Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Boj evropskih delavcev

6. april 2008 ob 0:47 | Maja Andlovic |

Delavci iz 29 evropskih držav so se udeležili demonstracij v Ljubljani, kjer so protestirali proti nizkim plačam. Po ocenah predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušana Semoliča se je protesta udeležilo dobrih 30.000 ljudi, po ocenah policije pa približno 10.000. Zbrali so se pri Gospodarskem razstavišču in po Slovenski cesti krenili proti Kongresnemu trgu, kjer so potekali govori sindikalistov in zabava s skupino Rock Partyzani.

Dogajanje je izgledalo takole:

“Sporočilo te manifestacije je jasno! Vaš boj za dvig plač je danes evropski boj, ki ga bomo zmagali skupaj! Živel italijanski sindikalizem!”

Semolič po demonstracijah:

“Gre za pomembno simbolično sporočilo Evropi, politikom, delodajalcem, lastnikom kapitala, da naj za božjo voljo upoštevajo tudi interese delavstva.”

Maja Andlovic in Nejc jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. janez pravi:

    Tovariš semolić stalno poudarja kako slovenski delavec gara 8 ur ,seveda je tovariš pozabil da je v teh osmih urah pol ure malice torej že osnovnošolci bi izračunali,da je to samo sedem ur in pol.
    Za to me zanima ali ima ta sploh kakšno izobrazbo?

  2. zigy pravi:

    janez, ali vi sploh znate računati?! saj gredo delavci med delovnim časom tudi na strnišče in na čik in pit vodo. A veste, kakšna izuba je to?!? seveda menedžerji ne jedo, niti ne ščijejo, koliko pa delajo, pa povedo njihovi prihodki. Kdo pa serje, se pa ve.

  3. majnica pravi:

    Mislim, da VSI, ki delamo, ustvarimo dovolj za DOSTOJNO preživetje. In mislim, da ustvarimo dovolj, da dostojno preživetje omogočimo tudi tistim, ki jih družba izriva na in pod rob. In mislim tudi, da bi vrednota morala biti spoštovanje človeka, ne pa malikovanje denarja.

  4. buhaha pravi:

    Recimo raje DELAVCI EVROPE v Ljubljani.

    Daleč je hrvaška od EU, pa so tudi stavkali.
    Ker so retardirani ? =)

  5. Maja Andlovic pravi:

    Bi popravila, vendar bo potem naslov predolg. Taka so pač hišna pravila. :) Drugače pa mislim, da je sporočilo naslova vseeno dovolj jasno. Lep dan, Maja

  6. zmaj pravi:

    Maja, tole grdo napako, ki jo še zagovarjaš, ste skonstruirali mediji v navezi s politiko.

    Evropa ni Evropska unija in Evropska unija ni Evropa. Nikoli ni bilo, nikoli ne bo.

    Dokler tega ne boš dojela, se ne kliči novinarka, prav?

  7. Maja Andlovic pravi:

    Nisem apelirala na nikakršno enačenje EU z Evropo in obratno, ker se mi zdi, da je ta stvar pač jasna. Kakorkoli že, spreminjam naslov, da ne bo prišlo še do kakšne pomote oziroma drugačnega interpretiranja. Obljubljam večjo pazljivost v prihodnje in se opravičujem, ker mi ta naslov ni padel na pamet že včeraj.

    Lahko noč, Maja

  8. majnica pravi:

    Protest je organiziral ETUC - na njegovi spletni strani si lahko ogledate seznam polnopravnih članov in simpatizerjev. Tako da če hočemo biti res natančni, je bil protest ORGANIZIRAN s strani le dela evropskih delavcev, ne pa kar vseh… Kar pa spet ne pomeni, da se nečlani ETUC-a protesta niso udeležili…
    = Se mi zdi, da če bi nas (tudi na splošno) zanimalo sporočilo, ne pa iskanje dlak v jajcu, bi bil ta svet mogoče res malo bolj prijeten. In to kljub temu, da res ni vseeno, kako in koliko natančno se izražamo.

    V vednost buhahi:
    ”retardirani” so tudi Makedonci - tudi oni so bili tam… Pa Avtonomni blok? Niti sindikat niso… Da o številnih nezaposlenih niti ne govorimo…
    No, glede na to, kam in s kolikšno hitrostjo drvi ta svet, sem prav vesela, da sem tudi jaz ”retardirana”… :)))

    Maja:
    Kar pogumno! Tudi, ko se boš 1.000% izrazila povsem natančno (in pravilno), se bodo še vedno našli ljudje, ki ti bodo na tak (neprimeren) način skakali v zapisano, posneto in izrečeno… (Je pa - po moje - natančnost ena najpomembnejših odlik dobrega novinarja.)

  9. konec pravi:

    Vloga in delo “sindakalistov” je , da stavkajo, drugače kako bi zahtevali mesečo plačo?

Komentiraj