Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

NSi o hroščih

3. april 2008 ob 0:04 | Urh Maček |

Poslanka Marjetka Uhan (NSi) in poslanec Alojz Sok (NSi) sta na novinarski konferenci predstavila stališče NSi do gensko spremenjenih organizmov. Zanimivo se mi dejstvo, da v NSi izražajo določeno skepso do gojenja gensko spremenjenih organizmov, ampak predlog zakona stranke Zares pa ne podpirajo, čeprav želi ta s tem zakonom vzpostaviti moratorij na gojenje gensko spremenjene koruze.

Uvod:

Alojz Sok: “V tej stranki zatrjujejo, da je treba to prepoved uveljaviti še pred letošnjo setvijo, seveda to ni možno kajti letošnja setev se je začel že lani ….”

Odgovori na vprašanja:

Marjetka Uhan: “No sedaj je v bistvu najslabše, ker v Sloveniji sploh nimamo urejenega tega področja in smo na svobodnem evropskem trgu in hibrid, ki je registriran se v bistvu lahko prideluje tudi v Sloveniji. Nimamo nobenih podatkov ali dejansko se prideluje ali se ne predeluje, nimamo nobene kontrole, sankcij …”

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 22 x komentirano
  1. medek pravi:

    http://vranika.blog.siol.net/2008/03/12/monsantovih-sedem-smrtnih-grehov/
    http://vranika.blog.siol.net/2008/03/21/vojna-za-hrano-zarota-genetskih-korporacij/
    http://vranika.blog.siol.net/2008/03/12/gensko-spremenjeni-organizmi-vojna-za-hrano-2del/

    Nsi ima na grbi nove smrtne grehe. Vatikajnerji so res pornjaki na vseh področjih.

  2. medek pravi:

    Še hrošč na dizla:

    http://www.guardian.co.uk/environment/2008/apr/01/biofuels.energy

  3. 1tastar pravi:

    Majski hrošči so zelo škodljivi za vse stranke!

  4. Georg pravi:

    Ne morem verjeti, tudi Golubičeva stranka se razume na kmetijstvo. Do sedaj sem mislil, da to obvladata dobro samo N.Si in SLS. Gospa Oražen, ki najbrž nima niti manjšega vrta doma, je sedaj glavna in vlaga v Državni zbor Zakon o prepovedi gojenja gensko spremenjenih organizmov. Ta za kmetijstvo pomemben zakon naj se po zahtevi stranke ZARES uveljavi še pred letošnjo setvijo. Zanimivo. Vsa žita so že posajena, razen nekaj poznih vrst žita in koruza.
    Že iz tega se vidi, z kakšnimi diletanti imamo opraviti v DZ.
    Poslušal sem VEST-ov posnetek tiskovne konference N.Si, kjer sta poslanec Sok in poslanka Uhanova zelo argumentirano in na zanimiv način predstavila razloge, zakaj potrebno zakon, ki ga predlagajo golubičevi , v celoti zavrniti.
    To je tipičen primer dela poslancev bivše LDS, ki so v preteklosti vsiljevali DZ-u nepopolne in zanič zakone, s katerimi so kasneje povzročali zmedo, ker ni bilo nikogar, ki bi nadziral izvajanje zakona. Zato ni čudno, da so si nekateri državljani RS, ki so sedaj blizu golubičevi stranki, v preteklosti na zelo sporen načim nagrabili veliko bogasto, ki ga z rednim delom ni mogoče nikoli zaslužiti. Najbrž imajo s to prepovedjo tudi kakšne računice. Vemo pa, da v Afriki vlada velika lakota.
    Zato podpiram predlog N.Si, ki predlaga, da je potreben kompleksen pristop k ureditvi tega področja, vključiti stroko in organizirati nadzor.

  5. 1tastar pravi:

    GSO so edina rešitev za spremenjeno okollje.

    Me en kurc briga, če bo pšenica prenašala sušo. pritem pa bo križana z genom kakega zamurca!

  6. Brane pravi:

    Georg pravi:

    3. april, 2008 ob 9:36
    Ne morem verjeti, tudi Golubičeva stranka se razume na kmetijstvo.

    Georg, mogoče še ne veš, ampak Golobičevi imajo doma kmetijo.

  7. flayo pravi:

    Koloradski hrošč in koruzna vešča sta imela tiskovno konferenco….

  8. sanja pravi:

    zakaj pa N.Si, ki se toliko bolje spozna na kmetijstvo in ve, da je večina poljščin že posejanih in se hkrati zavzema proti gojenju GSO, ni pobude za (boljši) zakon sprožila že pred to setvijo???
    Če tega ni storila, to sedaj skuša Zares, in še dobro, da je tako, ne glede na to, da se bo sejalo samo še nekaj poznih vrst žit in koruze.
    Ves ta kaos je samo posledica divjega lobiranja GSO korporacij!!
    Lakota pa v Afriki ni zato, ker bi se po Evropi upirali GSO!!!!

  9. Koloradski hrošč pravi:

    Ne vem, meni se je peticija duhovnikov o družini zdela dosti bolj komična.

  10. Georg pravi:

    Sanja, ne vem zakaj bi morala N.Si na vsak način dati v parlamentarno proceduro neki zakonski zmazek o prepovedi gojenja gensko spremenjenih organizmov, ki nima ne glave in ne repa in se ne bi mogel nikoli v praksi izvajati.

    Vprašujem se, zakaj stranka ZARES, ki je neka liberalna stranka, po hitrem postopku vlaga zakonske prepovedi ? Le kakšne prepovedi bo uvajala takrat, ko bo prišla na oblast ? Kar groza me je !

    Jaz sem za postopno uvajanje bio dinamičnega kmetovanja v Sloveniji, za kar se v določeni meri zavzema tudi N.Si, t.j. kmetovanje brez pretirane rabe umetnih gnojil in škropiv.Dinamiko sajenja kmetijskih razstlin bi uravnaval po luninem sestvenem koledarju, ki ga je uvedla Marija Thun. Za škropljenje bi uporabil preparat iz kravjega roga, za gnojenje pa bi uporabljal kompost. Pa bi potreba po vlaganju zakona o prepovedi gojenja gensko spremenjenih organizmov odpadla. Golobič pa bi lahko na svoji kmetiji mirno gojil neoporečno sadje in zelenjavo, proizvajal sire in pekel kruh v domači krušni peči. Vsi bi hodili k njemu kupovat kmetijske in živilske proizvode. Pa še po nizki ceni bi lahko prodajal in s tem konkretno pripomogel k znižanju inflaciji. Pa še siromakom bi lako pomagal in razvijal socialo s tem, ko bi lahko poceni pri njem kupovali hrano. Zdaj pa podpira le te grde tajkunske kapitaliste.

  11. sanja pravi:

    Gojenje gensko spremenjenih poljscin samo od sebe nikoli ne bo odpadlo. Te stvari je treba regulirati z zakonom. Casa za to ni, zato je pravilno, da se je nekdo zganil. Pa če imajo Golobiča ali Prepelico, me še najmanj tangira.
    Sicer pa, Bajuk bo očitno v svojem mandatu dodobra sfental Slovenijo. Najprej je kar naprej presenečen nad inflacijo, potem bo pa najbrž presenečen, ko bo dobil na krožnik paradajz, ki mu bo čisto podoben.

  12. medek pravi:

    “Oboroženo”(s kešom) klerikalno krilo SDS, to je NSi.
    Kaj je papežek Ratzy djau: DA JE TO SMRTNI GREH.

    Marjetica Uhan, o ti packa grešnica.

  13. medek pravi:

    http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/nedeljski_dnevnik/309256/

  14. medek pravi:

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7324654.stm

  15. Carlos Contreras pravi:

    Ja, saj, pohlep pač ne pozna meja … pa čeprav je greh.

  16. simpatikus komunalis pravi:

    Pa ja ni problem gensko spremenjena hrana’-Pošpricamo z sokom v klasje zataknemo uhan zavijemo v palomin papir na koncu njive damo pregerjevo pa blem rešen

  17. Q pravi:

    V resnici so NSijevci tako neumni, da so nam direktno povedali, česar se vsi ostali bojijo.

    Naš parlament nima napram predpisom in direktivam EU in WTO nikakršne zakonodajne moči več. Svojo suverenost smo zakockali v PR kampanji, kjer so nam razlagali o lepem in razvitem svetu, ki se mu pridružujemo.

  18. doajen pravi:

    Btw. v Sloveniji se vsi bolj ali manj spoznamo na kmetijstvo. Vsi današnji milionarji slovanskega porekla so bili še pred dvema desetletjema pravi kmetje. Kmalu potem ko je padel berlinski zid so z gumijastimi škornji prikorakali v mesto, odvrgli vile, se podali v politiko in si nadeli kravate. No danes so ponovno kmetje. Mentalni kmetje, ki ne prepoznajo svojega porekla.

  19. Georg pravi:

    Mnenja sem, da bi bilo najprimerneje, če bi poslanka Oražnova v parlamentarno proceduro vložila zakon o varstvo okolja. Ne, odločila se je za višji cilj. Zagovarja Božjo naravo in ne gensko spremenjeno naravo, v katero želi posegati človek. Mislim, da si od papeža Ratzy-a zasluži veliko priznanje, saj stranka ZARES končno podpira doktrino Katoliške cerkve, ki načelno nasprotuje posegom v genetiko. Kaj si še želimo več. Božji duh vstalega Kristusa je začel delovati tudi v veliki nasprotnici Cerkve, t.j. v stranki ZARES. Upam, da bomo sedaj kdaj srečali Oražnovo in Golubiča v cerkvi pri spovedi. Stranka N.Si sedaj zares greši, ker naspotuje vložitvi zakona o prepovedi gensko spremenjenih organizmov.
    V dveh dneh sem spremenil svoje mnenje o zakonu. Ne morem verjeti koliko vas verjame v Božjo naravo, v njeno smoternost in urejenost. Jaz pa sem mislil, da imam opravka s samimi skrajnimi nasprotniki Katoliške cerkve oz. nasploh religije.

  20. Q pravi:

    …narobe si mislil, še manj pa razumel doktrino RKC o naravi in človeku kot njenem edinem gospodarju.

    Sicer pa GSO debata nima nobene zveze z doktrinarnimi problemi RKC, temveč z zdravim skepticizmom.
    Steklenih kroglic ni vedno možno prodati za bisere.

  21. Georg pravi:

    Jaz sem za bisere v rožnem vencu lurške Matere božje.

  22. Q pravi:

    …komot, samo to v ničemer ne naslavlja problematike GSO.

Komentiraj