Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Sklad za pokojnine

2. april 2008 ob 18:33 | Urh Maček |

V stranki LDS pošiljajo v prvo obravnavo predlog zakona o upravljanju premoženja pridobljenega s prodajo državnih deležev. Na tiskovni sta bila prisotna prvopodpisani poslanec pod predlog Jožef Školč in vodja gospodarskega odbora LDS Matjaž Gantar. Po mnenju stranke se potreba po takšnem zakonu odraža zaradi potez te vlade, ki v predvolilne namene prodaja državna podjetja, brez kakršnekoli strategije umika iz teh podjetij. Cilj zakona je ohranitev in povečanje vrednosti premoženja, pridobljenega s prodajo državnih deležev. Predlog zakona predvideva za upraviteljico premoženja Banko Slovenije in petnajstletni moratorij na razpolaganje s temi sredstvi. Šele po poteku tega roka je razpolaganje z zbranim in oplemenitenim zneskom dopustno, vendar le na podlagi posebnega zakona, katerega sprejme Državni zbor z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev. Banka Slovenije mora pri upravljanju z omenjenim premoženjem upoštevati analize, ki jih oblikujejo tri mednarodno priznane finančne institucije, katere se izberejo na podlagi mednarodnega javnega razpisa. Podobne sklade poznajo Irska, Norveška, Avstralija in Rusija.

Cilji in razlogi za predlog zakona:

Matjaž Gantar: “… in menimo, da bi bilo fino, da se te kupnine ne potrošijo za neke tekoče potrebe, ampak se jih vloži v en takšen sklad in da se potrošnjo teh sredstev odloži vsaj za petnajst let.”

Odgovori na vprašanja:

Matjaž Gantar: “Pa še z monetarno tekočo politiko se ne rabi več ukvarjati zadnje leto, tako da imajo po moje čas delati tudi še kaj, a ne?.”

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Vse za upokojence! Ampak za vas vseeno ne bomo glasovali!

  2. Kovic pravi:

    Ali pa bomo, 1tastar. Vsekakor je to odločitev posameznika. Ni treba posploševati, ker ne predstavljaš cele Slovenije. Ali imaš morda kakšne vzgibe JJ-a, v smislu: vlada je narod?

Komentiraj