Thursday 26. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

ExKatedra

27. marec 2008 ob 11:03 | Vesna Lovrec |

Ob dvajseti obletnici zaplemb mariborskega študentskega časopisa Katedra in objavi prvega političnega programa Janeza Janše v študentskih medijih bo drevi, s pričetkom ob 17.00 uri v MMC Kibla v Mariboru potekala okrogla miza »ExKatedra« - 20 let boja za oblast in svobodo medijev«.
Nekdanji uredniki in sodelavci Katedre Igor Mekina, Dejan Pušenjak, Sašo Dravinec, Božidar Novak, Samo Resnik, Svetlana Vasović, Spomenka Hribar, Peter Tomaž Dobrila, dr. Rastko Močnik in dr. Andrej Fištravec, bodo okroglo mizo posvetili razpravi o odnosu medijev in politike nekoč in danes ter ocenili, kaj se je v zvezi oblast – mediji zgodilo v zadnjih dvajsetih letih.
Kot je znano, je bila Katedra ob koncu osemdesetih let pa vse do zaplembe in prepovedi časopisa (zaplembe so se pričele že l. 1987 v Mariboru, l. 1988 so jo prepovedali tudi v Beogradu) mariborski študentski časopis z dolgoletno tradicijo. Iz nje so se kritičnega razmišljanja učile številne generacije študentov.

O tistih časih smo se kot v uvod v današnjo okroglo mizo sinoči pogovarjali z dr. Alojzom Križmanom, ki je konec osemdesetih let rektoroval mariborski univerzi. Znana je zgodba o tem, kako je Križman l. 1988 svoj inavguracijski govor, ki se ga je namenil prebrati, zamenjal s protestom, da se študentov ne sme zapirati v zapore. Tisti dan so namreč priprli Petra Tomaža Dobrilo, odličnega študenta računalništva in tesnega sodelavca Katedre in Križman je kot novi rektor slednje izvedel nekaj minut pred svojo inavguracijo .

Dr. Alojz Križman o priprtju študenta, o takratni medijski sliki, o tem, kako je skupaj s Katedraši v tistih časih tudi sam podpiral Janeza Janšo. Križman tudi o politični policiji udbi:

Dr. Alojz Križman: »….te vrste naklonjenosti sigurno nihče ne pogreša…«

Se vidimo na okrogli mizi, tiste, ki vas ne bo danes v Kiblo, pa vabimo k vestnemu spremljanju Vesti, kjer bomo objavili posnetke z današnjega omizja.

Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. marjeto pravi:

    se še komu zdi, da se intervjiu vmes malo ponovi ?

  2. 1tastar pravi:

    Nekoč skupaj, danes kontra! Pa spet bi vsak od njih z veseljem zaplenil vse druge!

  3. art pravi:

    Svoje izkušnje umetniškega ustvarjanja iz YU bodo sedaj lahko prenesli na Evropo.
    Zgodovina bi se tako naj ponovila.

    ————————————————-
    MARIBOR, SLOVENIJA
    KANDIDAT ZA EVROPSKO PRESTOLNICO KULTURE 2012
    CANDIDATE FOR THE EUROPEAN CAPITAL OF CULTURE2012
    http://www.si2012.si/& http://www.maribor2012.si/
    CISTA ENERGIJA! / PURE ENERGY!
    =================================================

  4. papi pravi:

    A ni bila v MB zaplenjena samo ena številka Katedre ?

    http://www.youtube.com/watch?v=bIHGWLMSUkE&feature=related

  5. ??????? pravi:

    a tu je zdaj urednica katedre?

    http://byzantinesacredart.com/blog/2006/08/albert-rohan.html

  6. “Operativna akcija Mladost”. pravi:

    Na jednom tajnom sastanku tadasnjeg Predsednistva Jugoslavije bilo je zakljuceno da se u Sloveniji vodi specijalni rat, i da tim ratom diriguje americka CIA, preko italijanske obavestajne sluzbe SISMI, uticajem na omladinsku organizaciju u Sloveniji i da ta omladinska organizacija Slovenije ima zadatak da razbije Jugoslaviju.

    seecult.eu/v-web/b2/index.php?cat=6 - 265k

Komentiraj