Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Sodniki in zdravniki

3. april 2008 ob 22:27 | Denis Sarkić |

Minister za javno upravo Gregor Virant je v odzivu na napoved Slovenskega sodniškega društva, da bodo sodniki v torek ob 13. uri izvedli opozorilni protest, zatrdil, da ne bo popuščal. Ta protest je neupravičen, je dejal minister. Po njegovih besedah bodo sodniki z napovedanim protestom kršili 37. člen zakona o sodniški službi. Sodniško društvo je tudi pozval, naj pojasni, kako si v društvo razlagajo drugi odstavek 37. člena, ki pravi, da sodnik ne sme ovirati delovanja sodišča zaradi uveljavljanja svojih pravic. Po Virantovih besedah ga v stališču, da ni več manevrskega prostora za popuščanje sodnikom, podpira tudi premier Janez Janša. “Ne vidim možnosti, da bi v tem mandatu spremenili zakon o sistemu plač v javnem sektorju v delu o sodniških plačah,” je dejal Virant.

Minister Gregor Virant uvodoma o sodnikih in njihovih zahtevah:

Minister je pojasnil, da je bilo leta 2005 za sodniške plače namenjenih 88 milijonov evrov, v proračunih za letos in prihodnje leto pa je namenjenih po 11 milijonov evrov, kar je za četrtino več. Ponovil je, da je plačna reforma za javni sektor ugodna zlasti za mlajše sodnike in tiste, ki so pripravljeni delati več in bolje. Reforma, ki je začela veljati 1. januarja letos, je izrazito stimulativna, je prepričan minister. Kot je dejal, je usmerjena k spodbujanju boljšega dela in proti uravnilovki. Zagotovljena so dodatna sredstva za odpravo sodnih zaostankov. Za sodnike, ki se bodo s predsedniki sodišč dogovorili za večji obseg dela, je po Virantovih besedah denarja dovolj. Zakon po njegovih besedah predvideva del plače za delovno uspešnost do 16 odstotkov. To bodo dodeljevali predsedniki sodišč, pri tem pa je pomembna ne le količina, ampak kakovost sodnikovega dela, je pojasnil.

Odgovori ministra Viranta o sodnikih in njihovih zahtevah:

Poleg tega so na voljo še prihranki zaradi neuresničenih zaposlitev ali nenadomeščanja daljših bolniških ali porodniških, s katerimi bodo nagrajeni sodniki, ki bodo prevzeli dodatno delo. Po Virantovih besedah lahko v tem primeru znese dodatni del osnovne plače tudi do 50 odstotkov. V teoretičnem primeru pa lahko sodnik dodatno zasluži do dve tretjini svoje plače. Ob tem se po ministrovih besedah postavlja ključno vprašanje, ali bo sodstvo sposobno ta denar porabiti. Odgovor je na sodnem managementu in na sodnikih, če se bodo odločali za povečan obseg dela. Denar za nagrajevanje sodnikov je zagotovljen v finančnih načrtih sodišč, če ga ne bodo porabili, je zanje propadel, je dejal Virant. Kot je dodal, pa je tri milijone evrov za povečan obseg dela in prihranke zaradi neuresničenih zaposlitev mogoče prerazporejanje teh sredstev med posameznimi sodišči.

Na očitek Slovenskega sodniškega društva, da jim vlada v mesecu dni ni odgovorila na zahteve, izrečene marca na izrednem občnem zboru društva, pa je Virant odgovoril, da so na zahteve, ki jim jih je posredovalo pravosodno ministrstvo, odgovorili ministru za pravosodje Lovru Šturmu. “Domnevam, da je on ta odgovor uporabil kot svoj odgovor sodniškemu društvu,” je dejal Virant. Ob koncu današnje izjave pa je Virant ponovil, da se je s sodniškim društvom pripravljen kadarkoli srečati, vendar ga ne vabijo več na svoje forume in sestanke. Tako tudi ni bil povabljen na ponedeljkov sestanek Šturma s predsedniki sodnega sveta, vrhovnega sodišča in sodniškega društva in se ga tudi ne namerava udeležiti.

Gregor Virant o pogajanjih s sindikatom zdravnikov FIDES in novem novinarskem centru na MJU:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. Štrigon pravi:

    Nekoč so nam predavali o komunizmu.
    Nato so nam predavali o t.i. MALI ŠVICI…..
    Matr smo zabiti, vse verjamemo.

    No na koncu pa je po več kot 15 (!!!!) letih le prišel čas, da vsaj zdravniki in sodniki
    (ostali se pač bojimo za svoje preživetje)
    povejo tem POPOLNIM AMATERJEM IN NESPOSOBNEŽEM, da si državljani
    in državljanke slovenije zaslužimo VEČJE PLAČE za našo ponižno in pošteno delo.

    TAJKUNE pa naj nekdo že enkrat spravi v temnice…… vsaj za 30 let !

  2. Brane pravi:

    Naj spoka ta vlada v pokoj in naj se najde kdo, ki bo zares začel popravljati krivice, ki smo jih deležni na vsakem koraku.
    Le vkup, le vkup uboga gmajna, heja hejo…………………………………………………………………………….

  3. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    POGREZNJENI ROBNIKI,razširjeni robni pogoji,itd.,ipd. - - - DOKLEJ ŠE ?…

  4. amnik pravi:

    Kdo pa bo državo zdravo držal pokonci, če ne zadovoljni sodniki in zdravniki.To se zavedaj minister Gregor.

Komentiraj