Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Poziv vladi

3. april 2008 ob 14:14 | Denis Sarkić |

Predsednik odbora za finance pri LDS in predsednik uprave Deželne banke Draško Veselinovič je danes vlado pozval, naj čimprej izvede rebalans proračuna, saj bi s tem korenito udarila po visoki inflaciji, ki je zdaj že 6,9 odstotna na letni ravni, kar je še enkrat več kot je povprečje v EU.

Denis Sarkić

Sporočilo iz LDS:

Odziv LDS na povečevanje inflacije in neustrezne vladne ukrepe
Novinarska konferenca LDS, 3. april 2008

Problem naraščajoče inflacije je v Sloveniji prisoten že eno leto. Ta vlada in njen finančni minister Bajuk pa sta si pred problemom zatiskala oči. Minister Bajuk je bil celo tako neodgovoren, da je sprva problem naraščajoče inflacije celo zavestno zanikal in ga opisoval kot »medijski konstrukt«. Ko je problem inflacije postal tako očiten, da ga ni bilo mogoče več ignorirati, pa se je Bajuk zatekel v zagovarjanje teze o uvoženi agroživilski inflaciji. Danes je jasno, da je rast cen sistemski pojav za katerega pa je v prvi vrsti odgovorna vlada.

Na zahtevo Liberalne demokracije Slovenije je bila zaradi naraščajoče inflacije v februarju sklicana izredna seja Državnega Zbora, kjer je opozicija vladi konstruktivno predlagala 7 sklepov, ki bi prispevali k zniževanju inflacije. Žal je vlada takrat vse predloge zavrnila z razlogom, da za to ni nobene potrebe, ker je inflacija zgolj prehodni problem.

Sedaj, ko je rast cen 6.9 odstotna, pa je minister Bajuk začuden. Naraščanje cen pa za LDS ni nikakršno presenečenje, saj smo že v času izredne seje o inflaciji razlagali, da le-ta nima zgolj zunanjih vzrokov, ampak tudi notranje. Pregretost slovenskega gospodarstva in sokrivda fiskalne politike so dejstvo, ki ga potrjujejo različne ugotovitve. Vlada je znižala davke v korist premožnih, nastalo davčno vrzel v višini 2 odstotkov BDP pa je »pokrila« tako, da je obveznosti za pospešeno gradnjo avtocest prenesla na Dars in mu zagotovila poroštev za 2,5% BDP. S tem je ustvarila v gospodarstvu dodatno povpraševanje, ki pa je negativno vplivalo na povečevanje cen.

Danes je postalo popolnoma jasno, da naraščanje cen ni medijski konstrukt. Je realen problem, ki najbolj ogroža prav ljudi z najnižjimi dohodki. Vlada pa na ta resen problem nima nobenih učinkovitih odgovorov.

V Liberalni demokraciji Slovenije zato menimo, da je nujen ukrep za blažitev naraščajoče inflacije rebalans proračuna, ki bo fiskalno politiko naravnal omejevalno in varčevalno.
Za razbremenitev podjetij pa bi Vlada lahko upoštevala predlog LDS, ki je bil tudi podan na izredni seji DZ, da se takoj ukine davek na izplačane plače ob sorazmernem znižanju javne porabe s čimer bi znižali pritisk na rast cen. Ta predlog so podrli tudi v gospodarstvu. Žal pa vlada tega ne želi narediti.

Ministra Bajuka pozivamo, da vlada hitro pripravi proticiklični rebalans proračuna, ki bo pripomogel k ustavljanju naraščanja cen.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 23 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Draško! Nekoč si nekaj pomenil, ko si bil še pri Financah. A zdaj si pristal pa pri propadli LDS?

    Nekoč smo morali plačati, če smo hoteli slišati tvoja predavanja. Danes pa zastonj pri Vest.si

  2. ervinator pravi:

    Gre za odnose med LDS-om in Zaresom. Obupanci v LDS-u se očitno odločili z Zaresom tekmovati v demagogiji. Žalostno, od Veselinoviča sem pričakoval več spodobnosti. Sicer pa, ali res mislijo, da bodo zaresovce premagali na njihovem terenu? Napovedujem jim trend nižanja javne podpore.

  3. janez pravi:

    Bla bla bla kaj nakladaš kaj bo mala Slovenija naredila proti svetovnim trendom draženja hrane nafte in tako naprej

  4. bonboncica pravi:

    Kaj pa je tako narobe v tem pozivu? V LDS so več kot dovolj kvalificirani za opozarjanje na nujnost rebalansa proračuna. Vlada se je res delala Francoza kar nekaj časa, preden so sploh priznali, da imamo problem z inflacijo, namesto, da bi takoj začeli ukrepati. Sploh pa 1tastar, Veselinovićevo znanje ni nič manjše kot takrat, ko je bil pri Financah in ni nič manj kredibilen na Vest.si, kot pa, ko je predaval na plačljivih predavanjih! Rajši Veselinović, kot pa vladni “strokovnjaki”.

  5. Drag pravi:

    LDS je še edina kredibilna stranka.

  6. ervinator pravi:

    V LDS-u sedaj trdijo, da je visoko slovensko inflacijo kriva fiskalna politika vlade. To pa očitno ni res, saj se je strukturni primankljaj zmanjšal (Lahovnik in Cvikl sta zavajala, da se je povečal). Sicer pa, kdo sploh še verjame LDS-u in Zaresu glede ukrepov proti inflaciji? Ko so njihovi strokovnjaki odločali, je bila inflacija v bistveno ugodnejših razmerah (zunanji pritiski na cene še zdaleč niso bili tako hudi) višja kot sedaj.

  7. ED pravi:

    @ervinator:
    Nimaš pojma. Mar dajanje ‘davčnih odpustkov’ tistim z viskoimi prihodki ne sodi v fiskalno politiko? In v čem še nima prav Veselinovič? Da se je vlada rekordno zadožila, in da je zadolžila Dars in da je s svojo pro-ciklično ekonomsko politiko še dodatno ‘kurila’ gospodarstvo in tako prispevala višanju cen, tj. inflaciji. Da ne omenjamo Bajuka in Janšo, ki sta opozorila na inflacijo označevala za ‘medijske konstrukte’. In zdaj ta je ‘medijski kostrukt’ ekonomsko realno.

  8. sanja pravi:

    ervinator, je bila višja ja, ampak se pod njimi ni višala, temveč nižala, vse do sedaj, ko smo končno dobili finančnega eksperta, ki mu je mukoma uspelo trend obrniti, in to kljub temu, da je prevzel krmilo z vsemi že vgrajenimi nastavitvami! Mogoče bi bilo dovolj, če samo ne bi naredil ničesar.. Pa je.. na žalost.

  9. fidel pravi:

    A ni veselinovič v službi pri KD gantarju?

  10. ervinator pravi:

    ED, na fiskalno politiko moraš pogledati celovito, medsebojni vplivi imajo različne učinke. Demagogi Lahovnik, Cvikl in Veselinovič so se zapičili v določene davčne olajšave, nočejo pa videti, da so le te sestavni del večjega sklopa davčnega sistema, ki je v končni fazi prinesel več podbranih davkov ter tudi zmanjšal strukturni primanjkljaj.

    Vlada se ni rekordno zadolžila, absolutni znesek se je le malo povečal, relativni (glede na BDP - in ta je najbolj relevanten) pa se je znižal. DARS se je res precej zadolžil, kar je edino prav, če želimo normalno graditi ceste, in ne po polžje kot prej.

    Sanja, tudi pod Bajukom se je inflacija na začetku nižala, dve leti, potem pa so nastopili novi zunanji pritiski, ki jih prej ni bilo, in zaradi katerih se je inflacija v vsej Evropi in praktično po vsem svetu močno povišala. Prejšnje vlade so bile precej neuspešne tudi pri zniževanju proračunskega in predvsem strukturnega primanjkljaja.

    Tega ne pišem zato, da vas kaj prepričam (omenjena dva zagotovo ni mogoče), ampak da pokažem demagogijo opozicijskih strank, nad katero se kot neodvisni opazovalec močno zgražam in ki me od teh strank le še bolj odbija.

  11. Jane pravi:

    ervinator, mislim, da brcaš v meglo. Potem pa še napiši, za koliko se je zvišala inflacija v Evropi in koliko pri nas. Tukaj se kaže prava slika sposobnosti te vlade. Mene ni prepričala, zato bom na volitvah obkrožil eno od levih strank, najverjetneje Zares ali SD.

  12. ervinator pravi:

    Jane/Sanja, eno je dejstvo, da se je inflacija v EU (in svetu) v letu 2007 močno povišala, drugo pa so razlogi, zakaj se je v Sloveniji bolj. Za oboje so razlogi čedalje bolj poznani. Da se je inflacija po dveh letih vlade nehala nižati, torej ni Bajukova krivda. Prav tako ni njegova krivda za povišano slovensko inflacijo, saj razlogi zanjo niso bili fiskalni. Kdor trdi, da so bili fiskalni, ima ali napačne podatke ali pa je demagog.

  13. Q pravi:

    Za vse uspehe je zaslužna ta vlada, za vse neuspehe prejšnje.

  14. ervinator pravi:

    Katere uspehe?
    LOL

  15. konec pravi:

    LDS je propadla ker so ljudje spoznali, da je v resnici ne glede na ime (”liberalna stranka”) izrazito post-komunistična levičarska stranka, zato bo najbrž imela levičarska Zares post-komunistična stranka več glasov kot oni.

  16. sanja pravi:

    ah Ervinator, meni se kar zdi, da zaradi razočaranja in antipatije do prejšnjih vlad in njihovih strank nekritično zagovarjaš Bajuka, saj do sedaj v nobeni od razprav nisi povedal nič konkretnega, kar naj bi govorilo v prid Bajukovi finančni politikim, oziraje se na znane okoliščine. Ne gre trditi, da je Bajukova politika ustrezna, hkrati pa je evidentno, da je inflacija v Sloveniji bistveno višja, kot je, sicer tudi višja drugod po Evropi in ob tem, da se prvič po koliko letih že, zvišuje? Bajuk je pa presenečen. Dajte no, ne me..

  17. ervinator pravi:

    Sanja, povedal sem dovolj konkretno. Lahko pa tudi takole: Bajuk je naredil vse tisto, kar mu opozicija očita, da ni, in je bilo proti-inflacijsko: znižal je proračunski primanjkljaj, strukturni primanjkljaj, zadolženost glede na BDP, itd. Ostali očitki opozicije pa so ali nerelevantni ali pa se tičejo drugih ministrstev. Ampak to je za opozicijske demagoge že previsoka matematika …

  18. sanja pravi:

    se bojim, da najhujše kritike ne prihajajo od opozicijskih demagogov, ampak kar od bivših kolegov, npr. Damijan: “ugodne javne finance so se Janševi vladi preprosto zgodile. Kot debel krompir neumnemu kmetu.”

  19. ervinator pravi:

    Sanja, tvoj zadnji odgovor nima več veze z debato o inflaciji. Kot kaže, ti je zmanjkalo očitkov za neuspehe, zato sedaj iščeš očitke za uspehe. Jože P. Damijan namreč piše prav o tem - da so se uspehi tej vladi kar zgodili in da niso njena zasluga. Ampak, pojdimo po vrsti. Če vladi očitaš, da so se ji uspehi kar zgodili, mi prosim naštej teh nekaj uspehov. :)

  20. sanja pravi:

    pojdi no pojdi, uspehi kaj? Z gospodarsko rastjo, Bajukovim cucljem proti nespečnosti zaradi inflacije, sedanja vlada pač nima nič opraviti in njihov bivši cenjeni kolega jo zaradi tega primerja z debelim krompirjem neumnega kmeta. Hudo, ne?

  21. ervinator pravi:

    Torej Sanja, brez da si izmišljaš neumne očitke, lahko odkrito poveš: za vse uspehe so zaslužne prejšnje vlade, za vse neuspehe ta vlada. :)

  22. sanja pravi:

    ah, saj veš, da je to zelo črno-belo rečeno, in zelo prikladna izjava za to, da se demantirajo vse ostale trditve. Nič ne pomaga, sedanja vlada je pridelala nadpovprečno inflacijo, prejšnje so pa nadpovprečno inflacijo počasi spravile v obvladljive okvire, pa če se na glavo postavimo, to so dejstva. Ali je Bajuk nadsposoben finančni strokovnjak v primerjavi z recimo Gasparijem ali Mramorjem, bo pa še čas presojati, se ni za bati. Zato, don’t worry be happy :)

  23. ervinator pravi:

    Sanja, ni moje pisanje črno-belo, ampak je tvoje takšno. Niti dveh stavkov ne zmoreš napisati, brez da bi sami sebi nasprotovala. Kako lahko na primer vladi očitaš, da ni zaslužna za uspehe, hkrati pa teh uspehov niti našteti ne moreš?

Komentiraj