Thursday 26. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zgovorna prvakinja

26. marec 2008 ob 20:14 | Denis Sarkić |

Na četrtkovem sestanku premiera Janeza Janše s predsedniki parlamentarnih strank o Hrvaški bo LDS predlagala postopek za reševanje vprašanja meje s Hrvaško, je na novinarski konferenci napovedala predsednica LDS Katarina Kresal. Vlada namreč po oceni LDS nima ne dolgoročne strategije in ne kratkoročnih ukrepov glede teh vprašanj. Kot je pojasnila, bi se po oceni stranke morala Slovenija s Hrvaško najprej dogovoriti in zapisati, kaj predstavlja stanje na dan 25. junija 1991, vključno z vsemi spornimi točkami. Med slednje po oceni LDS sodijo slovensko-hrvaško-madžarska tromeja v Prekmurju, zemljišča okoli Mure, Snežnika, Sekuličev, Tomšičeve parcele ter problem meje na levem bregu Dragonje in morske meje. Državi bi se nato morali dogovoriti in skleniti sporazum o izogibanju kakršnimkoli incidentom ali posegom na teh spornih točkah.

Katarina Kresal o reševanju meje s Hrvaško:

Predsednica LDS o prestopih članov v druge stranke in “pred-volitvah” na levici:

Denis Sarkić

Predlogi LDS za reševanje odprtih vprašanj s Hrvaško:

Odnosi s Hrvaško in sestanek pri predsedniku Vlade

Dosedanji dogovori predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške Janeza Janše in Iva Sanaderja, na Brionih 2005 in na Bledu lansko leto, nas niso pripeljali nič bližje končnemu sporazumu in določitvi meje med državama. Ravno nasprotno, priče smo hudim incidentom na skupni meji, ki jih povzroča v glavnem Hrvaška stran. Žal pa se slovenska Vlada na te provokacije ne zna odzvati in s svojimi ukrepi ni sposobna zaščititi suverenosti in suverenih pravic na celotnem slovenskem ozemlju in morju.
Očitno je, da predsednik vlade Janez Janša in zunanji minister Dimitrij Rupel nimata pripravljenega nobenega strateškega načrta niti seznama kratkoročnih ukrepov za reševanje spora s Hrvaško. Zaradi tega menimo, da je to tudi razlog za sklic jutrišnjega sestanka.

V LDS bomo predlagali reševanje v smeri treh korakov:
1. S Hrvaško doseči in podpisati sporazum, kaj predstavlja stanje na dan 25.06.1991, z vsemi odprtimi vprašanji, ki jih ta datum prinaša, med drugim
- tromeja Slovenija Hrvaška Madžarska v Prekmurju,
- zemljišča okoli Mure, Snežnika, Sekuličev, Tomšičeve parcele,
- problem meje na Južnem delu Dragonje, in morske meje.

2. S Hrvaško doseči in podpisati sporazum o popolnem moratoriju posegov na navedene sporne točke v času priprav dokončnega sporazuma o meji.

3. V procesu dogovarjanj za rešitev tega mejnega spora najprej izkoristiti diplomatsko politična sredstva – torej izvensodna sredstva, ki so nam še vedno na voljo in jih do sedaj še nismo izkoristili (anketna komisija, dobre usluge, sprava). Tak način reševanja naj zajema razumni časovni rok, ki naj bo nujna komponenta tega procesa, ki onemogoča vmesne pritiske za predvolilne namene v obeh državah. Šele če ta diplomatska sredstva ne uspejo, pridejo na vrsto arbitražna oziroma sodna sredstva.

V LDS menimo, da je predlagana oblika rešitve mejnega spora s hrvaško nacionalni projekt, ki presega obdobje ene vlade, ter ga je potrebno izvajati v čimbolj mirnem vzdušju in ga ne zlorabljati v vsakokratne predvolilne namene.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. lacko pravi:

    Spoštovana ga.Kresal
    Pod politično odločitvijo danes na splošno razumemo priključitev h kakšni skupini, ki ji pravimo Stranka Zares nova politika.
    Vsi prepiri se začnejo, ker hoče nekdo nekomu vsiliti svoje poglede, žal ste jih spoštovana gospa vi ZAČELI.
    Lepo pozdravljena !

  2. Svizec pravi:

    Zdaj mi je padlo na pamet, da nekateri kritizirajo Sarkića ves čas zaradi njegovih vprašanj. Ampak iz dneva v dan na teh tiskovnih konferencah ugotavljam, da je Denis med bolje “pripravljenimi” pri postavljanju vprašanj. Koliko profesionalnih novinarjev z ogromno izkušnjami v bistvu ne zna postaviti vprašanja hitro in enostavno…

  3. Diesel pravi:

    Ja takole bi komentira trudi se ni kaj, rabi pa še en poln mandat da bo zrelo za kaj več …

  4. dahvor pravi:

    Miss Kresal - takoj preštudirajte nastope Vreltroni-ja, taljana - prišel, oziroma je že tu čas kratkih odgovorov, v treh besedah ampak udarnih … Državo je potrebno takoj reformirat - času prilagodit, da je, bo kakšen napredek - taljanu samo Mladi ploskajo - čas dolgih govorov-odgovorv je zatonil s komunisti-ti so ogromno govorili, obljubljali uglavnem in kritizirali vse ostale in zatirali in čisto drugače naredili - na siolu so slike treh takih ostankov - zdaj so pa samo bl tiho, za vogali in na sodiščih edino imajo dosti si za povedat … v Kranju je pa samo en problem - vsi krančani lezejo v rit ljubljančanom, da službo v ljubljani dobijo, ker v kranju več veljaš, po ljudskem prepričanju, višji rang, če u ljubljano se meglo širit voziš…lokal patriotizem v Sloveniji se prehitro proda izda, še je obljuba, da boš samo malo več veljal … in tako naprej imam še nekaj pripomb, mogoče bi bil čas kozmetični salon zamenjat, ker že nekaj časa eno napako, površnost ali neznanje kozmetičarke opažam … se na vsaki skliki vidi n le je fotograf zlobn-zelo grob obraz nardi …vse je dobonamerno, ker bi bil zelo vesel, če bi zmagla, ker sem se dedcev ene te itih naveličal gledat, poslušam jih pa tako in tako že dolgo ne več, ene samo prvih pet minut in nikoli več, mislim katerega bi si želel slišat, da me prepriča v dobre namere, od tastarih, ga ni…Hrabro&Vestno…Samo_za_vestno do neskončnosti naprej in ne se zapletat v nastavljene pasti…z tremi besedmi nazj in na emo svojo takoj spet obrnit ploščo…hehehe-so mi tri zobe izpulili in so me s tabletami nahranil, da ne boli - dobra politika…tako mam danes v glavi same čiste ideje, cel dan, ker sem zjutraj taprvo k Dr Dentistu šel…pa ne mocarele jest.

  5. dahvor pravi:

    Zakaj taljana - zato, ker v italiji, sosedi, zelo intezivno laufajo teme, kako se iz dreka izvleč, edino eno vsi trdijo, pritrjujejo, da samo gospodarska rast, kar pomeni delo-garanje, študiranje in raziskovanje prinese bogatstvo in blaginjo - vsi, brez izjeme so si edini … kako to doseč in kako težo te razdeliti in kdo in kakšen to lahko nardi in kako se bo bogatstvo, ki naj se bi ustvarilo delilo … se pa vsi skregajo in skoraj pobijejo, se obtožijo in nobega ne zaprejo … cirkus … potem, ko se ohladijo pa se spet vsi, vsak zasebe zamislijo, ker je jasno, da nekaj je treba le storiti, da ne bodo še bolj kulo roto, ker so le spoznali, da se Vesolje širi je v expanziji, čas neusmiljeno teče naprej in za včerajšnje usluge mu mar ni, oziroma mu je čisto vseeno.
    Vam-Tebi Moderno Državco graditi ne bi smel biti problem…samo z vso moderno tehniko in najnovejšim znanjem in tveganje-tvegnje prevzemte in odgovornost za dejanja…se k Mami Naravi vrnite - Slovenija je, kot od Boga izbrana, narejena, obdarovana ravno in samo za to pot … Slovenec Kmet, ki je kreativen, ustvarjalen, skoraj že Umetnik … eni, špice bodo sigurno ratali svetovno znani umetniki … od države podpiranim umetnikom, ni uspelo kaj visoko prileteti … razen Avsenikom, ki pa ji je država bolj zatirla, kot podpirala … ampak za možgane je seveda preteklost-spomin skoraj vse, hud bič … moram nehat, ker se lahko zgodi, da ne bom cel teden nehal, sem že na meji, robu ostrine meča, in moram z ravnotežo zbrat, na katero stran bom padel …ciao…kolikor krat sem že padel, če ne bi znal letet ali padala odpret, bi se že zdavnaj ubil…in mi ne bi bilo se tisočprvikrat pobirat spet treba … upam, da veš, kdo preživi, če se vrže mačko in petelina, ta experiment so včasih počeli iz cerkvenega zvonika, ni bilo takrat še višjih stavb … mačka, petelin se ubije - ne sprobat je dokazano in drži, samo kar verjemi.

  6. lucko pravi:

    Ah ja… Jaz sem pa slisal drugace. Da se ZARES trudi, da clani LDS nebi vec prestopali, ker jih nocejo, a ni orodja s katerim bi jim prestope preprecili…

  7. Streecek pravi:

    LDS ima nov logo ;)

  8. miro pravi:

    Mislim, da ta stranka nima perspektive. Vsaj ne s tako zasnovo kot jo ima sedaj. Klasificirali so se kot levo usmerjena stranka, poskušajo kazati takšno podobo, vendar delujejo popolnoma drugače. Povsem desna stranka - ostanki LDS kupljeni po znižani ceni s strani bogatih pravnikov. Zgleda, da so bolj načelni člani to ugotovili in sedaj bežijo k drugim opcijam. Res me zanima kakšne so vrednote, načela in cilji te stranke.

    “S Hrvaško doseči in podpisati sporazum” - to govorijo vsi politiki; to ni nič novega. Pri LDS so ravno tako kot vsi ostali izpustili bistveno: s kakšnim postopkom, skakšnimi dejanji doseči ta cilj. Opisati ukrepe, korak po koraku; tega tudi oni niso sposobni. Zopet samo prazne besede.

    @dahvor
    Italijanom se bolj slabo piše zaradi premočne povezanosti politike in kapitala. Posledica so številni monopoli in preveč desno usmerjena politika. Ker je država premalo socialna, so praktično vse nove zaposlitve za določen čas. Zaradi tega ljudje ne morejo dobiti kreditov in se seveda ne zadolžujejo. Ker zadolževanj ni, banke ne morejo ustvarjati novega denarja.

    Kot da bi to ne bilo zadosti hudo, tudi paradni konji italijanskega gospodarstva ne delujejo več uspešno. Nekvalitetni italijanski izdelki z zvenečim imenom in odličnim designom (v designu so najboljši na svetu - to jim je treba priznati) ne gredo več v promet, vsaj za tako ceno ne. V zadnjih letih so tudi firme iz drugih držav veliko vlagale v design in marketing izdelkov, poleg tega je še kakovost boljša.

    Za zadji žebelj v krsto je tu še italijanski nacionalni šport: neplačevanje davkov. Pa še neučinkovita in parazitska država.

Komentiraj