Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Pitonska moda

7. april 2008 ob 16:09 | Denis Sarkić |

Po elektronski pošti smo na uredništvo dobili sporočilo za javnost iz Carinske uprave RS, v katerem so bile fotografije na Brniku zasežene ekstravagantne ženske torbice modne oblikovalke Lare Bohinc, ene izmed najbolj znanih slovenskih oblikovalk, ki živi v Londonu. Torbica naj bi bila obrobljena s kačjo kožo - natančneje kožo pitona. Zanimivo, saj omenjena torbica ni v uradni kolekciji torbic Bohinčeve, dizanj torbice pa je zelo podoben njeni zadnji kolekciji. Ali gre morda v tem primeru za ponaredek? Upamo, da bomo po pogovoru z Laro Bohinc izvedeli kaj več. Nadaljevanje sledi …

Torbica Lara Bohinc 1

Sporočilo s carine:

Torbica iz pitonove kože

Zgornji Brnik, 27. marca – Izkušenim carinskim delavcem na brniškem letališču je konec marca zbudila sum ročna torbica obrobljena s kačjo kožo. Predvidevali so, da je narejena iz delov zaščitene živali, kar bi pomenilo kršenje Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES). Torbico so zato začasno zadržali. Za mnenje prosili strokovnjake z Agencije RS za okolje, ki so njihov sum potrdili. Izkazalo se je, da je v torbico vdelana koža pitona (python reticulans). Zavarovane so vse vrste pitonov.

Torbica blagovne znamke Lara Bohinc je bila poslana po pošti iz ZDA, prijavljena pa kot darilo slovenski uvoznici. Njena vrednost je bila 799 ameriških dolarjev, kar je 505 evrov.

Carina bo sicer stranko pozvala, naj predloži dovoljenje za uvoz Agencije RS za okolje, ki pa ga ni mogoče dobiti za nazaj, tako da sledi odvzem torbice in mandatna kazen v skladu z Zakonom o ohranjanju narave.

Konvencija CITES ščiti več kot 30 tisoč vrst živali in rastlin ne glede na to, ali gre za žive osebke, njihove dele ali izdelke iz njih. Slovenija je njena pogodbenica od leta 2000.

Torbica Lara Bohinc 2

Torbica Lara Bohinc 3

Torbica Lara Bohinc 4

Denis Sarkić, Foto: CARINSKA UPRAVA

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. oskar pravi:

    To je pravi monty python.

  2. mali Šrot pravi:

    kača klopotača še ne prinese pomladi

  3. Kirwesniemi pravi:

    FAKE

  4. alcessa pravi:

    Na spletni strani Lare Bohinc je sicer pri eni izmed torbic (ta model) najti navedbo, da je izdelana tudi iz kačjega usnja, nič pa ne piše o pitonu…

Komentiraj