjo!

    Prosim ne postavljaj trditev na tiskovni konferenci..me res zmoti..

    Hvala, keep up the good work

  3. 1tastar pravi:

    Namesto, da gleda samo na to, ali je treba doplačati davek, naj pogleda skupni znesek dohodnine in jo primerja z lansko!

  4. valar pravi:

    c
    o
    c
    a
    i
    n

  5. Nadek pravi:

    1tastar ima prav. Cvikl pač zamolči, kar ni na njegov mlin. Če so to kaki argumenti… Sploh pa je v svoji tabeli, ki jo celo danes objavlja Večer, “pozabil” (glej glej, kako pogosto se mu to zgodi…) vključiti splošno olajšavo, tudi dodatne za najnižje razrede (za omilitev inflacije) kar nekako ni nikjer zaslediti… Nisem finančnik, pa so njegovi podatki vnebovpijoče škrbasti… Cvikl, Cvikl.
    Jaz pa raje doplačam nekaj na koncu, kot pa prej, ko sem moral brezobrestno kreditirati državo celo leto. Zdajšnji fantje so prvi, ki so mi to ukinili…

Komentiraj