Thursday 26. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Poljak na obisku

21. marec 2008 ob 3:44 | Denis Sarkić |

V Ljubljani se je na uradnem obisku mudil predsednik Poljske vlade Donald Tusk, ki ga je sprejel premier Janez Janša, nekoliko kasneje pa še predsednik Danilo Türk s svojo ekipo. Z Janšo sta imela po srečanju novinarsko konferenco v vladni palači, zvečer pa tudi delovno večerjo. Govorila sta predvsem o evropskih zadevah, še posebej o Lizbonski pogodbi, krizi na Balkanu ter odnosih EU z Rusijo.

Uvodne besede Janeza Janše po sestanku z Donaldom Tuskom:

Glede cilja Poljske, da leta 2012 vstopi v območje z evrom, je Tusk izrazil prepričanje, da bodo poljsko gospodarstvo in javne finance do tega leta pripravljeni na prevzem skupne evropske valute, ali bo odločitev o tem leta 2012 dejansko sprejeta, pa sedaj še ne more zagotoviti. Tudi Janša je ocenil, da Poljska ne glede na trenutne turbulence na finančnih trgih dosega zelo dobre makroekonomske rezultate in bo do 2012 zagotovo sposobna izpolniti maastrichtske kriterije in vstopiti v območje z evrom.

Vprašanje o evru in odgovor Janše o lizbonski pogodbi:

Tusk verjame, da bo Lizbonska pogodba na Poljskem - ne glede na trenutne razprave med opozicijo in koalicijo glede podrobnosti zakona o ratifikaciji - ratificirana, najverjetneje v parlamentu. To bi se naj po njegovih besedah zgodilo še v času slovenskega predsedovanja EU, morda pa že do 3. maja. Tudi morebiten razpis referenduma o tem vprašanju Tuska ne skrbi, saj je podpora Lizbonski pogodbi v javnosti več kot 70-odstotna. Tudi predsedujoči EU Janša je dejal, da Slovenijo ne skrbi ratifikacija Lizbonske pogodbe na Poljskem, saj je javna podpora ratifikaciji pogodbe tam visoka. Slovenijo bolj skrbijo tiste države, v katerih je morda manj proceduralnih zapletov, a je podpora nižja, je poudaril.

rokovanje jansa in tusk

Glede umika poljskega veta na začetek pogajanj med EU in Rusijo o novem strateškem partnerstvu je Tusk dejal, da je dobila Poljska v Moskvi, kar se tiče trgovinskega spora med državama, zadovoljive odgovore, a hkrati opozoril, da vprašanje izvoza izdelkov rastlinskega izvora iz EU oziroma vsebnosti pesticidov v teh izdelkih še ni razrešeno. Poljska sicer ne bo postavljala nobenih dodatnih pogojev in ne bo oteževala pogajanj med EU in Rusijo, je zatrdil. Kot je še povedal Tusk, sta z Janšo danes govorila tudi o zadevah, ki so zelo pomembne za perspektivo vseh evropskih držav, in pri tem izpostavil okoljsko-energetski paket. Kot je dejal, je interes Poljske, da se načelo solidarnosti na energetskem področju zapiše tako v paket kot tudi v evropsko zakonodajo in se nato tudi izvaja. To je po Tuskovih besedah naletelo na razumevanje mnogih evropskih partnerjev, tudi Janše.

sedenje jansa in tusk

Janša je na novinarski konferenci izpostavil predvsem pomemben prispevek Poljske pri oblikovanju odnosov EU z njeno vzhodno soseščino. Kot je dejal, je evropska sosedska politika in politika širitve unije ena od prioritet slovenskega predsedstva, nedavni vrh EU v Bruslju pa je potrdil pobudo Poljske za krepitev vzhodne dimenzije evropske sosedske politike. Kot je še napovedal, bo Evropski svet junija sprejel pomembne odločitve v tej smeri, pri čemer bo pomemben konkreten vsebinski prispevek Poljske. Glede Zahodnega Balkana je Janša Poljski izrazil priznanje za njen pomemben prispevek k ohranjanju stabilnosti na tem območju, saj so poljski pripadniki mirovnih sil prisotni tudi na najbolj nemirnih točkah na Kosovu. Ob tem je izrazil obžalovanje, ker je bilo v nemirih v Kosovski Mitrovici pred dnevi ranjenih več kot 20 poljskih pripadnikov Unmika. Tusk je poudaril, da sta tako Slovenija kot Poljska priznali neodvisno Kosovo, da pa obe tudi podpirata evropsko perspektivo vseh držav Zahodnega Balkana.

turk in tusk

Premiera sta govorila tudi o aprilskem vrhu zveze Nato v Bukarešti in pri tem izpostavila pomen širitve zavezništva na tri nove članice, Hrvaško, Makedonijo in Albanijo. Oba sta tudi izrazila podporo, da se na prihajajočem vrhu Ukrajini in Gruziji ponudi akcijski načrt za članstvo (MAP). Oba premiera sta sicer izpostavila zelo dobre dvostranske odnose med državama, še posebej na področju gospodarstva, Tusk pa je dejal, da ti odnosi v njunih današnjih pogovorih niso bili glavna tema - ne ker ne bi bili pomembni, ampak ker so tako dobri. Janša je poudaril, da je menjava blaga in storitev s Poljsko lani presegla milijardo evrov in v primerjavi z letom pred tem narasla za 20 odstotkov. Spomnil je tudi na nedavni podpis sporazuma o sodelovanju Slovenije in Poljske o sodelovanju pri izdaji vizumov.

sedenje turk in tusk

Video in foto: Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. medek pravi:

    http://gmoinfo.jrc.it/gmp_report.aspx?CurNot=B/SK/08/03
    http://gmoinfo.jrc.it/gmp_report.aspx?CurNot=B/SK/08/02
    http://gmoinfo.jrc.it/gmp_report.aspx?CurNot=B/SK/06/01

  2. medek pravi:

    Lepe rože :)

  3. konec pravi:

    Srečni Poljaki, ki nimajo praktično več post-komunistične levice.

Komentiraj