Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Gospodarski kriminal

1. april 2008 ob 8:47 | Denis Sarkić |

SD je pripravila strokovno konferenco o odprtih vprašanjih na področju pregona gospodarskega kriminala. Razpravljavci so ugotavljali, da se v Sloveniji z odkrivanjem in pregonom gospodarskega kriminala ne spopadamo uspešno, poglavitni vzrok za takšno stanje pa vidijo v premajhni avtonomiji organov in njihovem pomanjkljivem sodelovanju. S to konferenco je SD po besedah njenega predsednika Boruta Pahorja začela niz javnih razprav, ki bodo predstavljale iztočnice za pripravo alternativnega vladnega programa. Po njegovih besedah ni naključje, da verigo začenjajo z vprašanjem pregona gospodarskega kriminala, saj gre za aktualno in pomembno temo, brez odgovorov na vprašanja o pregonu gospodarskega kriminala pa ne bo uspešne vladne politike v naslednjem mandatu.

Pahor ob tem zagotavlja, da bodo Socialni demokrati, če bodo imeli vpliv v prihodnjih štirih letih, ta vpliv in moč uporabili za to, da bodo vzpostavili vse potrebne pogoje, da bodo institucije, poklicane za pregon, lahko profesionalno in nepristransko opravljale svoje delo.

Profesor na Pravni fakulteti Lojze Ude je pojasnil odločitev za razpravo o gospodarskem kriminalu. Po njegovih besedah je v fazi razslojevanja, kakršni smo priča zadnjih 15 ali 20 let, vsakdo bolj občutljiv glede vprašanja, kako so tisti, ki so obogateli, prišli do denarja. Poleg tega pa je vladna stran svoje aktivnosti tempirala tako, da bo gospodarski kriminal ena izmed predvolilnih tem, ob tem pa poskuša ustvariti vtis, da samo ona skrbi za pregon gospodarskega kriminala, meni Ude. Ude ugotavlja, da je inkriminacija kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala izjemno težka, pri njihovem odkrivanju in pregonu pa je izjemnega pomena strokovnost tistih, ki so za pregon odgovorni. Po njegovem mnenju se trenutno pri pregonu gospodarskega kriminala ne povezuje dovolj strokovnjakov različnih strok, poleg tega pa bi morali organi biti bistveno bolj samostojni in neodvisni, pravi Ude, ki med možnimi ukrepi omenja tudi ustanovitev finančne policije.

Nekdanji član posebne skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala Boštjan Penko meni, da je problematika pregona gospodarskega kriminala ena ključnih za oceno, ali država legitimno opravlja svojo funkcijo. Odgovor na to vprašanje je po njegovem mnenju negativen, saj se v Sloveniji z gospodarskim kriminalom ne spopadamo dovolj uspešno. Razlog za to pa po njegovem mnenju ne tiči v veljavni zakonodaji, saj ta nikoli ni predstavljala problema za ustrezno obravnavo gospodarskega kriminala. Poudarja, da so potrebni institucionalni ali pa povsem praktični ukrepi, ne pa stalne spremembe zakonodaje. Glede tega po Penkovem mnenju zadnje čase silimo v proces, ki je za pravno državo skrajno škodljiv. Penko je še prepričan, da v Sloveniji trenutno nismo sposobni prepoznati resnih kaznivih dejanj gospodarskega kriminala, glavni razlog pa je v nepovezanosti različnih znanj in pristopov. Na način, kot funkcionirajo naše institucije, na področju gospodarskega kriminala nimamo možnosti učinkovitega pregona, je prepričan. Gre namreč za komplementaren sistem, zato bi morala biti organiziranost popolnoma drugačna.

Na posvet je prišlo kar nekaj znanih obrazov, čisto v zadnjih dveh vrstah dvorane v Grand Hotelu Union smo lahko posneli tudi nekdanjega predsednika Milana Kučana, za njim pa še poslanca Lipe Saša Pečeta in Barbaro Žgajner Tavš. Kučan je pojasnil zakaj se je udeležil posveta in ali to pomeni njegovo približevanje stališčem Boruta Pahorja in SD ter njegovo videnje boja proti gospodarskemu kriminalu.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. mali Šrot pravi:

    mene pa ni noben vabu!!

  2. janez pravi:

    Pa kaj bodo svoje zapirali?

  3. kinky tone pravi:

    Jaz sem za naše.

  4. solata pravi:

    Nič nenavadnega, Pahor je edini od levičarjev izrecno napovedal, da ne bo šel v koalicijo z JJ. Zato je pač prišel MK, ki nikoli ne bo presegel totalitarizma, ki ga nosi v srcu. Dinozavri morajo čimprej izumreti…

  5. GREGEC BIN MURGLADEN pravi:

    Ma dejte sedu je tam ,ko kak UDBOVC s prekrižanimi rokami.V smislu”Zdej sem pa jest veliki-mali prišel in bom jest ocenu,če greste pravim putem”.

    Upam,da bodo po volitvah vsi skup padl not u greznico zgodovine.

  6. ervinator pravi:

    Penko ugiba, dokazov pa ne najde. Morda pa bi Kučan kaj več vedel o tem, ali v Sloveniji obstaja “State capture”. Vprašanje za Kučana bi lahko bilo: ali je pri tem zavestno sodeloval, morda celo vodil, ali pa je bil zgolj slučajno zraven.

  7. solata pravi:

    Ne vem zakaj…toda sovražim Milana Kučana…

    Moj idol je Branko Grims-Drek !

  8. DragicaJ pravi:

    Zanimivo,da vsi bivši neodvisni strokovnjaki tretje veje oblasti po “zdrsu “v karieri pristanejo na levici!!??
    Spečih agentov bo zmanjkalo.
    Upam kmalu ..Hvala bogu ..

  9. dahvor pravi:

    …u Sloveniji za agente-obveščevalce ni problem … čist vse se zve … takoj kdo prteče povedat … v Sežani leta 1975 mi je takoj po sestanku celice partije prteku povedat in me prosit naj bom tiho, ker sem baje zadnji, ki jezik vrti … vrtel sem ga samo na zboru delavcev, o plačah, ki ga je šef strežbe spisal in seveda sebi najvišjo plačo narisu … baje je zdaj še en neuspešen direktor uspešnega gostinstva sežanskega, brez Lipice, potem v Kranju je bartender konkurenčnega bara, delovno mesto zapustu, da mi je pršel povedat, kako en gospod, kriminaliste časti z aloholom in nagovarja, kako naj me domov gredon rasut … intakodalje - taresne bom pa zaenkrat zamolčal … Slovenci zelo radi igrajo vlogo izdajalca - seveda si vedno zraven mislijo, da dobra dela delajo…tako se policija tajnih delavcev mora otepat … ponudba je gromozanska … tako levim in desnim je lahko vse, če pa kaj ne gre, pa analizo dreka na dan vržejo…težko je kakšna akcija tekla, da ne bi vedu kdo je špijon, ko je pa vse preveč zmešano postalo, sem si rekel, no pa da, vidimo zakaj se gre in gre se za življnje v grozi … niti enega prijatelja ni … takoj sem začel pospravljat, pospravu in deželo izdajalcev takoj zapustil, dokler si karakter policijske duše ne malo popravi - Slovenija - izdajali so se seve, pred vojno, izdajali so se po vojni eden čez drugega do tretjega, izdajalo se je po vojni, izdalo se je smoupravlnje in za krono vsega se še Jezus Kristus iz Nazareta tudi izdal in izdaja in izdajal-izdal-izdajal se je maršal Tito iz Kumrovca … in izdjalci so na oblasti s pomočjo zdajalcev še danes … osebno jih kar nekaj še vedno gledam, kako v oči, kaj oči, še v kamero ne upajo pogledat … Pahor trdi, da z uspavali ni zasvojen. … hej, dober zdravnik, zdravilec, čarovnik, že po zabuhlosti obraza in lesku oči in koliko krat, kako se po nosu popraska-včasih smo rekli popudra… ve, kakšne tablete, supstance,celo med vinom pivom ali šnopsom loči, kaj model-pacient golta … in čist vseeno je ali ma rad ali ne, ali je lepo ali ne, da je dobro-nujno, vprašanja ni .
    V Sloveniji je dogovor med levico in desnico, tajen seveda, vsaj to so uspeli si komunisti zagotovit, ko so hudo bankrotirali, da jim je desnica denar posodla, ker brez lčevice tudi desnice ne bi blo … vse teče pod aktirko … samo muzike ni oziroma zelo žalostna in kdor je čez 50 let star, vse to ve in upanja ni veliko … mladina sanja o preteklosti, staro musko … Niet - Primož je bil zelo v redu mladenič v narobe deželi … koliko brezspanih noči sva po deželi Sloveniji, s katrco, gor in dol prenorela…

  10. dahvor pravi:

    …pa tudi to, kar ti kdo dobronamerno kdo prteče strogo zaupno povedat-obvestit se ne sme za čisto zlato vzet, verjet, ker največkrat ga pošljejo, da ti pride povedat … manipulacije slovenske poznam v detalje, iz prakse, zato sem voodoo do potankosti naštudiru in po četrtletju vidim, da zelo pomag…sicer to ni recept splošen za vse … vsak naj si svojo tehniko najde, tako, ki mu najbolj paše in uspeh je zagarantirn …
    ja, ta je trenutno najboljša reklama na RŠ … kot, da nič ni bilo in vse znova še enkrat začet … ne dobra, niti boljša, samo najboljša.
    Slovenijo Državljnom Slovenije…in bo Slovenija malo večkrat na mednarodni sceni, ko ne bo več predsedujoča, zdaj ni nič … o Sloveniji ve vse cel Svet in kar Slovenija za Slovence trobi je samo strogo za lokalno rabo - še za Zamejce ni več…in ker je Svet malo bol fin, so na fino ugotovili, da ste ošabni, kar je samo frustracija-kompleks …
    Nujno Lou Reed - Animal - live Mississippi … posebno priporočam Venus in Furs … svetite se, svetite usnjeni škornji v temi … barve, narejene iz solz… se konča…
    kad bi malo, malo, malo, mozak stal … to vrtijo in mnogo nas si samo to želi … nimajo več kaj drugega povedat pa to ponavljajo - malo - kot mantro. … in, če ta nastop LR dobro preštudirate, boste vse o manipulaciji z Ljudmi se naučili … čeprav se začne, vsak ton, ki boste tukaj in sed j slišali, prihaja iz nas - niti ene mašine ni na odru, ki naj bi, namesto nas-za nas odigrala … seveda, če vas kranjski komentator ali blogar ni prepričal, ako je za en kurc, ta tako tako išče amo slabo, da ono iz j.A. boljše zgleda … ja vse je v tem, do te bo, te plača in penzij dal … patetik.

  11. dahvor pravi:

    …pa tudi to, kar ti kdo dobronamerno kdo prteče strogo zaupno povedat-obvestit se ne sme za čisto zlato vzet, verjet, ker največkrat ga pošljejo, da ti pride povedat … manipulacije slovenske poznam v detalje, iz prakse, zato sem voodoo do potankosti naštudiru in po četrtletju vidim, da zelo pomag…sicer to ni recept splošen za vse … vsak naj si svojo tehniko najde, tako, ki mu najbolj paše in uspeh je zagarantirn …
    ja, ta je trenutno najboljša reklama na RŠ … kot, da nič ni bilo in vse znova še enkrat začet … ne dobra, niti boljša, samo najboljša.
    Slovenijo Državljnom Slovenije…in bo Slovenija malo večkrat na mednarodni sceni, ko ne bo več predsedujoča, zdaj ni nič … o Sloveniji ve vse cel Svet in kar Slovenija za Slovence trobi je samo strogo za lokalno rabo - še za Zamejce ni več…in ker je Svet malo bol fin, so na fino ugotovili, da ste ošabni, kar je samo frustracija-kompleks …
    Nujno Lou Reed - Animal - live Mississippi … posebno priporočam Venus in Furs … svetite se, svetite usnjeni škornji v temi … barve, narejene iz solz… se konča…
    kad bi malo, malo, malo, mozak stal … to vrtijo in mnogo nas si samo to želi … nimajo več kaj drugega povedat pa to ponavljajo - malo - kot mantro. … in, če ta nastop LR dobro preštudirate, boste vse o manipulaciji z Ljudmi se naučili … čeprav se začne, vsak ton, ki boste tukaj in sed j slišali, prihaja iz nas - niti ene mašine ni na odru, ki naj bi, namesto nas-za nas odigrala … seveda, če vas kranjski komentator ali blogar ni prepričal, kako je za en kurc, pa še Laurie je zmešal…, ta tako in tako išče samo slabo, da ono iz j.A. boljše zgleda … ja vse je v tem, kdo te, bo, te plača in penzijo dal … patetik.

  12. 1tastar pravi:

    Ja, seveda! Gospodarski kriminal se je pojavil šele s prihodom JJ na oblast. V.d. pravne avtoritete Ude, pa prej tega problema ni opazil, saj ga očitno ni bilo.

  13. konec pravi:

    Levičarji proti gospodarskemu kriminalu??
    ne ga sra* , dajmo bodimo resni.
    (potemtakem bi moral biti marsikateri post-komunistični politik v ječi in ne v parlamentu!)

  14. ervinator pravi:

    Komentar Solatarju. Težko razumem, kako lahko kdo v kateremkoli politiku vidi idola. Domnevam, da gre za osebke s šibko politično zavestjo - zares ovce.

Komentiraj