Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

23. člen

6. april 2008 ob 8:33 | Robertina Šebjanič |

Razstava 23. člen, ki je na ogled v Galeriji Škuc v Ljubljani, je del projekta Land of Human Rights.

Kustosinji razstave Alenka Gregorič in Tina Smrekar sta nam pobliže predstavili tematiko razstave, nekatere razstavljalce in 23. člen Splošne deklaracije človekovih pravic iz leta 1948.

“…konec koncev vsi počnemo ogromno drugih stvari, zato da lahko plačamo račun za elektriko…”

23. člen je služil kot izhodišče za premislek o pogojih dela in preživetju umetnika tako v lokalnem kot mednarodnem prostoru. Sodobni umetniki so največkrat podplačani, njihovo delo je slabo ali sploh ni ovrednoteno, njihova socialna varnost pa je na nizki stopnji, zato morajo največkrat opravljati različna dela, ki niso vezana na njihov poklic, vendar jim omogočajo preživetje. Pereča vprašanja preživetvenih strategij umetnikov se v zadnjem času nekoliko bolj intenzivno pojavljajo tudi v lokalnem kontekstu sodobne umetnosti, vendar ne s pretiranim posluhom za mnenja umetnikov samih. Slednji največkrat služijo kot primeri prakse, o kateri se govori, in ne kot živi subjekti, ki največkrat životarijo v svojem poklicu.

V Gleriji Škuc razstavljajo:
Art Fun Club (Srbija), Nemanja Cvijanović (Hrvaška), Luchezar Boyadjiev (Bulgarija), Tanja Dabo & Igor Grubić (Hrvaška), Petra Feriancova (Slovaška), Janez Janša (Slovenija), Şener Özmen & Erkan Özgen (Turčija), Irena Pivka & Brane Zorman (Slovenija), Susan Schmidt (Nemčija), Tina Smrekar (Slovenija), Mladen Stilinović (Hrvaška), son:DA (Slovenija), Goran Trbuljak (Hrvaška)

V okviru razstave bo v ponedeljek, 7. aprila, ob 19. uri potekala predstavitev danskega združenja za mlade delavce v umetnosti UKK, ustanovljenega leta 2002 kot rezultat protestov proti novo izvoljeni ultra-desničarski vladi in njeni politiki, ter avstrijskega združenja likovne umetnosti IG Bildende Kunst, ki zastopa interese vizualnih umetnikov. Pobliže nam bodo predstavili svoje delovanje in iskanje možnih rešitev za izboljšanje delovnih pogojev ustvarjalcev sodobne umetnosti.

Naslednji dan, 8. aprila, prav tako ob 19. uri, pa je organiziran posvet z naslovom “Kako napolniti žepe sodobnega umetnika!?”. Na posvetu bodo sodelovali skupina BridA, Alenka Gregorič, Dunja Kukovec, Jadranka Ljubičič, Aldo Milohnič, Bojana Piškur, Irena Pivka, Tadej Pogačar, Marija Mojca Pungerčar, Borut Savski in Tina Smrekar. Skupaj bodo iskali rešitve za izboljšanje delovnih pogojev in večji posluh državnih institucij za vprašanje preživetvenih, produkcijskih in ustvarjalnih pogojev sodobnega umetnika.

Robertina Šebjanič

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. mali Šrot pravi:

    delajo naj nekaj kar se da prodat in zaslužit pa ne bo krulečih želodcev.

    Ne oni bi raje tako kot poslanci in 180.000 birokratov živeli na račun davkopčaevalcev !

  2. ShowDown pravi:

    Si že kupil kak umetniški izdelek nad 100€? Od slovenskega umetnika seveda (:

Komentiraj