Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kinodvor v K4

6. april 2008 ob 17:04 | Robertina Šebjanič |

Pet dni je minilo od nenadnega zaprtja Kinadvor. V programu, ki je bil najavljen za ta tekoči mesec so bila napovedana med drugim tudi Kinozvočenja. So dogodki, ki nastajajo v sodelovanju ekipe Kinadvor (Miha Erman in Maja Smrekar) in Zavoda Projekt Atol - rx:tx. V okviru serije RE-LAX, Elektromagnetne pokrajine se je predstavil Ivan Pavlov aka Coh.

Dogodek je našel streho nad glavo ter notranjo infrastrukturo v ljubljanskem Klubu K4, kakor nam je predstavil Uroš Veber. Ivan Pavlov aka Coh nam je podal iztočnice, na katerih je temeljil njegov zvočni dogodek. Z nekaterimi obiskovalci dogodka smo se pogovarjali o glasbi in Kinozvočenjih, okrog katerih se je že formirala zvesta publika. Srečali pa smo seveda tudi del ekipe Kinodvora.

“…po mojem en lepših dogodkov kar se same glasbe tiče…upam da se bodo še nadeljevala ta Kinozvočenja...”

prevod Ivan Pavlov aka Coh:
” Danes bom delal z materialom iz moje prejšnje plošče, imenovane Strings, kjer sem delal z različnimi klasičnimi inštrumenti, nekatere od njih igram sam - v otroštvu sem igral kitaro in klavir. Moj dober prijatelj je prispeval določene posnetke. Poiskušam iskat različne povezave med zvokom, ki je generiran na netradicionalen način - računalnikom in zvokom, ki prihaja iz klasičnih inštrumentov. Upam da bom našel način, da se bodo spojili med sabo in to je tudi moje upanje za danes.”

Z Miho Ermanom, upravnikom Kinodvora, smo se pogovarjali, kako ekipa Kinodvora trenutno preživlja in rešuje nastalo situacijo:

“…predvsem je važno, da se Kinodvor sprav k seb, ker v tej situaciji, kot smo delal pač - za sam Kinodvor ni bilo najboljše - ni nilo možno uspešno delovati…”

Za komentar o dogodkih zadnjih dni smo povprašali še Marka Peljhana, iz Zavoda Projekt Atol - rx:tx.

“…tuki bo treba to zadevo čim prej rešit, seveda se bodo morali tisti, ki so podpisovali ta dogovor leta 2002, vsest in se pogovorit, ne pa si metat pesek v oči, in sedaj samo napadat Kinoteko, ker je to naredila, ker zadeva ni tako črno - bela...”

Robertina Šebjanič

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. majda pravi:

    Samovoljna odstranitev kinoprojektorja (ki ni ravno stružnica za jeklo, a ne!) in ključavnice na lastnini, kjer lastnik nima pojma (pa lastnino vzdržuje!), onemogočenje ogleda sporeda (ki ni preklican!)…je le metanje peska v oči? Uf!!! …si se pa res poglobil v zadevo…Presenečaš

  2. vesna pravi:

    *Stvari so se končno postavile na svoje mesto:* kinozvočenja so se prestavila tja, kamor sodijo - v disko; direktor Kinoteke se je širnemu svetu predstavil v resnični luči; Kinodvor pa bo končno samostojni mestni javni zavod in bo lahko res zaživel kot pravi mestni kino. Za tale Ermanov shizofreni t. i. program pa je tako in tako bolje, da odpade. Tip pač ne ve niti tega, kaj je kino, kaj teater, kaj disko.

  3. nikolaj pravi:

    vesna, stvari se niso postavile na svoje mesto - kdo ti pa garantira, da bo to pravi metni kino - lepo te prosim, za tem stojijo interesi ki so v prid kapitalu ne pa gledalcem le teh filmov ki so bili v kinu dvor.
    kar se tice pa poznavanja kaj je disko in kaj filmska dvorana pa moram zal reci da imas zelo ozek pogled. vcasih so bili v kinoteki podobni dogodki, ki so se imenovali kino uho pod taktirko mihe zadnikarja in so bili najbolje obiskani in tudi zelo kvalitetni kino dogodki v ljubljani….pa mogoce bi bilo dobro ce bi ti sla mal po svetu pogledat, ze v gradcu imas zelo podobne stvari prav tako v rotterdamu, itd.
    tko da komu je kej bl jasn presodi v svoji glavi se enkrat, ne vzemi pa tega kod zalitev ker NI!

    upam na najbolse, da se situacija v tej vasi enkrat koncno spremeni, da kultura uzcveti. ker je uvenela, zaliva se jo z slabo vodo zal,drzijo kantice z le to vodo napacni ljudje

  4. vesna pravi:

    Morda sem res za časom, a če imamo stojišča, če si ljudje v dvorani prižigajo čike, potem se to meni zdi bolj podobno disku kot kinu; ne da bi se spuščala v opredelitev glede vsebinske in umetniške vrednosti. Če Ljubljana nima primernejšega prostora za tovrstne dogodke, še ne pomeni, da se potem to vrže v kino. In kaj zaboga v kinu v najboljšem terminu počnejo predstave ljubiteljskega gledališča?
    Predvsem pa je dejstvo, da je bil Kinodvor v zadnjem letu žalosten in prazen (vsebinsko, fizično in mentalno).
    Glede interesov pa tudi ne vidim razloga za črnogledost: na eni strani imamo enega ključavničarja, ki mu je Kinodvor očitno bil odveč, in njegove pajdaše, na drugi očitno resno namero, da se stvari uredijo. MOL je svojo prijateljstvo do Kinodvora enkrat že dokazal, takrat je imel tudi partnerja na državni strani. Partner tokrat ni tako zelo prijateljski, mesto pa ima očitno jasne načrte in trdno voljo.

Komentiraj