Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

“Zares mladi”

21. marec 2008 ob 20:09 | Denis Sarkić |

V Zares so podpisali sporazum o sodelovanju z društvom Mladi za Kranj. Uspeh neodvisnih list je za predsednika Zares Gregorja Golobiča znak, da so volivci nezadovoljni s političnimi strankami. Razlog, da do sodelovanja s civilnodružbenimi gibanji prihaja v glavnem na levici, je za Golobiča dokaz, da koalicijske stranke tovrstne podpore ne najdejo. V skladu s sporazumom o sodelovanju bo društvo Mladi za Kranj (MZK) kot “primeren okvir političnega delovanja tako na mestni kot na drugih (pokrajinski, državni) političnih ravneh” sprejemal program Zares. Predstavniki MZK v kranjskem mestnem svetu pa bodo oblikovali svetniško skupino Zares. O članstvu v Zares se bodo predstavniki MZK odločali samostojno. “Članstvo je stvar vsakega posameznika,” je pojasnil član MZK in podžupan Mestne občine Kranj (MOK) Igor Velo, ki je tudi predsednik pokrajinskega odbora Zares na Gorenjskem. Potrdil je, da bo svetniško skupino Zares v MOK oblikovalo najmanj osem mestnih svetnikov. Golobič povezovanje z MZK razume kot logično povezavo med civilnodružbenimi pojavi, ki so v zadnjih letih “izpričevali temeljno nezadovoljstvo s politično ponudbo” in njihovim razumevanjem politike. Po besedah predsednika MZK Jakoba Klofutarja pa bodo na lokalni ravni bolj kot stranke pomembni obrazi.

Golobič je potrdil, da potekajo razgovori še z najmanj dvema drugima civilnima iniciativama, a o imenih ni želel govoriti. Zavrnil pa je, da bi k sebi pritegnili evropskega komisarja Janeza Potočnika. Komisarju mandat poteče leta 2009, “predčasno končanje njegovega mandata bi njegovo kredibilnost močno načelo”, meni predsednik Zares. Na vprašanje, kako ocenjuje delovanje SD, ki prav tako sklepa predvolilna povezovanja, je Golobič dejal, da so veseli takšnega povezovanja, saj se začenja proces, “ko politika nima več nujno prizvoka nečesa, česar bi se vsak hotel izogibati”. Tovrstno povezovanje je torej pozitiven znak za vse stranke, kajti “volitve so tekma, na koncu katere smo vsi zmagovalci”. Predvolilne koalicije Golobič zavrača kot “poskus bližnjice mimo trdega dela, ki ga je potrebno opraviti”. Sporočilo takega dogovora bi bilo, da so volitve odveč, meni Golobič. Stranke morajo predvsem imeti transparentne programe in načela, “doslednost pri tem pa bo omogočila sodelovanje po volitvah”. Golobič prav tako zavrača t.i. guruje volilnih kampanj. Po njegovem gre pri takem predvolilnem sodelovanju za predvidevanje, da se volivci ne znajo sami odločati na podlagi dejstev.

Golobič pa je pojasnil tudi svoje videnje zadnjih dogodkov med Slovenijo in Hrvaško. Danes pa je premier Janez Janša za naslednji četrtek sklical sestanek predsednikov parlamentarnih strank na temo odnosov s sosednjo Hrvaško.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 33 x komentirano
  1. Rok pravi:

    Zahec mladi. Politična ponudba in povpraševanje. Biznis s frazami. Deja vu.

  2. Drag pravi:

    Kako lepe kravate. Zares kravatarji.

  3. medek pravi:

    Se bo še Jelinčič ustrašil za Planino :)

  4. marjan pravi:

    Dober prispevek Denis. Je pa GG zelo zanimiv govornik, kakor vidim po teh “clipih”.

  5. moet pravi:

    A to so tisti, ki so sfurali župana Perneta proti veliki koaliciji sd, lds, sds s starim županom Mohorjem na čelu. Grimsu se slabo piše v Kranju…

  6. doajen pravi:

    A o prevzemu LDS-ovega odbora v Kranju pa nič?

    Golobič povezovanje z MZK razume kot logično povezavo med civilnodružbenimi pojavi, ki so v zadnjih letih “izpričevali temeljno nezadovoljstvo s politično ponudbo” in njihovim razumevanjem politike.

    A Zares pa je nekaj novega? Zveni novo, temu težko oporekam, vsebina pa je stara vsaj 18 let … o 60 letih podlage pa bi se tudi dalo debatirat.

  7. doajen pravi:

    Še nekaj? Pri vsej stvari pa mi vseeno nekaj ni jasno. Morda nam s kakšno kolumno misterij nedotakljivih razjasnita Sever ali Sarkić. Namreč, od kje jemljejo motiv razni Golobiči da se “pustijo” valjati po blatu. A ni žalostno, če si v 12 letni vladavini LDS-a ni uspel zagotoviti dovolj resursov da bi trajno pomahal politiki v slovo? Kaj je počel v ozadju, je teren planiral raznoraznim parazitom, sam pa ob tem z Drnijem in Brodijem igral vlogo ateističnega svetnika?

  8. medek pravi:

    Mohor si je sam trot naredil harakiri, ko je drugi krog plakate pobarval na rumeno sds. Prav mu je, če se je pustil Grimsu nategnit.
    Je pa res, da je tudi v novi “kranjski vladi” ni vse zlato kar se sveti.
    Sicer ima pa tam svojo ekspozituro tajkunska naveza Jambrek, tako, da kdor pade v Kranj je v katerokoli smer v območju somraka :)

  9. arha pravi:

    Prvoosebni pripovedovalec v Rozancevi Ljubezni orisuje, v kaksno veselje mu je bilo, da je za klapo, zeljno nogometa, v casih predvojenga pomanjkanja priskrebel zogo. Potem pa je stal ob strani dvorisca in opazoval, kako si jo Zeleno Jamski fantje podajajo med sabo. Ce je slo kaj narobe, je interveniral, pa ne kot sodnik ali kot lastnik zoge, ampak kot nekdo, ki mu je do tega, da se igra naprej. Dokler se bo g. Golobicu, dragi doajen, lustalo po igri, ne bo sprivatiziral nobene zoge. Ampak bo se naprej gledal, kako to pocnejo drugi. Pa intrevneiral bo, ko bo treba. Od Diogenesa Laertiusa naprej vemo, kaj pocenjo v amfiteatru najboljsi - diejenige bekommen das Wesentliche mit.

  10. Drag pravi:

    Arha, malo veš. Golobič nič ne gleda ob strani. V resnici in wesentlich
    ničesar ne prepušča naključju, še najmanj žoge…:)

  11. 1tastar pravi:

    Ampak teh mladih je pa za gnoj delat. Eni s SLS, eni so že v SD, eni spet z Zares. Koliko golobradih strank in društev še lahko pričakujemo v predvolilnem oportunizmu?

  12. arha pravi:

    Da, tocno ve, kdo jo ima, in komu jo podaja.

  13. 1tamlad pravi:

    @ 1tastar
    mladi docela razumemo tvojo oportunistično zaskrbljenost…
    :-D

  14. vem pravi:

    Kar se tiče Mladih za Kranj: naj prvo poskrbijo za smeti na lokalni ravni, potem pa naj se gredo salonske politike.
    Velov in Klofutar sta svetlobna leta za Golobićem - tako možgansko, kot tudi mafijsko-politično.

  15. martinin pravi:

    @doajen
    Kranjskega odbora LDS ni nihče prevzel - kdo bi le to hotel, saj gre za Kacinovo vojsko v senci… Nekaj mestnih svetnikov, ki vsi tudi niso bili člani stranke, imajo te mučne sence, ki je tudi Kresalova ni hotela razbliniti, dovolj in bodo skupaj z mladimi naredili novo svetniško skupino in prevzeli koalicijo. To je predvsem kranjska zgodba, ki je na liniji župana Perneta.

  16. slaboveš pravi:

    @vem
    Ker očitno ne veš: smeti so rešili, Podobnikovemu nagajanju navkljub.

  17. konec pravi:

    Še nisem razumel katera stranka je bolj nostalgična do komunizma SD ali Zares, v SD so vsaj odkriti tile pa nadaljujejo pot hinavstva in sprenevedanja in so najbrž edini ZARES evropsko nevarni ekstremisti.
    Golobič pa nadaljuje tradicijo “spremeni vse - samo da ne spremeniš nič” oz. daj vtis (vodi medije), da si novost , da kaj spreminjaš v resnici pa nadaljuj s starim dobrim komunizmom.
    Nevarna in zelo nestrpna stranka.

  18. 1tastar pravi:

    1tamlad, postaraj se!

  19. 1tamlad pravi:

    @1tastar
    ja, delam na tem - shit happens all the time…

    @konec
    zelo “strpen in argumentiran” komentar - očitno boljševiškega zmerjanja še ni “konec”.

  20. Igor Đukanović pravi:

    1tastar, s kom bi se pa ti povezoval, če bi želel redefinirati odnose in sedanjo politiko postaviti na glavo (oz. na z glave na noge, kot isto početje gledaš z bodoče :-) perspektive)

  21. 1tastar pravi:

    Se ne povezujem. Bi se rajši šel terorista kot levičarja!

  22. 1tamlad pravi:

    @1tastar
    lol, to pogosto ni daleč drugo od drugega…

  23. joze pravi:

    Mladost - ludost!

  24. dahvor pravi:

    Starost / blaznost in ga ni zdravila/ Smrt je edina odrešitev - do te so pa smo aka in ka pomagala, da se blaznost že na prvi pogled, takoj ne vidi … dokler Jelen hotel tako stoji, kot stoji in vse tisto okoli njega, jo ni v Kranju besede, ki bi ji Normalen popotnik kranjski poliiki-kulturi verjel … dol naprej pa nisem šel.

  25. Diesel pravi:

    Zelo prozorno …; mladi so se prodali stranki, ki pač tam še nima nič. Kako upa potem nekdo reci, da gre za novo politiko. Nova je toliko, kolikor na novo pobira vse, ki si želijo po krajšnjici v parlament. Stranke naj raje ostanejo stranke, saj vemo kake napake so delale. No ja, tezko poslušam desničarje in skrajneže z leve, tako da dajmo šanso Pahorju. Saj morda pa ravno ta njegova “sredinskost in konsenz” lahko celo za nas volivce pomeni, da se bo “celo” tudi po zmagi, s kom posvetoval ne le ukazoval-Drnotu je še najbolj podoben po stilu. Zares pa me malo skrbi ker tolk govoriči o poštenju, čeprav bi skup z SD po moje lahk sobivali. Golobčka za predsednika parlamenta, Pahor naj konsenzualno vodi vlado. Katarina pa je tudi še kar ok, dobro da ni odvisna od politike (čeprav ne zagovarjam bogatije na enem kupu), ampak da se kot ženska sploh upa zraven teh politikov…

  26. Drag pravi:

    Zares zares krade. Ljudi krade. Na vse strani krade.

  27. 1tastar pravi:

    Če obstojajo levičarski teroristi in desničarski teroristi, potem morajo obstajati tudi sredinski teroristi! ZARES je kar dober približek!!!

  28. vem pravi:

    @slaboveš: ker imam občutek, da govoriva o isti temi, mi prosim povej, na kakšen način so, po tvoje, rešili problem smeti!!! To, da problematiko prestaviš iz kraja v kraj ni rešitev, ampak zavajanje ljudi. Ampak, kot rečeno, slaboveš.

  29. slaboveš pravi:

    @ vem
    po tvojem vedenju je rešitev smeti najbrž v tem, da jih nekdo teleportira v črno luknjo… Dokler jih bomo neusmiljeno proizvajali bodo pač na nekem kraju - in kraji imajo omejene kapacitete: v tem je bil problem in to so uredili. Še vedno slabo veš…

  30. 1tamlad pravi:

    1tastar - zakaj bi si izmišljeval in se zadovoljeval s približki: tvoj sredinec, s katerim celo dneve v zabavo nas mladih tolčeš po tipkovnici, je tak nepribližni terorist.

  31. arha pravi:

    Gentlemani, ali bi se lahko prosim pogovarjati med sabo malo bolj nezno?

  32. 1tastar pravi:

    Sredinec leve roke (pa nisem levičar, samo desno roko imam za tipkanje) uporabljam za levi klik na miški, kazalec za srednji in palec za desni. Z desno oko pa tipkam večprstno, pri čemer največkrat uporabim kazalec.

    Poleg tega: morda pod Janšo izgledam oportunist, ampak pod Pahorjem, zlasti pa pod Cviklom ali Jurijem, bom kontrarevolucionar, desni prevratnik!

  33. Don_Vito pravi:

    Revolucija je potrebna tej državi, da poženemo te seratorje v tek, pred našimi pestmi in udarci! Molotovke in svinčene palce, motorke in gedore v roke in gremo!

Komentiraj