Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Komisija zaslišuje

3. april 2008 ob 21:58 | Nejc Jemec |

Komisija državnega zbora, ki preiskuje odgovornost nosilcev javnih funkcij pri nabavi oklepnikov patria, je zaslišala načelnika Generalštaba slovenske vojske Albina Gutmana in brigadirja Bojana Pograjca. Gutman, sicer predsednik projektnega sveta za usmerjanje projektne skupine in strokovne komisije za izvedbo naročila pehotnega bojnega vozila 8×8, in Pograjc, predsednik strokovne komisije, sta odgovarjala predvsem na očitke, da naj bi se pogodba sklenjena z Rotisom razlikovala od prvotne ponudbe. Sodni izvedenec Ivan Prebil, ki ga je komisija najela za oceno nakupa oklepnikov, je za zaprtimi vrati predstavil svoje poročilo.

Po poročanju Dnevnika izvedenec v njem razkriva, da bo nakup patrij na koncu bistveno dražji kot je obljubljal obrambni minister Karel Erjavec, saj naj bi bili oklepniki pomanjkljivo opremljeni. Že na začetku četrte seje parlamentarne preiskovalne komisije pa je njen podpredsedik Robert Hrovat (SDS) od predsednika Milana M. Cvikla (SD) zahteval, da se prva točka umakne z dnevnega reda. Prebil, ki je pripravil poročilo, je namreč član upravnega odbora družbe Viator&Vektor, ki ima v večinski lasti Sistemsko tehniko. Ta pa se je na razpisu, poleg Rotisa (oz. finske Patrie) potegovala za izdelavo oklepnikov 8×8. Hrovat zato meni, da poročilo ni verodostojno in je obravnavo prve točke obstruiral.

Milan M. Cvikl: “Dokažite obratno gospod podpredsednik. Vi ne želite razprave o tem.”

Nekaj utrinkov zaslišanja Albina Gutmana.

Albin Gutman: “Ponudba, ki smo jo izbrali …, je bila izbrana v skladu z vsemi predpisi.”

Nekaj utrinkov zaslišanja Bojana Pograjca.

Bojan Pograjc: “Jaz ta oseba, ki je tukaj zapisana na tem listku in o kateri ste govorili, nisem.”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. Flayo pravi:

    Nejc, a se da celotno zaslisanje videt al je blo ostalo premal zivahno?

  2. Nejc Jemec pravi:

    Flayo: zaenkrat se ne da, niti nimam v načrtu, da bi vse objavljal. Čez nekaj trenutkov bodo na voljo izjave Cvikla, Hrovata in Prebila. Jutri komisija nadaljuje svoje delo - jaz pa tudi …

  3. jojme pravi:

    Cvikl je car!

  4. jojme pravi:

    Kje ja kaj Sarkič?

    Nič več ne dela udarnih prispevkov. A je šel na dopust?

  5. BOTA pravi:

    Spoštovan! Zakaj ste prispevek z Bojanom Pograjcem skrajšali? Korektno bi bilo, da bi pokazali vsaj odgovor na zadnje vprašanje.

Komentiraj