Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Premier in sindikati

5. april 2008 ob 20:40 | Maja Andlovic |

Predsednik vlade in predsedujoči EU Janez Janša je po pogovorih s predstavniki Evropske konfederacije sindikatov (ETUC) dejal,da je njihovo opozarjanje na padanje deleža plač v bruto domačem proizvodu upravičeno. Dodal je, da je tako s socialnega kot tudi ekonomskega vidika povsem sprejemljivo, da plače naraščajo tako kot produktivnost.

Generalnim sekretar ETUC John Monks je poudaril, da želijo z današnjimi demonstracijami prenesti sporočilo z ljubljanskih ulic do finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank na Brdo, “da bi razumeli vedno večje skrbi o teh vprašanjih”. Dodal je tudi, da Evrope ne moremo graditi na neenakosti, na izkoriščanju migrantskih delavcev ter da moramo vzpostaviti pravila, ki bodo temeljila na enakosti. Končal je s čestitkami premieru za uspešno vodenje tako Slovenije kot EU.

“Mislim, da smo danes imeli dober sestanek s slovenskim premierom ter da je bil sočuten do mnogih stvari, o katerih smo se pogovarjali. V tem trenutku si bogati jemljejo preveč, revni pa dobijo premalo. Želim si, da bi bili tudi finančni ministri tako sočutni, kot je bil on. Mnogi od njih verjamejo “stari veri”, da bi zvišanje delavskih plač povečalo inflacijo. Ne strinjam se s tem. Pomembno je, da imajo delavci dovolj denarja za potrošnjo, da lahko s tem ohranjajo živost ekonomskega povpraševanja.”

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je tako kot Monks izrazil zadovoljstvo nad srečanjem. Dejal je, da je Janša pokazal veliko poznavanje problematike in podporo zahtevam sindikatov. Semolič je Janšo tudi zaprosil, naj država prevzame svojo vlogo pri reševanju konflikta med delodajalci in sindikati, saj je ta še vedno pomemben lastnik v gospodarstvu, ki vpliva na poslovno politiko.

Maja Andlovic

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj