Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Skandinavski Borut

7. april 2008 ob 22:57 | Denis Sarkić |

Skandinavski model je navdih za iskanje rešitev novega, dinamičnega ravnovesja med interesi kapitala in dela tudi v Sloveniji, je ob današnjem obisku predstavnikov foruma skandinavskih socialnodemokratskih strank in sindikatov (Samak) povedal predsednik SD Borut Pahor. “Izkušnje, ki so nam jih skandinavski prijatelji danes prinesli v Slovenijo - ne zato, da bi jih sveto posnemali, prepisali brez slovenskih izkušenj, ampak zato da bi lahko žlahtno povzeli tisto, kar je lahko koristno za nas -, so dragocene,” je na novinarski konferenci v ljubljanskem Centru Evropa povedal socialdemokratski prvak.

Borut Pahor samo za Vest o skandinavskem modelu države in predvolilnih aktivnostih stranke SD:

Pahor o predvolilni utrujenosti: “So stvari, ki me navdihujejo, so stvari, ki me skrbijo.”

Vodja EU skupine foruma Samak in švedska poslanka v Evropskem parlamentu Inger Segelström je pojasnila, da skandinavski model, ki je v skandinavskih državah uspešen že več kot sto let, med drugim temelji na tesnem sodelovanju med sindikati in socialdemokratskimi strankami. Dodala je, da so v skandinavskem modelu, ki ga sestavljata tako gospodarska rast kot rast plač, vzpostavili dober socialni dialog. Delegacija se je ob tem s slovenskimi sogovorniki, tako Segelströmova, strinjala, da pot naprej ni v nižjih plačah, temveč v socialni Evropi. Po Pahorjevih besedah je socialno sporazumevanje vsekakor instrument, s katerim Socialni demokrati vidijo prihodnost reševanja nekaterih “težkih odprtih vprašanj, ki zadevajo prihodnost Slovenije, zlasti interes med delom in kapitalom”.

Ob tem v SD razmišljajo, da bi pri pripravi alternativnega vladnega programa, ki bo marsikaj črpal iz skandinavskih izkušenj, ter zlasti v primeru, če bi na naslednjih volitvah dobili mandat za vodenje države, “razmišljali o nekem velikem dogovoru, velikem socialnem sporazumu, ki bi poskušal postaviti na nove temelje ravnovesje med plačami zaposlenih in dobički tistih, ki jih vodijo ali pa so lastniki podjetij”. V tem mora aktivno sodelovati tudi država, je še poudaril Pahor, in sicer ne samo zato, ker je prek Slovenske odškodninske družbe in Kapitalske družbe deloma soudeležena v podjetjih, ampak zato ker je tretji steber socialnega partnerstva in mora biti z zmanjševanjem javne porabe eno od zagotovil za to, da tak dogovor lahko tudi velja. Kot je pojasnil Pahor, razmišljajo, ali bi tak velik dogovor lahko bil prava rešitev za izhod iz sedanjega stanja. “Razlike med plačami postajajo skorajda družbeno nelegitimne, so previsoke, ustvarjajo vzdušje, v katerem se ne verjame več v socialno pravičnost in solidarnost,” je izpostavil Pahor in dodal, da je treba najti dogovor, kako priti do pravičnejšega dogovora o razdelitvi ustvarjenega.

Segelströmova je še poudarila, da do obiska delegacije Samaka v Sloveniji prihaja tako zaradi slovenskega predsedovanja Svetu EU kot v znak podpore vseevropskim delavskim demonstracijam, ki so v soboto potekale v Ljubljani. Tudi SD je po Pahorjevih besedah podprla te demonstracije. Pri tem so v SD med drugim opozorili, da se delež plač v bruto domačem proizvodu že leta zmanjšuje, po drugi strani pa zelo narašča delež dobičkov iz kapitala. Švedska delegacija se je na današnjem obisku v Sloveniji, katerega gostitelj je predsednik Delavske zveze SD Miloš Pavlica, sestala s predstavniki poslanske skupine in stranke SD ter Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 15 x komentirano
  1. Mengistu pravi:

    Ja tovariši. Olaf Palme se pa sedaj obrača v grobu.
    Spominjam se časov, ko so skandinavci prihajali k nam in “opazovali” našo samoupravljanje.
    Sedaj pa bo naš Borut hodil k njim…..
    Malce prežvečeno, se vam ne zdi ?

  2. Mengistu pravi:

    Kaj pa , če bi vprašali skandinavce, da nas oni vodijo ?
    Joj , a si predstavljate, da bi imeli tak referendum:

    Ali ste za to, da se pridružimo Švedski in pošljemo naše politike past ovce na Triglav ?

  3. medek pravi:

    Malo resnejši, ker ni kruha, kaj šele potice, malo manj perja, ker nismo v ZDA in težka “avrska” bitka z Đanšo, ki bo zahtevala neusmiljen direkt neljepljive pesti. Po pa bo, če bo program za kej.

  4. dahvor pravi:

    Odlično, kar je G. Pahor povedu, ker ga je odlično G. Sarkić spraševal. Pa sem taprvo samo prebral, sploh nisem mislu pogledat, to bi falil.

  5. janez pravi:

    Kaj pa si ta pavijan misli, da ga bodo delavci Mure volili ko pa nosi tuja oblačila.Samo ne nakladat o socijalni državi.

  6. medek pravi:

    Kaj pa počne strateg iz ZDA? Clintonca ga je dala na čevelj :)

    Mislim, da ga tudi SD ne rabi, če sama sebi misli dobro.

    http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/310652/

  7. Tomaž Štih pravi:

    Zelo slab piar, govoriti to v času, ko so v vseh skandinavskih državah volilci z oblasti odstranili socialistične in socialdemokratske koalicije in jih nadomestili z desničarji in liberalci.

  8. konec pravi:

    g. Pahor, skandinavski model so za Slovenijo samo sanje za enkrat, kajti Skandinavci niso poznali komunizma, katerega Vi in Zares ste dediči!

  9. Štrigon pravi:

    G. Pahor !

    Kaj ko bi se umaknili v ozdaje in mogoče našli nekoga, ki bo bil sposoben deati in razmišljati za nas uboge delavce.
    Bom uporabil izpeljanko iz znanega italijanskega filma:
    “E VENUTA L’ORA DI FARE QUALCOSA DI SINISTRA COMPAGNO PAHOR !”

  10. Fonzi pravi:

    Norvežani imajo nafto, Švedi industrijo, Finci high-tech, mi pa idiote…

  11. Brane pravi:

    Edino, kar nam še ostane je, da gremo jeseni na volitve. Preiskusna doba se končuje in čeprav s teškim srcem je potrebno priznati in reči, TA VLADA NI OPRAVILA SVOJEGA DELA, tako, kot smo želeli, zato jo zamenjajmo. Desnica naj se vsede na rezervno klop, v igro pošljimo levico. Desnica pa naj čaka na naslednjo priložnost, če se ji ponudi. Upam, da bo takrat bolje pripravljena.

  12. Pavle pravi:

    “Socialni” Pahor v italijanskih modnih znamkah in BMW-ju. Sicer lepo, ni pa zgled za narod.

  13. Polde pravi:

    Socialni”! Pahor v italijanskih modnih znamkah in BMW-ju ni kaj zgleden in obetaven premier, mi je pa že Johnny bolj, :-)

  14. tomazh pravi:

    Najtežje poslušam govore o socialni problematiki od ljudi, ki ne vedo kaj to v praksi je. Od ljudi, ki niso nikoli delali, ampak so vse žeivljenje hodili v dobro plačane službe.

  15. Carlos Contreras pravi:

    Pavle in Polde, a se vidva *res* spoznata na italijanske modne znamke, da jih Pahorju pripisujeta kar na prvi pogled?

Komentiraj