Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

SD zavrača predlog KZ

7. april 2008 ob 16:36 | Urh Maček |

Poslanska skupina Socialnih demokratov predlaga ministru za pravosodje Lovru Šturmu, da predlaga Odboru za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje preklic 50. nujne seje, predsedniku Odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje da prekliče 50. nujno sejo, sklicano za v sredo, 9. 4. 2008, oziroma v četrtek, 10. 4. 2008, takoj po končani 43. redni seji odbora, vodji Poslanske skupine SDS Jožetu Tanku in vodji Poslanske skupine NSi Jožetu Horvatu, da umakneta svojo zahtevo za sklic nujne seje Odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, z dne 9. in 10. 4. 2008.

Vsebinski razlogi za preklic seje so strnjeni v nadaljevanju tega odstavka. Odgovori na tehtne vsebinske pomisleke k predlaganim spremembam, posebej Kazenskega zakonika, ki jih je oblikoval in utemeljil pomemben del strokovne javnosti, doslej niso bili, od vprašanja do vprašanja, niti površno, kaj šele temeljito in argumentirano pojasnjeni. Mnenja in stališča Zakonodajno pravne službe ne pomenijo redakcijskih opozoril ali predlogov, temveč opozarjajo na konceptualna vprašanja, ki bi terjala poglobljeno razpravo o konceptu predlaganih rešitev, posebej Kazenskega zakonika, deloma pa tudi z njim, vsaj glede nekaterih vprašanj, povezanega Zakona o kazenskem postopku. Nestrinjanje prizadetih, posebej pri zakonu o odvetništvu, pa tudi pri zakonu o izvrševanju kazenskih sankcij posega v nekatera sistemska in konceptualna vprašanja.

Po besedah Darje Lavtižar Bebler je mogoče zaključiti, da gre pri navedenih zakonih za temeljne konceptualne in vsebinske spremembe, da ni dovolj pojasnjeno in utemeljeno, zakaj so te spremembe sploh utemeljene, da so podani vsebinsko utemeljeni ugovori zoper mnoge predlagane rešitve, da vprašanj, ki jih odpirajo predlagani zakoni ni mogoče odpraviti z nekaj redakcijskimi amandmaji, da bi zato vsak od predlaganih zakonov terjal ponovno najresnejšo strokovno presojo njegove utemeljenosti. Miran Potrč pa dodaja, da bo vsa odgovornost za nerazumno izsiljevanje odločitev le na predlagatelju in koaliciji.

Uvod:

Miran Potrč: “… bi obravnava na tej seji pomenila farso zakonodajnega postopka in farso demokracije in edini dokaz tega bi bil, da samovolja vlade, ministra in vladajoče koalicije nima meja.”

O nespremenljivosti in nedomišljenosti predlagane zakonodaje:

Darja Lavtižar Bebler: “… stroka, ki kaj v Sloveniji velja, tem spremembam kazenskega zakonika nasprotuje.”

Zaključek in odgovori na vprašanja:

Miran Potrč: “… ne razumemo vlade, ministra, koalicije ki je pripravljena s tako samovoljo, s tako aroganco zahtevati sprejemanje tako pomembne zakonodaje ob tako velikih razlikah, ki v stroki obstoje.”

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj