Thursday 26. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Šokantno pričevanje

20. marec 2008 ob 22:12 | Denis Sarkić |

Azilni dom
Vhod v Azilni dom Ljubljana Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Na naše uredništvo je po elektronski pošti prišlo naslednje obvestilo in v e-poštni priponki smo lahko prebrali šokantno pričevanje prosilca za azil.

OBVESTILO ZA JAVNOST

Obveščamo vas, da sta se po pomoč zatekla dva prosilca za azil oziroma mednarodno zaščito iz Azilnega doma Vič v Ljubljani. Dne 15. 3. 2008 sta bila fanta žrtvi nasilja, rasističnega in homofobičnega poniževanja varnostnikov v Azilnem domu ter policistov Policijske postaje Vič. Z njima so grobo ravnali, ju pretepali, brcali in zmerjali.

Prilagamo pisno pričevanje ene od žrtev. Pričevanje prosilca za azil je anonimno, saj se boji maščevanja osebja Azilnega doma na Viču, tamkajšnjih varnostnikov in policistov. O primeru sta bila med ostalimi obveščena Urad varuha človekovih pravic in Socialni center Rog, vloženi pa sta bili tudi pritožbi na MNZ Sektor za azil ter na Policijsko upravo Ljubljana.

dr.Tatjana Greif, ŠKUC-LL

Pismo:

Ljubljana, 19. 3. 2008

PRIČEVANJE žrtve nasilja varnostnikov in policije v Azilnem domu Vič in na Policijski postaji Vič

Dne 15. 3. 2008 okrog 5.30 zjutraj sem bil žrtev nasilnega vedenja dveh varnostnikov v AD Vič. Ko sem se ob navedeni uri vrnil iz Ljubljane v svojo sobo v AD, me je varnostnik grobo opozoril (pri tem je brcal v vrata), da se preglasno pogovarjam s sostanovalcem. Ko sva odprla vrata, je zagrozil »Pr’žgal te bom!« Nato me je v sobi, kjer sva se s sostanovalcem odpravljala spat, udaril v glavo, ko pa je sostanovalec priskočil na pomoč, je udaril še njega, tako da se mu je iz nosu udrla kri.

Rekla sva mu, naj odide iz sobe, ker greva spat. Tega pa ni hotel, z nogo je zadržal vrata in rekel, da prihaja policija. Varnostnik je ostal med vrati, dokler ni prišla policija.

S sostanovalcem sva legla vsak v svojo posteljo. Čez okrog 10-15 minut je prišel najprej en policist. Nasilno je vstopil v sobo in na ves glas vpil: »A veste, kaj bom zdaj naredil z vama, pizda vam materina?!« Vstal sem iz postelje in vprašal: »Kaj boste naredili?« Policist me je zagrabil za vrat, vrgel na posteljo in začel udarjati v trebuh, medtem mu je varnostnik pomagal, da sta me vklenila v lisice.

V tem času je moj sostanovalec prosil policista, naj me ne tepejo in spraševal, zakaj me tepejo. Zato sta se policist in varnostnik spravila še na njega, ga sunila na kovinsko posteljo, da se je porezal na desni strani prsnega koša. Medtem se je policist drl: »Zdaj si ti na vrsti!« Udarjal ga po glavi, ga grabil za vrat, nato so ga vklenili v lisice. Ko je policistu rekel, da ga lahko toži za udarce in nasilje, mu je posmehljivo rekel: »Kdo te je udaril?«

Nato je prišel še en policist v sobo in me odpeljal iz sobe. Oba policista sta naju ves čas zmerjala: »Jebem vam mater albansko, jebem vam mater pedersko!!« Medtem me je varnostnik še enkrat udaril v glavo. V tem trenutku sem videl po stopnišču prihajati okrog 10 do 15 policistov. Vsak od njih me je mimogrede še udaril.

Mene in sostanovalca so policisti nato odvlekli na PP Vič, niso dovolili, da bi se oblekla. Bila sva napol gola (jaz v spodnjem perilu, on pa v spodnjem delu trenerke). Odpeljali so naju ločeno v dveh policijskih kombijih. Vklenjenega so me zaprli v celico. Niso mi omogočili zagovornika, čeprav sem prosil.

Okrog 9. ure zjutraj 15. 3. 2008 so naju ločeno prepeljali na PP Moste, kjer sem bil zaprt do okrog 18. ure zvečer istega dne. Zadrževali so me skupno okrog 12 ur, brez hrane in vode, zdravniške oskrbe in brez zagovornika. Nato so me izpustili. Peš sem se vrnil v AD Vič.

Moral sem poiskati pomoč zdravnika na urgenci.

Zaradi hudega nasilja varnostnikov in policistov, katerega žrtev sem bil, čeprav se sam nisem pretepal niti nasilno obnašal, sem vložil pritožbe na MNZ Sektor za azil, na generalnega direktorja Policije in na Policijsko upravo Ljubljana.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. Pepo pravi:

    Mater, tole sranje varnostnikov in še policijska pizdarija je tako mučna zadeva, da človek še komentarja ne more dat. A je v azilnem domu vsaj kakšen normalen vodja, ki bo tole raziskal in svoje ljudi malo spravil v red?

  2. samo pravi:

    dokler bodo med policiste in varnostnike rinili povečini ljudje, ki niso sposobni narediti nobene druge šole, bo prinas takega nasilja nažalost veliko….

  3. Pavle pravi:

    Za policiste je sploh značilno, da se znašajo nad šibkejšijimi, ki jim nič ne morejo. Sploh so korajžni, če jih je več skupaj, kot je značilno za bande mladoletnikov. Vprašanje, eč je vs eskupaj res potekalo, kot je opisano, dvomim, da bi tja prišlo 12 plus dva policaja, a so prišli s štirimi avti ali minibusom? Verjamem, da so ju pregonili!

  4. Robert pravi:

    Saj smo videli posnetke iz policijske šole, to je navadna banda strahopetcev in bedakov.

  5. 1tastar pravi:

    O policajih mi je največ povedala ena pisalka opisem bralcev, ki je pred leti pisala:

    “Grda sem, vsi me zafrkavajo, nobeden me ne mara. Kakšne možnosti imam, da bi postala miličnica?!”

  6. konec pravi:

    Naj kakšna resna komisija preveri najprej če je sploh res - možno , da so zvedeli, da če se “buniš” dobiš hišo ali kaj drugega.
    V drugem primeru pa varnostnike na cesto.

  7. barbar pravi:

    dovolj je, da greste na letališče Jožeta Pučnika in si ogledate kako grobo in žaljivo slovenski obmejni policisti tretirajo vsakega prispelega potnika, ki ima kožo malo temneje obarvano (in to javno, pred ostalimi potniki) pa boste zlahka verjeli vsaki zgoraj napisani besedi.

    ampak način delovanja policije je vedno samo odraz civiliziranosti ali pa primitivnosti vladajoče “elite”.

  8. Miha pravi:

    S tem da gre tukaj za očitni sprego nacionalizma in homofobije!

    Ali bo kdo vprašal direktorja policije in ministra ali so v zvezi s tem uvedli preiskavo ?

    Ali bo zato kdo odgovarjal ? Moral bi, v vsaj približno normalni državi! Katastrofa…

  9. flayo pravi:

    @barbar

    to na Brniku sem tud sam že imel priliko videt.
    Redno sem službeno tam vsak teden in vedno majo koga “čokoladnega” v postopku.
    Slučajno?

  10. martello pravi:

    @ flayo, barbar

    ko bo pa “čokoladni” hotel raztreliti letalo, boste pa jokali, zakaj jih ne preiskujejo bolj podrobno

  11. simpatikus komunalis pravi:

    Hja kolikor sem čul sta bila šiptora pa še nadrotana.Imajo ja zdaj svoj vunderful land na kosovu na jožeta pučnika v fliger pa čao prištin.še premal so jih.

  12. medek pravi:

    Bad blue boys so pri nas plačani iz državnega proračuna, medtem ko se Mate na motorju praska po jajcih.

  13. kormoran pravi:

    hej čisto brez veze jih pa tudi niso te barabe so arogantne ker vejo da jim policija nič ne more še premalo so jih na kamijon pa v šiptarijo zdaj imaj o svojo državo tu jih pa futramo in oblačmo in žepnina naši ljudje pa lačni in bosi jebem vam demokracijo

  14. jurs pravi:

    mal rasista ti?komoran isto so ljudje kot ti! represija nad civili je pa vedno večja! si že bil tepen od policaja da si tak samozavestn?

Komentiraj