Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Davki na njive

25. marec 2008 ob 20:24 | Denis Sarkić |

SD vlado poziva, naj popravi zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka, ki določa, da se dohodninska osnova lastnikov kmetijskih zemljišč poveča za dodatnih 160 evrov na hektar ne glede na to, ali so prejeli subvencijo ali ne. Kdor dobi takšno odločbo in ni dobil subvencije, naj vloži pritožbo, svetuje poslanec SD Janko Veber.

Rešitev problema, ki ga predlaga Janko Veber:


Poslanec Janko Veber “svetuje”:

VLADA TERJA DAVEK TUDI OD TISTEGA, ČESAR NISTE NIKOLI PREJELI

Novinarska konferenca PS SD 25. marca 2008

Vsako leto na pretresajo novosti s področja dohodnine. Kljub izrečenim obljubam o učinkovitem, enostavnem in uporabniku prijaznem davčnem sistemu, smo lahko letos priča novemu zapletu. Vlada od nas terja plačilo dohodnine za nekaj česar niste ne prosili, ne uporabljali. Socialni demokrati ostro nasprotujemo izvajanju evidentne nepravičnosti in neenakosti ter od vlade zahtevamo, da nepravilnosti nemudoma odpravi. Nikar se ne čudite, če bo letos vlada terjala od vas, da plačate nekaj 10 ali celo nekaj 100 eur za nekaj česar sploh niste potrebovali. Seveda se sliši neverjetno. Verjamem, da bo 21 stoletje prineslo še veliko novosti, vendar da vlada od državljanov in državljank zahteva, da plačujejo za nekaj česar nikoli niso uporabili presega vse meje zdravega razuma. Si predstavljate, da bi plačali za ogrevanje, ki ga ne bi koristili, si predstavljate, da bi plačali za hrano, ki je ne bi pojedli ali pa za frizerja, ki vas ne bi nikoli ostrigel.

Zadnji mandat so pretresale nenehne spremembe davčnih politik. Destabilizaciji sistema je pripomoglo tudi stalno spreminjanje zakona o dohodnini. To pot so na udaru lastniki kmetijskih zemljišč. Na udaru so lastniki njiv, travnikov, pašnikov, hmeljišč in gozdov. Po vladni zahtevi bodo morali npr. lastniki njiv v dohodninski osnovi za vsak hektar prišteti še dodatnih 160,07 eur pavšalnega zneska za subvencije za leto 2007 in od tega plačati dohodnino, pa čeprav subvencije niso nikoli prejeli. Socialni demokrati smo prepričani, da so in bodo ljudje upravičeno jezni, ko bodo v naslednjih dneh in mesecih prejemali informativne izračune za napoved dohodnine za leto 2007. Vlada se je odločila, da bo spremenila določanje višine katastrskega dohodka, zaradi česar bo presenečen marsikdo, ki je do sedaj plačeval le nekaj deset evrov. Vendar se višje plačevanje katastrskega dohodka niti pod razno ne more primerjati z zaračunavanjem dohodnine od subvencij in to ljudem, ki za subvencije niso nikoli zaprosili in jih posledično niso nikoli prejeli. Subvencije se pripisujejo tudi lastnikom zemljišč, ki so manjša od velikosti, na osnovi katere bi sploh zaprosili za subvencijo.

Vlada bo torej »po žepu udarila« tudi ljudi, ki imajo le toliko zemlje, da lahko sami pridelajo nekaj hrane in tako kompenzirajo izgubo dohodka, ki jo je povzročila visoka inflacija in še višja rast cen osnovnih življenjskih potrebščin. Dokler se vlada ne odloči in spremeni Zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka, ki predvideva, da se dohodki iz naslova kmetijskih subvencij in drugih državnih pomoči ne pripisuje tistemu, ki je subvencijo dejansko prejel, bomo živeli v narobe svetu. Socialni demokrati bomo vztrajali toliko časa, dokler vlada ne preneha z uvajanjem novih krivic v slovensko družbo. Načelo pravičnosti pri plačevanju davka na dohodek razumemo, da naj dohodnino od subvencij plačujejo le tisti, ki zaradi subvencij dejansko ustvarjajo dobičke.

Janko Veber

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Meni že zdaj za moj vrt zaračunajo nagravžno visok prispevek za nezazidano zemljišče. Zraven mi pa še pri dohodnini zaračunajo katastrski dohodek!

  2. zderi pravi:

    Jest bi pa za začetek fino obdavčil tiste ki po defaultu niso kmetje (torej so špekulanti) in imajo kmetijska zemljišča.

Komentiraj