Thursday 26. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vinjete za milijone €

20. marec 2008 ob 22:43 | Denis Sarkić |

Vlada je na zadnji seji potrdila načrt uvedbe vinjet za cestninjenje na slovenskih avtocestah. Vinjete bodo po načrtih zaživele s 1. julijem in veljale za osebne avtomobile, medtem ko bodo tovorna vozila do uvedbe satelitskega sistema cestninjenja ostala na obstoječem sistemu. Cena letne vinjete bo 55 evrov, polletne pa 35 evrov. Kot je na novinarski konference po seji vlade povedal minister za promet Radovan Žerjav, vlada uvaja tudi dodatno letno vinjeto za motorna kolesa. Njena cena bo 22,50 evra. Po ocenah prometnega ministra gre za izredno privlačne, ugodne cene, s katerimi želijo pritegniti kar največ državljank in državljanov, da bodo v čim večji meri uporabljali avtoceste in ne vzporednih cest. “S tem želimo vplivati na varnost vseh udeležencev v cestnem prometu,” je dejal.

“Te cene zagotavljajo nekoliko višjo raven pobrane cestnine kot v primeru obstoječega sistema. Gre za približno 20 milijonov evrov na letni ravni, kar je ključno,” je zatrdil Žerjav. Kot je dodal, so vinjete začasna rešitev, ki bo veljala do uvedbe satelitskega cestninjenja.

Odgovori ministra Žerjava v celoti (za sladokusce):

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. gen.Ripper pravi:

    Dejstvo je, da se s takim načinom plačevanja cestnine vračamo v komunizem. Namesto, da bi vsak plačeval zase (razen Vojske, Vojska ima pomembnejše opravke in nima časa, da bi zgubljala čas s plačevanjem cestnin) bomo plačevali kot da bi bili vsi enaki.

    Bojim se, da je to šele začetek - danes cestnine, jutri vrtci in šole. Pa zdravstvo, kinematografi in plavalni bazeni. Ukinitev blagajn v trgovinah in bank.

    Še huje, prepričan sem, da bodo te komunistične vinjete premazane s fluorom ali kakšno podobno škodljivo substanco, ki bo še dodatno zastrupljala naše življenjske sokove, ko jih bomo prisiljeni polizati, da bi jih nalepili na naše vetrobrane pod nadzorom lokalnega AMZS politkomisarja.

  2. janezek pravi:

    Lol ta je pa dobra … zlobni komunisti v vladi domobrančkov pod vodstvom Janeza Janše. :)

    Edino kar bodo ti bebčki res naredili je zapufali Slovenijo saj je država porok za kredite ki jih ima DARS in bomo razliko med višino pobranih €€€ in višino kredita morali pokriti s državnega proračuna. Pol bo pa (še bolj) nafukalo šolstvo, zdravstvo, socialni transferji … Še dobro da so oktobra volitve.

  3. 1tastar pravi:

    Tako je modro in brez incidentov. Krediti zapadejo šele leta 2009, zato bo končno ceno vinjete morala določiti nova vlada.

    Prav vam je strankam, kaj se pa cufate za vladanje v letu 2009!

  4. nucsub pravi:

    na index strani piše da so polletne €34, pa za motoriste pa so se baje zmotili (ali pa tudi ne :P) pri najavi in naj bi cena bila €27,5.

  5. 1tastar pravi:

    Avto bo pa namesto z eno vinjeto (kot pod LDS) prelepljen s slovensko, avstrijsko, slovaško in švicarsko vinjeto kot kovček kakšnega Amerikanca, ki se vrača s potovanja okoli sveta.

    Predlagam, da poleg vinjete polepite šipo še s kupom drugih nalepk, da bo policaj ali Darsovec moral pol ure gruntati, če je v kupu tudi slovenska vinjeta in kakšno veljavnost ima!

  6. koren pravi:

    Lahko bi mel v bazi registriranih avtomobilov še podatek, ali je lastnik vinjete ali ne. Tako bi se izognil tiskanju in lepljenju.

Komentiraj