Thursday 26. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zgodovina prihodnosti

27. marec 2008 ob 9:00 | Nejc Jemec |

Melilla, Španija/Maroko, oktober 2005

John Nkruma, 14, iz Gane je v domači vasi končal tri razrede osnovne šole. Potem starši niso zmogli plačevati drage šolnine. Potikal se je po ulicah in prosjačil. Pri dvanajstih se je iz Gane peš odpravil proti Madridu. Sam. Prečil je Burkina Faso in Mali. Sredi alžirske Sahare je omedlel. Rešili so ga kmetje. Na alžirsko-maroški meji je naletel na skupino emigrantov iz Malija, ki so hodili proti Melilli. V gozdove je prišel poleti 2004. Preplezal je ograjo in padel na špansko stran. Pripadniki Guardie Civil so ga kot cucka zbrcali nazaj na maroško stran.

To je eden izmed tekstov, ki dopolnjujejo fotografije v prvem preddverju Cankarjevega doma. Razstava Zgodovina prihodnosti, ki bo na ogled do 18. aprila, prikazuje del bogatega opusa “protivojnega fotoreporteja” Jureta Eržena (Delo). Tekste je prispeval njegov sodelavec Boštjan Videmšek, s katerim sta javnosti predstavila že številne zgodbe z različnih svetovnih kriznih žarišč. Joco Žnidaršič, nekdanji urednik fotografije pri Delu, se je ob otvoritvi razstave strinjal z Erženovim mnenjem, da ni hujše stvari, kot o fotografijah govoriti z besedami.

Boštjan Videmšek: “Zdi se mi, da je fotografija neskončno bolj vredna od besed.”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Ko sem se jaz sprehajal po prihodnosti, nisem videl ničesar podobnega.

    (Zakaj na vesti ni možni smeški?)

  2. medek pravi:

    Tega teksta se pa zelo dobro spomnim. “Gozdni ljudje”, ki pred evropsko enklavo prosijo za lastno življenje. Slike pa so v spominu meglene, seveda so odlične. Spominjam se pa slik iz Afganistana, iz “norišnice”, tam je pa tekst malo v meglicah spomina.

    Oba sta odlična novinarja. Zveš tisto kar čutiš, da se dogaja ljudem v vojnah.

Komentiraj