Thursday 26. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Prvaki in prvakinja

28. marec 2008 ob 2:10 | Denis Sarkić |

Predsednik vlade Janez Janša je vodje parlamentarnih strank seznanil z delom komisij, ki sta jih slovenska in hrvaška vlada lani ustanovili za reševanje vprašanja meje. Na sestanku so se načelno strinjali, da vprašanja odnosov s Hrvaško ne bodo izkoriščali v predvolilnem času, niso se pa zavezali k temu. Stranke so s pogovori različno zadovoljne. Medtem ko so bili predsedniki strank SDS, SD, NSi in SLS s pogovori pretežno zadovoljni, sestanek ni izpolnil pričakovanj vodij opozicijskih LDS, Zares in Lipa. Predsednika strank SNS in DeSUS po srečanju nista dajala izjav.

Premier je po srečanju dejal, da pri “večjih parlamentarnih strankah prevladuje nek trezen pogled na situacijo”, tako da “z nekim zmernim optimizmom lahko računamo, da vsaj pri ključnih parlamentarnih dejavnikih v Sloveniji ne bo prihajalo do izkoriščanja te teme v predvolilnem času”. Se pa predsedniki strank niso strinjali, ali je sestanek poenotil slovensko stran. Predsednik SDS, premier Janša, je tako dejal, da ne ve, če so stranke po sestanku bolj enotne, da pa so vsekakor “bolj informirane”.

S tem se je strinjal tudi vodja SD Borut Pahor, ki je menil, da se bo v prihodnosti pokazalo, ali so stranke zdaj bolj enotne.

Po mnenju predsednika NSi Andreja Bajuka je slovenska stran po današnjem sestanku “nekoliko bolj enotna kot prej, je pa prav gotovo enako informirana”.

Predsednik SLS Bojan Šrot pa je menil, da je bilo srečanje zelo konstruktivno ter naj bi poenotilo slovensko stran.

“Verjamem, da vse stranke zasledujejo isti cilj - interes Slovenije -, žal pa nekatere zasledujejo tudi drugi cilj, ki je usmerjen predvsem v okvir letošnjih državnozborskih volitev,” pa je glede enotnosti slovenske politike do Hrvaške po srečanju menil prvak stranke Lipa Sašo Peče.

“V resnici nismo naredili niti enega koraka naprej, da bi se poenotili,” je dejala predsednica LDS Katarina Kresal, ki je izrazila prepričanje, da gre glede odnosov s Hrvaško za “pomemben projekt”, ki ga brez poenotenja ne bo moč rešiti.

Predsednik stranke Zares Gregor Golobič pa je menil, da je bil sestanek poskus poenotenja glede posameznih zadev, širših ambicij poenotenja pa premier ni imel. Pojasnil je še vlogo zunanjega ministra Dimitrija Rupla na sestanku in na koncu komentiral zadnje iskrice med njim in prvakinjo LDS Kresalovo.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. medek pravi:

    Zabavno.

  2. Miško pravi:

    Hrvatje se pa smejejo.

    Očitno je, da državni vrh nima razjasnenih nekaterih ključnih vprašanj:
    1. Kdaj je vendarle potrebno tudi fizično ukrepati?!?
    2. Kdaj je treba hrvatom povedati - ne NATO in ne EU?!?

    Skratka naši prestrašeni politiki nimajo razčiščeno, kje je točka brez povratka, ko je nepomembno t.im. racionaliziranje z argumenti, s katerimi sami sebe slepijo in si prikrivajo dejstvo, da so presrani in ne upajo storiti tisto, kar neko državo definira: Da ob vdoru v suverenost in teritorialno integriteto država mora fizično reagirati - tudi če je to Amerika in ne zgolj Hrvaška !

    Do takrat bomo gledali tako kokodakanje, kot je bilo včeraj v POP trenjih.

    Slovenci pa v jok in na drevo !

  3. Animl pravi:

    Lažje je pokazati na Hrvata in reči:” Poglejte ga Hrvata tata, kot pojasnit zakaj je kruh drag….”

  4. konec pravi:

    Peče se vedno bolj prikaže v luči balkanskega levičarskega nacionalista, čeprav tudi Golobić se ne heca.

  5. Rok pravi:

    Nekateri novinarji so znali premieru postaviti čisto pametna, vsebinska vprašanja. Sarkićeva zvezda pa vse bolj bledi … Pa tako obetaven je bil …

Komentiraj