Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kinodvor zaprt

2. april 2008 ob 1:17 | Vest |

Ni bila prvoaprilska šala, da so se vrata ljubljanskega Kinodvora v noči na 1.4. zaprla. Direktor Slovenske kinoteke Staš Ravter je v javnem pismu zapisal: “Z nerešenim statusom, brez zagotovljenega financiranja, pogodbe s strani MOL-a in možnosti zaposlitve najnujnejšega strokovnega kadra, Kinodvor žal ne more ustrezno delovati.”
In so zamenjali ključavnico ter začasno zaprli vrata omenjenega kina. Ob 18:10, ko naj bi bila na programu projekcija filma Kruh naš vsakdanji, so se obiskovalci kina znašli pred zaklenjenimi vrati. Ker jih ni nihče obvestil, da naj bi projekcija odpadla.

Mi smo bili tam. In seveda sledili toku dogodkov:

“Če ne podpirajo Kinodvora, ne podpirajo umetnosti in če ne podpirajo umetnosti, se gremo pač izpisat”.

Kinodvor je bil ustanovljen leta 2002, ko je bil med Mestno občino Ljubljana in ministrstvom za kulturo sklenjen dogovor o vzpostavitvi umetniškega Kina Ljubljanski dvor. Takrat so predvidevali, da bo doseženo število 180 tisoč obiskovalcev, ki je bilo pozneje popravljeno na 120 tisoč in Kinodvor je z delovanjem začel v oktobru 2003. Nekaj mesecev po odprtju je bila zaradi neustreznosti matične dvorane v Kinodvor prenesena tudi dejavnost kinotečnega programa, ki je trajala vse do leta 2006, ko so odprli prenovljeno dvorano Slovenske kinoteke. Zaradi tega je bilo že tako problematično delovanje umetniškega kinematografa še dodatno oteženo, dodatno subvencioniranje programa in nerešeno financiranje iz preteklosti pa je na koncu leta vodilo v občutno izgubo. Tudi zaradi tega se je takrat med drugim zgodil odstop tedanjega vodstva in racionalizacija poslovanja.

Sicer pa je dogajanje okoli ljubljanskega umetniškega kina Kinodvor pozornost vzbudilo že pred dobrim mesecem, ko so se na tiskovni konferenci zbrali predstavniki Mestne občine Ljubljana (MOL), vodstvo Slovenske kinoteke in Kinodvora ter posamezniki, ki delujejo na filmskem področju pri nas. Konferenca, ki naj bi ponudila rešitve in nadaljnjo vizijo delovanja kina, se je bolj ali manj sprevrgla v medsebojna očitanja, kdo je odgovoren za slabo delovanje kina. MOL je (tudi zato) vse vpletene prosil, naj mu posredujejo svoja stališča, na podlagi katerih bodo sprejeli nadaljnje odločitve.

Takole so dogajanje ob zaprtju kina Kinodvor pred zaprtimi vrati komentirali naključni obiskovalci:

“Ravno tega sem hotu videt…pa sem ga očitno zamudu…”

In proti večeru so se na prizorišču zbrali nekdanji zaposleni v Kinodvoru in njihovi podporniki:

“Letaki so povsod po Ljubljani, ljudje jih loh vzamejo, ne morjo pa noter”.

Robertina Šebjanič, Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 18 x komentirano
  1. Lego pravi:

    Sramota! Poleg samega zaprtja je dodatna neverjetna zgodba še primitiven način zaprtja kulturne ustanove. Velika izguba za mesto in škoda je, da bo čudovita dvorana sredi mesta samevala.

    Glede na to, da sem od samega začetka redno spremljal dogajanje v Dvoru, pa nisem bil presenečen nad slabim obiskom. Že ves čas mi ni jasno, kako lahko specifične umetniške filme uvrstiš na program za več tednov, s po dvema ali tremi projekcijami na dan. Večina Ljubljančanov ne bo prišla pogledat takšen film, tudi če bo na sporedu leto dni. Mimogrede eden izmed filmov, sicer odličen izdelek, Pomlad, poletje, jesen, zima…in pomlad je bil na programu dobesedno vsaj leto dni. Najbrž je bila majhna rotacija filmov posledica omejenih finančnih sredstev.

    Čakam na kokretno razkritje in izjavo krivcev za nastalo situacijo!

  2. dan pravi:

    saj je že vsakemu bebcu jasno, kdo je krivec: nesposobni pijanček na visokem položaju, ki sistematično uničuje film…

  3. dan pravi:

    simoniti, prodnik, ravter. beda od bede.

  4. matitjahu pravi:

    Sramota, sramota, sramota za direktorja Staša Ravterja!!!!

    Protestno se izpisujemo iz Kinotečnega kluba in na projekcije ne bomo vec hodili, h temu pozivamo tudi ostale enako mislece!

  5. david pravi:

    Kinoteka in še Kinodvor in še kinoklub Vič je po mojem preveč. Način zaprtja pa je nacističen.

  6. Polona pravi:

    Takšen način zaprtja kina nakazuje na pomanjkanje kulture. In takšni ljudje delajo v kulturnem sektorju! Še huje, na direktorskem stolčku.
    Slovenija bo morala nekaj ukreniti glede tega.

  7. nina pravi:

    Grozljivka - Kinodvor je - ocitno zdaj bil - moj najljubsi kino… Zalostno zares… Se bolj zalostno pa je, da bomo spico - ocitno nekih brezveznih politicnih podtikanj in nesposobnjakovicev- nasrkali ljubitelji filma. - kot vedno …
    Kar se pa tice bojkotiranja Kinoteke: hm, tukaj pa sem v precepu - rada imam film, rada imam Vertova, rada imam Wendersa, rada imam Dreyerja … Nacela, politicni nazor vs. medvedja usluga filmu?

  8. Máté pravi:

    Lublana je bulana.

  9. delay pravi:

    Glede na zanimanje mestne občine, ki se je pokazalo pred dobrim mesecem, ohranjam upanje, da je zaprtje začasno. Pogoji so v Dvoru idealni, za film, animacijo, kot je pokazal Miha za musiko in marsikaj podobnega, s takim prostorom ne gre pometat za neke dinarce. Upam, da se bo formulirala skupina ne zgolj z ljubeznijo do filma, ampak s čudežno močjo, ki se skriva v iracionalnih umetnosti.

    Poziv k strasti in tvornem razgrajanju, se vidimo kje v okolici Kinodvora, danes žalujoči ali ne - utrip na trenutno situacijo se zvečer seli v Jalo , Jalo. Predvajal se bo Zeitgeist…

    LP, Ilona

  10. xrayspex pravi:

    ti uradniki so bo-la-ni. ravter, pa simoniti bi si morala poiskat strokovno pomoč. s tem, da še sam Simoniti pravi, da je za zaprtje zvedel iz medijev????!!!!!!!!! halo?????

  11. kunta-kinte pravi:

    simoniti je najbolj nesposoben minister vseh časov. to je zdaj dokazljivo dejstvo. temu človeku je vse ušlo izpod kontrole. namesto njega s slovensko kulturo upravljajo neverjetni liki tipa Staš Ravter, Igor Prodnik in podobni primati.
    Za bruhat.

  12. kunta-kinte pravi:

    Na volitve!!!

  13. Peter pravi:

    Zdaj naj pa Blitz najame dvorano in vrtijo filme, ki jih ne dajo Koloseju.

  14. Carlos Contreras pravi:

    Mogoče se bo pa v teh prostorih spet vrtela pornografija. Tokrat verjetno z nunami v glavnih vlogah.

  15. Bo pravi:

    @Peter: ha ha, 10.000 let pr. n. št.? NEEEEEEE

  16. vuk pravi:

    … mislim, ne vem kaj naj rečem, glih iskal sem spored da bi pokukal v kino, pa tole vidim, komaj se kdaj spravim v kinodvor ali kinoteko, pa še takrat nekaj ne štima, drugače bomo pa itak enkrat zmagal, ne se bat, naj živi nostalgija, filmi, muzika in umetnost prejšnega stoletja….na žalost so začeli po zemlji harati brezdušni roboti….

    ….smrt robotom, svoboda duši

  17. katrca pravi:

    ko sem pred štirimi leti, v drugem letniku gimnazije, odkrila Dvor…sem odkrila film!
    zakaj nam s svojimi fensi-šmensi šolni teptate tisto, kar imamo radi? saj je vendar dovolj medu za vse…

    http://www.radiostudent.si/forum.php?forumID=7

  18. X pravi:

    Če bo dvorana zdaj umrla bo to smrtni greh, sploh ker je skoraj nova. Kot za Bežigradom ko je zdaj komaj 10 let od prenove dvorane, ki je zaprta že 6 let! Prekleti, prekleti.

Komentiraj