Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Evropski protest

5. april 2008 ob 19:26 | Nejc Jemec |

V Ljubljani so potekale evropske delavske demonstracije, ki se jih je po ocenah Dušana Semoliča, predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), udeležilo dobrih 30.000 ljudi iz 29 evropskih držav, po ocenah policije pa približno 10.000. Sočasno so se na Brdu pri Kranju srečali evropski finančni ministri in guvernerji centralnih bank. Demonstracije je pripravila Evropska konfederacija sindikatov skupaj z ZSSS. Glavne zahteve sindikatov so višje plače za vse delavke in delavce zasebnega in javnega sektorja — kar naj bi jim zagotovilo višjo kupno moč — dostojne minimalne plače, zmanjšanje razlik v plačah med članicami Evropske unije, večja enakost pri plačah moških in žensk ter zmanjšanje razlike med plačami direktorjev in delavcev. Sindikati so svoje zahteve predali tudi predsedujočemu Evropski uniji, slovenskemu premierju Janezu Janši. Ta se je strinjal, da je tudi z ekonomskega vidika povsem sprejemljivo, da plače naraščajo tako kot produktivnost.

Protestniki so se zbrali pri Gospodarskem razstavišču in krenili proti Kongresnemu trgu, kjer so potekali govori sindikalistov, množico pa je zabavala skupina Rock Partyzani. Še pred prihodom protestnikov smo se v bližini Kongresnega trga pogovarjali s tam prisotnimi ne-protestniki.

Sogovornik o prihodnosti delavcev v EU: “Mogoče bo še slabše, kot je danes.”

Reportažo z demonstracij še pripravljamo, v naslednjem videu pa nekaj krajših utrinkov dogajanja v Ljubljani.

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. martello pravi:

    Nejc = car!!

    če bi vs ta cajt k demonstrerate delal, bi blo tut drgač. najbl smešn je pa, k pou folka sploh ne ve zakaj so tm:)))))))

  2. Stebelce pravi:

    Hehe, kako je mogoče, da je pri preštevanju prišlo do razlike 20.000? Na RTV-ju pa celo do 25.000.

  3. zigy pravi:

    no, eni deljao, pa nimajo za preživet, drugi ne delajo, pa imajo bogastvo, tretji se pa sprašujejo, zakaj eni delajo, ko nič ne delajo…

  4. Zlata lisica pravi:

    Zelo slab in enostranski prispevek. Nejc, ali si namenoma iskal ljudi, ki ne vejo zakaj se gre?

  5. Nejc Jemec pravi:

    Kot sem zapisal v tekstu sem v bližini Kongresnega trga spraševal nekaj tam prisotnih - še pred prihodom protestnikov.

    1.) Nekateri izmed vprašanih so pri demonstracijah sodelovali (redar), nekateri so prišli s svojo prisotnostjo izrazit solidarnost z evropskimi delavci, nekateri so se tam znašli po naključju.

    2.) Tovrstno anketno spraševanje nikdar ne bo objektivno, ker pač reprezentativnega vzorca ni moč ujeti. Uravnoteženo? Stvar okusa.

    3.) Sogovorniki nimajo pojma? Mar niso ljudje na posnetku poudarjali zahteve po višjih plačah? In kaj so bile zahteve sindikatov? Na kratko - višje plače (evropskim delavcem).

    4.) Zaključek: kritiko, da je prispevek enostranski težko sprejmem, ker se mi ne zdi upravičene (utemeljena), vedno pa stremim k boljšemu.

    Lep dan,

    Nejc

  6. Zlata lisica pravi:

    da ne govorim o tvojih posnetkih, kjer prikazujes vec ali manj prazne ulice…NI BILO TAKO!

  7. Zlata lisica pravi:

    Z pojmom “prazne ulice” mislim to, da si ocitno zelel prikazati, da so se ljudje prisli samo zabavati…
    Zakaj ne objavis govor predsednika francoskega ali italijanskega sindikata na primer?

  8. martello pravi:

    @ zlata lisica

    1.) 24ur in dnevnik sta prav tako prikazovala posnetke pijanih demonstrantov, ker izgleda da drugih sploh ni bilo - si mogoče pomislila, da večina res ni imela pojma zakaj so tam

    2.) govor fra ali ita sindikata bi bilo neumno prikazovati, saj večina uporabnikov ne razume fra in ita, italjanski in francoski sindikalist pa pomoje nista prav vešča v angleščini

    3.) če si pa želiš prosindikalistično propagando, pa potem to ni novinarstvo

  9. majnica pravi:

    No, meni se zdi, da se na tem posnetku vidi oboje - in to, da nas je bilo ogromno in to, da nismo bili ”natlačeni kot sardine”. Na trgu sem na travi sedela tako komot, da sem se spraševala, ali nas je res tako malo… Pa nismo bili vsi naenkrat tam - dejstvo je, da smo na ‘’start” čakali več kot uro (ker so skupine prihajale nenehno) in da nismo startali izpred Gospodarskega, ampak izpred Plave lagune oz. še više. Pred nami pa… Vse pisano, dokler ti seže pogled… :)))
    Pozdrav vsem.

  10. Zlata lisica pravi:

    @ Nejc in Martello: Ko se pripravlja prispevek, je vse odvisno od tega, kaksen odgovor in posnetek si zeli avtor “reportaze”. In odgovor, ki ga zelis prikazati je odvisen le od vprasanja - kako ga zastavis in katero zrtev si izberes. Je pa menda ja razlika, ce vprasas redarja (ki, med drugim tudi dela za borih 4 evre na uro) ali pa delavca, ki je prisel na demonstracije iz Slovenske Bistrice ali iz Krakova…
    Kakrsno vprasanje - taksen odgovor!
    In z vnaprej splaniranim odgovorom potem nategujes javnost. Sramota!

    Kar se pa piva tice, pa kaj ce so sli na drink? SAMI SO SI GA PLACALI!
    Medtem ko je skupina evropskih ministrov v istem casu uzivala ob popoldanski kavici in prigrizku, ki smo ga financirali MI VSI!

Komentiraj